Субота, 20.04.2024, 09:13

 Відлучення дитини від грудей - Форум

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Чи подобається Вам форум
Всього відповідей: 76
Погода
Друзі сайту
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Турботлива матуся » Карапузи (від 1 до 3 років) » Відлучення дитини від грудей
Відлучення дитини від грудей
ZolushkaДата: Неділя, 17.02.2013, 15:58 | Повідомлення # 1
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
Відлучення дитини від грудей, як правило, в уявленні мам - дуже складний і психологічно болісний процес. Причому склалася громадська думка, що чим старше дитина, тим складніше відлучити її від грудей. Через такий міф, мамі яка годує грудьми, рекомендують кидати годувати до року, тому що вже в 1,5 роки дитина її «не відпустить». Однак у дійсності відлучення від грудей, яке відбулося у фізіологічний термін проходить безболісно як для матері, так і для дитини.

Лактація, як і будь-який інший процес в організмі, проходить стадію становлення, зрілості й завершення, або інволюції. Становлення лактації відбувається протягом 1-3 місяців після народження дитини. У цей час молозиво змінюється зрілим молоком, молочна залоза адаптується до процесу лактації та проходять болісні відчуття при наповненні грудей. У період зрілої лактації груди вже не переповнюються молоком - його приходить рівно стільки, скільки необхідно дитині й груди лишаються в стані рівноваги. Зрілу лактацію змінює інволюція, яка наступає в 1,5 - 2,5 роки. У період інволюції молочної залози значно змінюється склад грудного молока - воно надзвичайно насичене біологічно активними речовинами: імуноглобулінами, антитілами, гормонами, нейромедіаторами й нейростимуляторами. По імунних властивостях молоко в стадії завершення лактації схоже на молозиво і в цьому є глибоке біологічне значення. Відлучена від грудей дитина втрачає імунну підтримку з боку матері, тому в неї повинен бути запас стійкості до інфекцій, який допоможе дитині вижити. І дійсно, малята, відлучені від грудей у стадії інволюції молочної залози, тобто в 2-3 роки, нічим не хворіють протягом півроку після завершення годування грудьми. При несвоєчасному припиненні грудного вигодовування дитина може важко занедужати протягом місяця.

Коли дитина готова до відлучення від грудей:
v малюк повинен з’їдати достатню кількість різноманітної їжі та добре її засвоювати;
v дитина має бути готова психологічно — якщо на спробу відлучення малюк реагує криком, плачем і починає страждати від цього, то відлучення від грудей треба відкласти;
v дитина легко відволікається, спокійно реагує на прохання зачекати;
v малюк починає обходитися без нічних годувань.

Коли не можна відлучати дитину від грудей:
v коли дитина хвора або може захворіти (епідемія грипу, кишкових інфекцій тощо);
v влітку, у гарячу пору року;
v під час переїздів;
v коли раптово змінюється оточення;
v коли змінюється ситуація в сім’ї, що може спричинити стрес у дитини.

Як саме відлучати від грудей:
Спочатку відмініть грудні годування у першій половині дня. Якщо дитина спокійно це переносить, зменшіть кількість годувань у другій половині дня. Потім відмініть годування перед денним сном, і в останню чергу — нічні годування. Добре, коли на останньому етапі відлучання дитина хоча би першу половину ночі спить не біля мами, а, наприклад, біля тата, який і опікується у цей час малюком (лише тоді, коли маляті від незвички стає вже дуже важко, про нього піклується мама).
Коли відлучати дитину від грудей таким способом, можна уникнути плачу маляти, а також гарячки і „розпирання” грудей у матері.

Абсолютно неприпустима ситуація, коли мати залишає дитину з батьком, бабцею чи кимось іншим і „тікає” на кілька днів, щоб маля „забуло”!

_____________________________________________________
Тут є безкоштовний тест (у вигляді таблиці) на готовність до відлучення дитини.
 
ZolushkaДата: Неділя, 17.02.2013, 16:28 | Повідомлення # 2
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
Я завершувала годування груддю згідно правил та способу описаних вище. Тільки декілька перших ночей замість годування давала синові воду з дрібкою цукру (шлунок немовляти звик же вночі отримувати хоч якісь калорії).
В 1 рік 8 місяців перестала годувати вдень, а в 1 рік 8 місяців 3 тижні - і вночі. В 1 рік 9 місяців ми спали всю ніч smile
Пройшло безболісно і для мене і для дитини.
 
ИннусяДата: Вівторок, 19.03.2013, 17:40 | Повідомлення # 3
Міс Сором'язливість
Група: Придивляюся
Повідомлень: 13
Репутація: 0
Статус: Offline
Це дуже болісна тема для мене.Сину вже минуло 2 рочки,а "сисю" просить до сих пір,якщо першу половину дня ми обходимося без цього,то вже ближче до вочора починаються істерики dwarf До якихось кардинальних методів відлучення типу "зеленкою груди мазати" і "тікати" з дому не хочу,набираюся терпіння....може садочок щось поміняє?
 
AssolДата: Вівторок, 19.03.2013, 18:25 | Повідомлення # 4
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
Цитата (Иннуся)
Сину вже минуло 2 рочки,а "сисю" просить до сих пір

Значить вона йому ще необхідна smile

Я старшого годувала всього 3 недільки, а потім, не було когось хто б грамотно порадив, як можна зберегти лактацію sad . Для мене це також дуже болісна тема...
За молодшим намагаюся підтримувати лактацію всими можливими способами (вже скоро в двері перестану проходити biggrin ) і годувати хочу стільки скільки буде молоко, або не відмовиться сам.
Колись зі мною в лікарні лікувалась мамочка, малому її було на той час 2,7 і вона ще годувала. І ні його ні її це не "напрягало" smile

Може й Вам не варто нервуватися, а просто насолоджуватися контактом з дитиною. Потім будете тільки згадувати з ностальгією....
 
Форум » Турботлива матуся » Карапузи (від 1 до 3 років) » Відлучення дитини від грудей
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: