П`ятниця, 29.03.2024, 00:33

 Догляд за молочними зубами - Форум

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Чи подобається Вам форум
Всього відповідей: 76
Погода
Друзі сайту
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Турботлива матуся » Здоров’я дитини » Догляд за молочними зубами
Догляд за молочними зубами
ArielДата: Субота, 19.01.2013, 18:34 | Повідомлення # 1
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 918
Статус: Offline
Догляд за молочними зубами



Турбота про здоров’я молочних зубів – запорука здоров’я зубів постійних, які прийдуть їм на зміну. Кожен зуб виконує свою маленьку, але важливу функцію, і повинен відслужити певний термін. Здорові зуби необхідні для того, щоб дитина добре пережовувала їжу, а добре пережована їжа краще перетравлюється в шлунку і повніше засвоюється. Мало того, в зіпсованому зубі завжди є величезна кількість мікробів. Тому при першій необхідності треба лікувати молочні зуби. Передчасне видалення молочного зуба може негативно вплинути на формування прикусу дитини, загальмувати формування мовних навичок, порушити процес травлення.

1. Правильний раціон харчування

Для зміцнення зубів дуже корисні наступні речовини: кальцій, фосфор, якими особливо багаті молоко, сир; вітамін Д, який утворюється в шкірі під впливом ультрафіолету або призначається дітям у вигляді лікарського препарату; вітамін С, яким, зокрема, багаті апельсини та інші цитрусові, зелений лук, смородина, шипшина, помідори, капуста. Необхідні також вітамін А, вітаміни групи В та інші харчові речовини.

2. Обережно із солодким

Зубна емаль псується під дією кислоти, яку виділяють бактерії, що харчуються вуглеводами. Тому важливо, наскільки довго солодке затрималося в роті. Від шоколаду в цьому плані шкоди менше, ніж від льодяників. Після цукерок дайте дитині яблуко, морквину або попити несолодкої рідини, якщо немає можливості скористатися щіткою.

3. Відповідний рівень подрібнення їжі

Дитина підростає, дозріває жувальний апарат. У період прорізування зубів певні особливостям функціонування мають органи травлення.Відповідно в цей час повинен змінюватися і рівень подрібнення їжі, тобто має своєчасно мінятися консистенція їжі: для дитини від 0 до 3 місяців – рідка, від 4 до 6 міс. – рідка і гомогенізуюча, від 7 до 9 міс. треба використовувати протерту їжу, від 10 до 12 міс. – рубана, від 1 року до 1,5 років – дрібні шматочки, від 1,5 до 3 років – крупніші шматочки, після 3 років – порційні блюда цілим шматком.

4. Фізкультура для зубів

Привчайте малюка ретельно, без поспіху, пережовувати їжу. Деякі діти віддають перевагу м’якому хлібу, залишають на тарілці кірки, очищають шкірку з яблука, не їдять сиру ріпу, моркву. Тим часом, зуби, як і всі органи, потребують роботи, тренування. Чим швидше маля усвідомлює, як важливо для його зубиків погризти тверду їжу, тим швидше він почне контролювати процес пережовування їжі.

5. Щоденні гігієнічні процедури

Доглядати за молочними зубами необхідно починати одразу після появи першого зуба. Обережно обтирайте зубки вологою ватною паличкою або серветкою. Звертайте особливу увагу на перехід до ясен і, якщо вже прорізалося багато зубів – на жувальні поверхні і проміжки між зубами. З другого року життя потрібно починати привчати малюка чистити зуби. Зубна щітка для дітей раннього віку повинна бути спеціальною – з м’якою щетиною, маленькою, барвистою. До двох років діти чистять зуби тільки вологою щіткою, а після двох – уже зі спеціальною дитячої пастою. До 6 років дітям рекомендується користуватися зубною пастою без фтору, оскільки, вони нерідко ковтають пасту під час чищення зубів. За їхнім правильним чищенням ви повинні стежити самі, бо діти навчаються ретельно чистити зуби лише приблизно до восьми років.

6. Регулярне відвідування зубного лікаря

З двох років дитину варто двічі на рік показувати зубному лікареві. Тільки він може визначити, чи все в порядку. Недбалість у цьому плані згодом може коштувати вам дуже дорого.

Джерело: http://www.malecha.org.ua/portal....11.html


 
Форум » Турботлива матуся » Здоров’я дитини » Догляд за молочними зубами
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: