Субота, 20.04.2024, 10:07

 Основні правила для тих, хто хоче мати акваріум - Форум

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Як Ви потрапили на форум
Всього відповідей: 98
Погода
Друзі сайту
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Клуби за інтересами » Домашні улюбленці » Основні правила для тих, хто хоче мати акваріум
Основні правила для тих, хто хоче мати акваріум
ArielДата: Субота, 15.02.2014, 16:12 | Повідомлення # 1
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 918
Статус: Offline
Захоплення бувають найрізноманітніші, і у деяких людей їх багато. Але для багатьох важливо підібрати таке захоплення, щоб воно не займало багато нашого часу і в той же час допомагало заспокоюватись і відволіктися від повсякденної суєти. І один з кращих способів - завести акваріумних рибок!

Чому саме їх? В першу чергу вони не вимагають щоденного багатогодинного догляду, а спостереження за ними здатне заспокоювати нервову систему. Це було доведено і вченими. Все що від вас буде вимагатися - час від часу міняти воду в акваріумі і годувати двічі на день. Ну і стежити, щоб світло в акваріумі горіло як мінімум 12 годин на добу.

З чого почати?

Якщо ви вирішили обзавестися акваріумом, то не треба відразу ж бігти в зоомагазин або на пташиний ринок і купувати перший акваріум, який вам сподобався і всіх рибок, які припали вам до душі. Все потрібно робити обдумано і не поспішаючи, це позбавить вас від неприємних наслідків у майбутньому.

Для початку необхідно ознайомитися з інформацією про самих рибок і їхній догляд. Це дозволить вам уникнути поширених помилок, які здійснюють багато початківців. Наприклад, дуже часто купують всіх рибок, які сподобалися, в результаті в одному акваріумі виявляються хижі і миролюбні види. Що з цього виходить, зрозуміло кожному. Або теж така помилка - придбання великих і дуже дрібних видів. Типовий приклад цього - скалярів і неони. Виростаючи, скалярії можуть поїсти неонів.
Щоб всього цього уникнути, розглянемо поетапно облаштування акваріума, яких рибок краще завести і яких можна тримати разом!

Вибір акваріума і його розташування в приміщенні
При виборі акваріума не варто думати, що чим менший акваріум, тим зручніший. На ділі все інакше. По-перше, в маленькому обсязі важче створити екологічну рівновагу. По-друге, вам набагато частіше доведеться замінювати воду і промивати грунт. І, по-третє, число рибок, яких можна посадити в такий об'єм досить обмежений, а якщо ви придбали молодих рибок, то в акваріумі такого обсягу вони можуть не досягти своїх природних розмірів.
Зараз виготовляють акваріуми різної форми, від круглої до традиційної прямокутної. Остання вважається найбільш придатною, оскільки дозволяє дивитися на акваріум з різних кутів без спотворення видимості. До того ж такий акваріум можна розташувати де завгодно, і він буде гармонійно виглядати в інтер'єрі приміщення.

Кращим вибором буде акваріум об'ємом не менше 60 літрів. В акваріумі такого обсягу простіше створити біологічну рівновагу. Існує приблизна система розрахунків, за якою можна визначити скільки рибок слід садити в акваріум: на 1 см довжини рибки повинен припадати 1 літр води. Варто відразу сказати, що такий розрахунок підходить тільки для акваріума, не оснащеного компресором. Якщо в акваріумі є все необхідне оснащення, то число рибок може бути більшим.


 
ArielДата: Субота, 15.02.2014, 16:13 | Повідомлення # 2
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 918
Статус: Offline
При виборі місця для акваріума в приміщенні слід знати деякі правила. Акваріум не можна ставити так, щоб на нього потрапляли прямі сонячні промені. Це може спровокувати швидкий розвиток бактерій та інших мікроорганізмів, що призведе до цвітіння води і утворенню водоростей на стінках акваріума. А це буде означати необхідність нового запуску акваріума. Також акваріум не можна ставити в прохідних місцях, за дверима, які відчиняються. Постійний рух може викликати стрес і занепокоєння у рибок, що в свою чергу може спровокувати різні захворювання. Ну і, звичайно ж, акваріум не варто ставити в приміщенні, де постійно курять. Нікотин може потрапити у воду і привести до загибелі деяких мешканців акваріума.
Кращим місцем для акваріума буде кут за вікном, куди не потрапляє сонячне проміння. Або його розташування біля стіни посередині приміщення, для зручного огляду.

Грунт і рослини для акваріума
Вибір грунту і рослин залежить від ряду факторів. Наприклад, від того, яких рибок передбачається утримувати в акваріумі.
Якщо ви хочете завести великих цихлид в акваріумі на 200 літрів, то рослини можуть бути відсутні зовсім. Риби просто їх повиривають з грунту і з'їдять. Звичайно, не всі види цихлид так ставляться до рослин, але малавійські точно так.
Купити грунт і рослини можна в зоомагазинах. Як правило, продавці допоможуть вам підібрати той тип грунту, який найкраще підійде до вашого акваріуму. Не рекомендую вибирати дуже дрібний грунт, так як рибки можуть в ньому відшукувати собі їжу і вода буде мутнувата. Особливо якщо ви збираєтеся утримувати донних сомиків (крапчастий, золотистий).

Вибір акваріумних рослин сьогодні досить широкий, але багато з них є дуже вимогливими до температури і світлового режиму. Найбільш прості і є найбільш поширеними. Наприклад, елодея, кушир, яванський мох, стрілолист, ряска. Рослини можна умовно розділити на плаваючі в товщі води (кушир, елодея) і на донні (стрілолист, яванський мох - хоч він і не вкорінюється в грунті). Вони легко розростаються і, одного разу придбавши їх, вам надалі доведеться тільки видаляти з акваріуму ті, які надмірно розрослися. Порадитися при їх виборі ви можете з продавцями на пташиних ринках або в зоомагазинах.

Для рослин основними факторами успішного росту є світловий режим, живильне середовище та постійний температурний режим. Існують різні підгодівлі для рослин, вони добре живлять рослини і сприяють підтримці екологічної рівноваги в акваріумі.

Оснащення акваріума
Хороший акваріум повинен бути добре оснащений. В обов'язкове оснащення акваріума повинні входити: освітлення, обігрівач, компресор і фільтр, градусник. Все це можна придбати окремо або ж у комплекті з акваріумом.
Освітлення в акваріумі, як правило, передбачено виробником, а от все інше можна вибирати на свій смак і кошти. Зараз продаються як окремі компресори, так і сполучені з фільтром. Вибір останніх краще. Градусник необхідний для визначення температури води в акваріумі. Сучасні обігрівачі здатні підтримувати постійну температуру в акваріумі, яку ви виберете.
Є й інші прилади для акваріума. Наприклад, автоматична годівниця. Її використання зручне, якщо ви рідко буваєте вдома.


 
ArielДата: Субота, 15.02.2014, 16:13 | Повідомлення # 3
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 918
Статус: Offline
Запуск акваріума
Під запуском акваріума мається на увазі його установка, посадка рослин в грунт і заповнення водою.
Грунт краще розташувати під нахилом так, щоб його нижня частина припадала на те місце акваріума, в якому передбачається годувати рибок. Це спростить у майбутньому чистку акваріума. Рослини висаджуються таким чином, щоб для риб залишалося достатньо місця для плавання і при цьому був хороший огляд акваріума. Можна також покласти на дно штучні керамічні укриття і корчі, а також великі камені.

Воду в акваріум слід заливати відстояну протягом доби. Відстоюють воду в емальованому посуді або скляних банках. Заливати воду потрібно не кваплячись, щоб не пошкодити посаджені рослини і не розмити грунт. Після того, як ви заповните акваріум водою, вона повинна в ньому відстоятися протягом декількох днів без запуску риб. Це необхідно для того, щоб встановилося біологічну рівновагу. Для прискорення цього процесу рекомендується додати в акваріум частину «старої» акваріумної води, взятої з іншого акваріума. Хочу звернути увагу на важливу деталь: акваріум, з якого береться вода для вашого нового, повинен бути «благополучним», тобто без хворих риб. Через кілька днів (бажано тиждень) можна запускати рибок.

Корми та годівля рибок
Від виду кормів та їх якості залежить здоров'я рибки і її здатність до розмноження.
Кращими кормами вважаються живі (трубочник, циклоп, дафнія, мотиль, коретра), але при згодовуванні їх рибкам в живому стані є ризик занести хвороботворні організми в акваріум. Щоб цього уникнути є просте рішення питання - годувати рибок замороженими кормами. При заморожуванні всі бактерії гинуть, а корм зберігається. Перед згодовуванням такого корму рибкам його слід розморозити і промити в проточній воді (під краном). Годувати рибок слід вранці та ввечері, в однаковий час. І один день на тиждень робіть обов'язково розвантажувальним (не годуєте рибок зовсім).

Годування рибок сухими кормами. Хоч зараз і існує велика різноманітність подібних кормів, що містять всі потрібні рибкам вітаміни, вони все ж служать, швидше, заміщенням живого корму. Звичайно, це набагато зручніше, ніж годівля замороженими кормами, але при тривалому такому годуванні рибки можуть захворіти і загинути. Сухі корми краще розглядати як альтернативний варіант живим при відсутності останніх.
Купити всі ці корми можна в будь-якому зоомагазині чи у продавців на пташиному ринку. При необхідності вони підкажуть вам, який корм краще підійде для ваших рибок.

Джерело:


 
ArielДата: Субота, 15.02.2014, 16:13 | Повідомлення # 4
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 918
Статус: Offline
Ось знайшла цікаву таблицю сумісності рибок:



 
Форум » Клуби за інтересами » Домашні улюбленці » Основні правила для тих, хто хоче мати акваріум
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: