Субота, 20.04.2024, 06:36

 Обереги, амулети, талісмани - Форум

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Як Ви потрапили на форум
Всього відповідей: 98
Погода
Друзі сайту
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » П’ять хвилин для себе » За чашкою чаю » Обереги, амулети, талісмани
Обереги, амулети, талісмани
ZolushkaДата: Вівторок, 30.04.2013, 13:23 | Повідомлення # 1
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
Єдиної думки щодо трактування слів "оберіг","амулет" і "талісман" не існує. На сайтах, що спеціалізуються на магії, астрології і т. д., розповсюджено такий поділ:
Оберіг покликаний оберігати, захищати від усіляких бід.
Амулети використовують, навпаки, не стільки для відрази нещастя, скільки для залучення щастя.
Талісман - це вже засіб для досягнення певної мети.
Але все ж таки переважає версія, що за змістом ці слова однакові, просто походять із різних мов: оберіг - з слов'янської, амулет - з латинської, талісман - з арабської.

Історія виникнення оберегів дуже давня. Ще на роскопках стоянок первісних людей знаходять предмети з нанесеними позначками.

Одні з найпростіших і найдавніших талісманів - вузлики. У деяких народів є повір'я, що з їх допомогою можна викликати вітер (Норвегія, Фінляндія). А у Тіролі і Карінтії, наприклад, застосовують такий засіб проти бородавок: на суворій нитці нав'язують стільки вузлів, скільки є бородавок, нитка пов'язують поверх бородавок, а потім знімають і закопують в землю. Коли нитка спорохнявіє, бородавки відваляться.
Неперевершені майстри в'язати вузлики - китайці. На складні конструкції з червоних ниток або мотузочок, пов'язаних фігурними вузликами, вішають вітряні дзвіночки, ліхтарики, пагоди та інші амулети. Вважається, що червона нитка з вузлами збільшує силу предмета, який на ній підвішений.
У давнину вузли були так важливі, що у деяких народів замінювали писемність. «Вузликове листування» знали американські індіанці, індуси, африканські бушмени і австралійські аборигени. У Прибалтиці ним користувалися ще сто років тому - за допомогою вузликів на нитках записували рецепти знахарів. Ми до цих пір іноді говоримо «зав'язати вузлик на пам'ять".
У стародавній Русі існували спеціальні вузли - «наузи». Наузи передавали чарівну силу, охороняли від нещасть, лікували хворих. Над ними читали наговори, в них зав'язували лікувальні та магічні корінці і гілочки, папірці з заклинаннями, всякі чудодійні предмети на зразок сушеного крила кажана і зміїної шкіри. Їх носили на грудях на шнурках і мотузках, навіть вішали на ланцюжки. Це від наузи сталися ладанки, оскільки в християнську епоху замість зміїної шкіри в них стали вкладати шматочки церковного ладану. Ладанки служили талісманами щастя, оберегами від зброї і від пристріту.

Особливою силою і особливою енергетикою володіють стихії світу, складові першооснову всього сущого: вогонь, вода, повітря і земля. Вони втілюються в більш відчутних предметах. Наприклад - в каменях і мінералах. Мінерали, мільйони років вбирають космічну енергію земних надр і невідомим чином опинилися на поверхні, випромінюють хвилі різної частоти, віддають накопичену силу. З точки зору фізики, йде постійний енергообмін каменю з навколишнім світом, в тому числі з людиною, яка тримає його в руці або носить на тілі. Тому сила каменю лікує тіло і зміцнює дух, допомагає в справах і очищає помисли. Не дивно, що камені - найдієвіші талісмани. Можна скласти цілу енциклопедію, в якій відіб'ються характер і властивість кожного каменю - шляхетного і простого, безцінного і копійчаного. Багато мінерали впливають на душевні якості людей або чуйно відгукуються на них. Наприклад, цитрин протегує брехунам і допомагає приховувати обмани. А гагат допомагає своєму власнику відрізнити правду від обману, наділяє його здатністю бачити людей наскрізь.

Не менш простий і не менш сильний амулет - ключ. Ключі в якості амулетів першими стали використовувати ще етруски, і з тих пір ця традиція живе в Європі. Не виходять з моди підвіски-ключики зі срібла і золота, колечка з ключами. Але найсильніший талісман - старий ключ від скрині або комода, особливо якщо він має хрестоподібну форму. Ключ на шиї - це ключ від долі людини, талісман, який вказує правильний шлях і допомагає реалізувати своє призначення.
 
ZolushkaДата: Вівторок, 30.04.2013, 13:23 | Повідомлення # 2
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline

Важче роздобути підкову - талісман, перевірений століттями і поколіннями наших предків, символ успіху і універсальне захисний засіб. Підкова приносить удачу, бо належить коні - древньому магічному тварині, пов'язаному з сонцем і богами. Важливо, щоб підкова була знайдена випадково. Дієвість підкови посилюється, якщо в ній є цвяхи. За правилами підкову потрібно прибити зсередини на двері будинку.

З того моменту, як з'явилися гроші, одним з найсильніших оберегів стали монети. У Ельзасі раніше кожен носив при собі просвердлену монету або навіть медаль. У Португалії жінки красувалися в намистах з монет, запозичивши цей звичай у циган. В Албанії з монет прийнято робити сережки. Цигани першими придумали робити прикраси з монет - мониста і браслети. Їх дзвін відлякує нечисту силу. Але в наш прагматичний вік мало хто згадує про нечисту силу, думки все більше крутяться навколо грошей. Для їх додавання теж допомагають монети - китайські. У них є квадратна дірка, так що і просвердлювати не треба.

Всілякі дзвіночки і бубонці оберігають від відьом, адже відьми бояться шуму. Навіть дитячі брязкальця з'явилися в давнину як захист від відьом. Звідти ж у греків взявся звичай клацати пальцями. У етрусків, греків і римлян діти носили на шиї ланцюжки, до ланок яких були привішенi маленькі ножички, сходи, пили, топірці і щипці - якраз такі, які носять сучасні дівчата. У Сьєрра-Леоне діти носили від пристріту бубонці у щиколоток, в Китаї їх зображення вишивалися на дитячому одязі. У Німеччині і зараз ще носять кільця, на яких висять язички дзвіночків.

На Сході талісмани не настільки прості і нехитрi, як ключі і підкови. Мистецтво Фен-Шуя - це ціла філософія талісмана, зведена в життєвий принцип. Багато правил цього древнього мистецтва побудовані на використанні зображень магічних тварин, каменів і монет. Триногі жаби, дракони і фенікси, тигри і триграми - все це потужні енергетичні амулети, регулюючі потік життєдайної енергії ци.

У Єгипті досі в ходу амулети часів фараонів і стародавні коптські символи. Лотос обіцяє довголіття і здоров'я, скарабей сприяє благополуччю в подорожі, зберігає жінці красу і робить сімейні узи міцними. Анкх - крестообразий ключ з петлею зверху - це ключ життя. Його тримали в руках фараони як символ необмеженої влади, панування над життям і смертю. «Вузол Ізіди» - жіночий амулет, який зберігає щастя подружнього життя, оберігає від зради. «Долоня Фатіми» зберігає від лихого ока і порчi. Довгий єгипетський очей «удьят» - це очей бога Хорусу, символ вічного життя, оберіг від лихого ока, порчi і чаклунства. Найпопулярніший арабський талісман - кругле зображення ока. Це теж амулет від поганого ока. Оскільки жителі Сходу в більшості своїй кароокi, поганими вважається блакитнi очi - так само, як на Русі боялися очей чорних.

Але яким би не був талісман, у нього обов'язково потрібно вірити. І тоді він принесе вам все, що ви від нього чекаєте - щастя, здоров'я, багатство і довголіття.

Використано матерiали сайту DarkMag.


А у слов'ян оберегом слугує писанка, тож статтю створено в парi з статтею "Писанка".
 
Форум » П’ять хвилин для себе » За чашкою чаю » Обереги, амулети, талісмани
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: