П`ятниця, 26.04.2024, 01:15

 Вагітність: неділя за неділею - Форум

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Чи подобається Вам форум
Всього відповідей: 76
Погода
Друзі сайту
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Форум » Чекаємо на лелеку » Я вагітна! » Вагітність: неділя за неділею
Вагітність: неділя за неділею
AssolДата: Субота, 22.12.2012, 21:25 | Повідомлення # 1
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
Вагітність - чарівний час. У цей період змінюється не тільки наша фігура, але часто і світовідчуття. Виникають невідомі раніше інтереси і пристрасті, стає малоцікавим те, що до цього так нас вабило. Ми пильно стежимо за змінами свого тіла і звичок. Але це ж очевидно, а що ж діється там - всередині? Як відбувається розвиток такої маленької, але вже безмірно рідної істоти?

 
AssolДата: Субота, 22.12.2012, 23:48 | Повідомлення # 2
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
1 тиждень вагітності
Власне, вагітність ще не настала і, швидше за все, зараз ще триває чергова менструація. Але акушери рахують термін вагітності і термін пологів саме від першого дня останньої менструації, так як в яєчнику починає дозрівати яйцеклітина, готуючись до майбутнього запліднення.
Якщо зачаття відбудеться в цьому циклі - про нього буде відомо не раніше, ніж через 3-4 тижні (і тоді вже можна буде прислухатися до організму: поступово з'являться перші ознаки вагітності).А сьогодні одна з тисяч яйцеклітин - та, яка буде запліднена - ще навіть не вийшла з яєчника. У перші дні менструального циклу почалося зростання одного з первинних фолікулів: в цей час, на 7-8 день циклу, можна, при необхідності, провести УЗД-дослідження, щоб визначити, виявився чи домінантний фолікул, який через декілька днів лопне і відбудеться овуляція.

Стан мами
До вагітності теж потрібно готуватися - і якщо майбутня мама ще цього не зробила, саме час почати. В першу чергу, важливо переглянути спосіб життя: відмовитися від шкідливих звичок - куріння, у тому числі і пасивного, вживання алкоголю. Прийом будь-яких ліків краще обговорити з лікарем - багато медикаментів протипоказані під час вагітності. Зате прийом фолієвої кислоти можна розпочати вже зараз - вона сприяє правильному зростанню і розвитку дитини.

2 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Скоро вже буде зрозуміло, чи відбулося зачаття - в ​​момент овуляції, виходу з яєчника дозрілої яйцеклітини, найактивніший сперматозоїд виграє свою першу в житті гонку і запліднить її. Стать малюка буде визначатися майбутнім татом - статева хромосома XY входить в його генетичний набір, при поєднанні з хромосомами майбутньої мами ХХ народиться дівчинка, XY - хлопчик. Звичайно, є думка, що стать дитини можна запланувати різними способами, але жоден з них, на жаль, не має наукового підтвердження. Зате має сенс ще до зачаття відвідати генетика - на консультації він проаналізує ваш сімейний анамнезу і дасть рекомендації з приводу можливих ризиків.

Стан мами
Швидше за все, овуляція відбудеться на наступному тижні або в кінці цього. Щоб визначити дні, сприятливі для зачаття, можна вимірювати базальну температуру - одразу після місячних вона тримається в межах 36,6-36,8, тобто нижче 37 градусів, перед овуляцією знижується на кілька градусів, а потім різко піднімається до 37-37, 2. Інший спосіб - підрахунок за календарем: овуляція зазвичай відбувається за 14 днів до початку чергової менструації.

3 тиждень вагітності

Розвиток плоду
На початку свого розвитку ембріон зовсім ще не схожий на людину - це, скоріше, скупчення клітин, яке можна розглянути тільки у найсильніший мікроскоп. В результаті злиття яйцеклітини і сперматозоїда (саме він визначає стать дитини) формується зигота - клітина, з якої в майбутньому розвинуться всі 100 тисяч мільярдів клітин організму дитини. Зигота починає дробитися і одночасно просуватися по матковій трубі в напрямку матки. На третій від зачаття день запліднене яйце складається з 16 клітин, ще через два дні - вже з 250. На 6-7 день плодове яйце почне «пророщувати» кровоносні судини в слизову оболонку матки, щоб забезпечити харчування майбутньої дитини. Починаючи з наступного тижня всі речовини, необхідні для росту і розвитку, зародок буде отримувати від матері.

Стан мами
З'являються перші ознаки вагітності: підвищена чутливість або болючість грудей, швидка стомлюваність. Проте варто пам'ятати, що такі ж зміни самопочуття часто бувають і перед менструацією. У перші дні після зачаття організм матері починає виробляти так званий «ранній фактор вагітності» (на англійській мові - EPF). Ця речовина дозволяє уникнути атаки імунної системи матері на клітини плоду, які мають іншу генну структуру.
 
AssolДата: Субота, 22.12.2012, 23:48 | Повідомлення # 3
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
4 тиждень вагітності

Розвиток плоду
На цьому тижні відбувається розвиток хоріону, амніону і жовткового мішка. Вони потрібні для того, щоб забезпечити живлення, дихання і захист майбутньої дитини від зовнішніх впливів. Сам зародок має довжину від 0,36 мм (на початку тижня) до 1 мм (в кінці), і за формою схожий на диск, що складається з трьох зародкових листків. Внутрішній листок (ендодерми) відповідає за утворення легенів, печінки, травної системи, підшлункової залози. Середній листок (мезодерма) працює над розвитком скелета, м'язової системи, нирок, кровоносних судин і серця. Із зовнішнього листка (ектодерми) в майбутньому буде створена шкіра, волосся, очі, зубна емаль і нервова система дитини. До кінця цього тижня формується голівка малюка.

Стан мами
У багатьох жінок на самому початку вагітності з'являється незрозуміла дратівливість, підвищена стомлюваність, набухають молочні залози, соски стають незвично чутливими. За ці прояви відповідає жовте тіло, яке утворилося в яєчнику після виходу з нього яйцеклітини. Жовте тіло активно виробляє прогестерон, який змінює гормональний фон майбутньої матері. Крім того, материнський організм починає виробляти новий гормон - хоріонічний гонадотропін людини (ХГЛ). Він виявляється в організмі після імплантації ембріона в стінку матки - спочатку в крові, і трохи пізніше в сечі жінки.

5 тиждень вагітності

Розвиток малюка
Починається формування внутрішніх органів зародка: печінки, підшлункової залози, верхніх дихальних шляхів (гортані і трахеї) і серця. Високочутливі апарати УЗД з трансвагінальним датчиком вже на цьому тижні можуть показати спинну струну і так звану нервову трубку, яким належить стати, відповідно, хребтом і спинним мозком малюка. Уздовж нервової трубки розвиваються соміти - сегменти тканини, з яких згодом виникне м'язова тканина. Жовтковий мішок починає виробляти гонобласти - первинні статеві клітини, які в майбутньому стануть сперматозоїдами, якщо народиться хлопчик, або яйцеклітинами - якщо це дівчинка. Плодове яйце займає чверть об'єму матки, при цьому сам зародок нагадує циліндр завдовжки близько 2 мм.

Стан мами
Організм матері починає все більш активно реагувати на вагітність. Можуть почастішати головні болі, з'явитися сонливість, нудота і навіть блювота, знизитися апетит. Це ознаки раннього токсикозу вагітності. А їхня причина - гормональна перебудова, викликана збільшенням рівня гормону прогестерону. Крім того, плацента виробляє особливий гормон - плацентарний лактоген, він активно впливає на обмін речовин жінки. Таким чином плацента і плід беруть на себе управління обміном речовин материнського організму, а той, у свою чергу, чинить опір такого втручання, провокуючи токсикоз. Жінки із захворюваннями печінки та шлунково-кишкового тракту відчувають ранній токсикоз частіше інших.

6 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Розмір малюка досягає 4-6 мм. Дитина вільно розміщена у плодовому міхурі і пов'язана з маткою за допомогою сформованого в ці дні пупкового канатика. Протягом цього тижня майбутня дитина нагадує зародок риби - у неї є зябра і хвостик, які потім, в процесі розвитку, зникнуть. На 6-му тижні вагітності починає битися серце ембріону. Частота серцебиття - від 100 до 160 ударів на хвилину, що майже в 2 рази швидше, ніж у дорослої людини. У дитини вже формуються рот, ніс і вуха, відбувається розвиток зачатків мозку, печінки, підшлункової залози, легенів і шлунку. Печінка починає виробляти клітини крові, а мозок - контролювати роботу м'язів і серця.

Стан мами
Ранній токсикоз набирає обертів: з'являється непереносимість деяких запахів, підвищення слиновиділення. У грудях може відчуватися легке поколювання: молочні залози готуються до того, щоб через 8 місяців почати виробляти молоко. Ареоли навколо сосків, швидше за все, почнуть темніти. Для поліпшення самопочуття лікарі рекомендують змінити режим харчування: їсти частіше, до 7 разів на день, але невеликими порціями. Щоб уникнути ранкової нудоти, перший сніданок можна влаштовувати прямо в ліжку. Прийом вітамінів для вагітних краще проводити в той час доби, коли прояви токсикозу мінімальні. Для того, щоб заповнити втрату рідини і солей у випадку блювання, має сенс їсти соковиті фрукти та овочі: кавун, диню, хурму, груші, огірки та помідори.
 
AssolДата: Неділя, 23.12.2012, 23:08 | Повідомлення # 4
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
7 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Протягом 7 тижнів дитина виростає майже вдвічі - з 6 до 11-12 мм. До кінця тижня вона важить близько 0,8 г. На руках і ногах з'явилися кисті і ступні - правда, зовні вони поки нагадують ласти. Продовжують розвиватися обидві півкулі мозку. Серце розділене на дві камери і виступає з тіла. У легенях з'явилися зачатки бронхів, активно росте кишечник, формуються нирки.

Стан мами
Можливі спазми і навіть біль у нижній частині живота, так як матка безперервно зростає. У порівнянні зі станом до вагітності вона стала більше майже в два рази. Також збільшуються об'єм крові і загальний обсяг рідини в організмі. Це, разом із збільшенням тиску матки на сечовий міхур, призводить до почастішання сечовипускання. Слиз в шийці матки стає густим, утворюючи так звану слизову пробку. Ця пробка створює захисний бар'єр між зовнішнім середовищем і «мікросвітом» ембріона, а відходження пробки стане одним з провісників пологів.

8 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Довжина малюка від верхівки до сідниць становить вже 14-20 мм. На руках і ногах з'явилися зачатки пальців, формуються геніталії, розвиваються кістки і суглоби, закладаються слинні залози. Завершується формування серця і поліпшується його сполучення з великими кровоносними судинами. Шлунок опускається в черевну порожнину і починає «обростати» нервовими елементами, які потім будуть необхідні для травлення.

Стан мами
Починають рости груди - за їх підготовку до лактації відповідає все той же гормон прогестерон, якого в організмі матері з кожним тижнем стає все більше. Залозиста тканина грудей починає частково заміщати жирову. Можливі слабкість, запаморочення, занепад сил, у деяких вагітних на 8-му тижні можуть початися проблеми зі сном. Поліпшити самопочуття допоможуть прогулянки на свіжому повітрі: 10-15 хвилин спокійної ходьби після вечері дозволять впоратися з безсонням.

9 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Довжина малюка від верхівки до сідниць вже близько 22 - 30 мм, вага - приблизно 1 грам. Його серце вже складається з 4 камер (2 передсердя і 2 шлуночка), почали формуватися зачатки молочних зубів, зник ембріональний «хвостик». Інтенсивно розвивається головний мозок, формується мозочок (частина мозку, відповідальна за координацію рухів). Вже повністю сформовані очі, але до 27 тижня вони будуть закриті повіками. Пальці рук стали довшими, найближчим часом на них утворяться подушечки.

Стан мами
Постійно зростає матка, з кожним днем ​​збільшується об'єм крові та лімфатичної рідини. Можливо невелике збільшення ваги: організм починає «запасати» жири, які знадобляться йому, коли прийде час годувати дитину молоком. Груди можуть збільшитися на розмір - має сенс купити новий підтримуючий бюстгальтер, щоб зменшити навантаження на шкіру і м'язи. Також збільшуються навколососкові кільця, а мікро-залози на них, покликані виділяти зволожуючу і антибактеріальну змазку, стали більш помітними і опуклими. Поява на грудях більш чітко вираженого малюнку вен також абсолютно нормальна.
 
AssolДата: Вівторок, 25.12.2012, 18:45 | Повідомлення # 5
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
10 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Дитина важить вже близько 4 грамів, її довжина 31-42 мм. Основні органи і системи її тіла вже сформовані, далі буде відбуватися тільки їх зростання. Після 10 тижня ймовірність того, що у малюка трапиться збій у розвитку, дуже невелика. Тепер дитина вже схожа на людину, а не на пуголовка: остаточно зникли хвіст і зяброві щілини. У малюка сформувалися ліктьові суглоби, тепер він може згинати і розгинати руки. На пальцях рук і ніг вже з'явилися крихітні нігтики, шкіра покрилася легким пушком. Починають функціонувати нирки, кишечник, мозок і печінка, сформувалися всі шари кори мозку, і чутливі прилади вже можуть реєструвати мозкові імпульси вашого малюка. Яєчка хлопчиків на 10 тижні починають виробляти чоловічий гормон тестостерон.

Стан мами
Високий вміст гормонів продовжує впливати на настрій, можливі періоди підвищеної збудливості або, навпаки, апатії. Однак перший, найбільш тривожний триместр, підходить до кінця. Якщо лікар не помітив жодних відхилень у розвитку дитини, велика ймовірність, що наступні тижні вагітності доставлять більше задоволення: адже вони будуть менш складними для майбутньої мами і менш небезпечними для малюка.

11 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Вага дитини - близько 7 грамів, вона вже рухається, але мама ще не в змозі відчути цих поштовхів. Зміцнюється шия, малюк вже може піднімати голову. Процес формування діафрагми може супроводжуватися гикавкою. Росте і розвивається печінка, саме вона виконує зараз всі кровотворні функції. Кров дитини поки ще не така, як кров дорослої людини: в ній є тільки червоні кров'яні тільця (еритроцити). Дитина виглядає все більш пропорційною, хоча її руки поки ще довші за ноги.

Стан мами
До кінця першого триместру обмін речовин майбутньої матері стає інтенсивнішим майже на чверть. Тепер її організму потрібно ще більше поживних речовин, ніж до початку вагітності, і більше рідини - через те, що об'єм циркулюючої крові теж значно збільшився. Гормони вагітності, як і раніше впливають на травлення, уповільнюючи його (через це можливі запори), тому надбавка у вазі поки незначна. Крім того, на апетит негативно впливають токсикоз і печія. Через надлишок гормонів ясна можуть стати більш чутливими, почати кровоточити - стоматолог порадить, як впоратися з цією проблемою.

12 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Довжина малюка - 6 см. Закінчується перший триместр, найскладніший і найвідповідальніший для мами і дитини. Розвиток плоду тепер буде йти трохи інакше. Нові органи у нього вже не утворюються, зате ті, що сформувалися, будуть рости і розвиватися наступні 29 тижнів. У малюка з'явилися перші рефлекси: він може мружитися, відкривати рот, ворушити пальцями у відповідь на зовнішні подразники. У скелеті дитини, що складається в основному з хрящиків, зараз активно утворюється кісткова речовина. Тонкий кишечник вже здатний скорочуватися.

Стан мами
Матка стала вже занадто великою, щоб уміститися в тазових кістках - тому вона злегка випирає над лобковим зчленуванням. Її можна відчути, провівши рукою на 10-12 см нижче пупка. Починаючи з цього тижня матка починає активно рости вгору, заповнюючи собою спочатку тазову область, а потім черевну.
 
AssolДата: Вівторок, 25.12.2012, 19:09 | Повідомлення # 6
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
13 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Малюк важить вже близько 28 грамів, його довжина - приблизно 7 см. З'явився малюнок шкіри на подушечках пальців, унікальний для кожної людини. За останні тижні змінилися пропорції тіла: голова тепер становить лише третину загального розміру плоду. До 13 тижня у яєчниках дівчаток вже формуються більш 2 мільйонів яйцеклітин. З цього тижня і до закінчення другого триместру малюк буде особливо активно рости в довжину.

Стан мами
Іноді груди вже на 13 тижні починають виробляти молозиво - особливу рідину, «перше молоко», яке стане їжею дитини в перші дні після народження. Через гормональну перебудову організму можливо набухання і кровоточивість ясен. Через підвищення кислотності піхвового середовища може початися кольпіт (молочниця). Однак є й позитивні зміни: зазвичай до цього терміну припиняється або сильно зменшується токсикоз, стає рідшим сечовипускання. Крім того, з початком другого триместру ризик викидня зменшується в кілька разів. Тому тижні з 13 по 24 вважаються відносно безпечними та комфортними для мами.

14 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Довжина дитини вже близько 9 см. Її організм підключає до роботи все більше систем: нирки виробляють сечу, подовжується і починає процес травлення кишечник. У крові дитини з'являються білі кров'яні тільця - лейкоцити. Формуються голосові зв'язки, розвивається нервова система, дитина вже може реагувати на зовнішні подразники. Її шкіра тепер покрита дуже тонким пушком.

Стан мами
У більшості вагітних на цьому терміні практично зникають прояви токсикозу. Багато жінок відзначають приплив енергії і повернення лібідо, так як загальне самопочуття стає значно краще. Може з'явитися невеликий животик. Однак вага, швидше за все, залишається майже такою ж, як і до вагітності - відчутну надбавку варто очікувати тільки до 18-20 тижня.

15 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Дитина виросла в довжину до 9.5-10.5 см. Вона вже починає тренувати діафрагму: втягує в легені і виштовхує з них навколоплідні води. Навколоплідні води абсолютно стерильні і оновлюються до 10 разів на добу. У малюка активно ростуть ніжки: вони вже стали довшими ніж ручки. Суглоби теж сформувалися, і дитина може вільно згинати й розгинати кінцівки. Сітківка очей, закритих повіками, вже здатна сприймати світло - якщо направити на живіт промінь ліхтарика, малюк побачить світлову пляму. А на язиці в дитини вже формуються смакові сосочки.

Стан мами
Багато вагітних жінок скаржаться на порушення пам'яті, зниження концентрації уваги, неуважність. Причина цього - зниження активності кори головного мозку. Варто розуміти, що це нормальний фізіологічний стан в період вагітності: організм матері всі ресурси направляє на забезпечення життєдіяльності та розвитку дитини. Можливо, варто свідомо відмовитися від «трудових подвигів» і підвищених зобов'язань: вони можуть викликати перенапруження і стрес.
 
AssolДата: Вівторок, 25.12.2012, 19:18 | Повідомлення # 7
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
16 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Довжина малюка складає вже близько 11 см, а вага - приблизно 80 г. Очі малюка вже можуть рухатися під повіками, нирки і сечовий міхур активно працюють, «поповнюючи» навколоплідні води приблизно раз на годину. Через серце дитини щодня проходить майже 25 літрів крові, причому у крові вже з'явилася група і резус-фактор. Починають роботу шлунок і жовчний міхур, наповнюючи кишечник плоду первородним калом - меконієм, який зазвичай має темно-зелений або майже чорний колір. Меконій, як і «сеча» дитини, утворюється з вмісту навколоплідних вод (частинки епітелію, пушкові волоски і т.д.)

Стан мами
За останні шість тижнів матка сильно збільшилася, її вже легко намацати трохи нижче пупка. Самопочуття матері з кожним днем ​​стає все краще, як і зовнішній вигляд. Після відступу раннього токсикозу знову з'являється апетит, колір шкіри стає більш рівним. Однак можуть з'явитися і проблеми - наприклад, запор, обумовлений розслабленням гладкої мускулатури кишечника і тим, що матка, що збільшуючись тисне на внутрішні органи.

17 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Дитина важить вже близько 100 г, а її зріст - майже 12 см. Хоча нирки плоду вже функціонують, основним видільним органом малюка залишається плацента. Дитина вже може координувати деякі рухи: наприклад, підносити руку до рота, щоб смоктати палець. При цьому малюк заковтує навколоплідні води, таким чином отримуючи рідину і забезпечуючи тренування травної системи, нирок і сечового міхура. Крім того, на цьому тижні в дитини починає формуватися підшкірно-жирова клітковина, яка буде брати активну участь в обміні речовин.

Стан мами
Можливо легке зміщення центру ваги, а як наслідок цього - зміна ходи: чим більше термін, тим більше «качиною» вона стає. Має сенс придбати взуття з плоскою підошвою, або значно знизити звичну висоту підбору. Через гормон релаксин, що виробляється організмом, суглоби і зв'язки стають більш слабкими, а значить, зростає ризик травми. Слід з обережністю водити автомобіль, при цьому ремінь безпеки краще пропускати під животом, щоб у випадку аварії він не завдав травми малюкові. Крім того, зараз випускають спеціальні адаптери ременя безпеки: вони дозволяють перерозподіляти навантаження так, щоб не травмувати дитину.

18 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Малюк важить вже 150 г, його довжина від верхівки до куприка - близько 14 см. Триває формування статевої системи дитини, матка і фаллопієві труби дівчинки зайняли свої місця в черевній порожнині, геніталії хлопчика можуть бути вже досить чітко помітні за допомогою УЗД. Кора головного мозку малюка активно розвивається, у ній формуються звивини і борозни. Ендокринна система дитини починає свою роботу: уже діють наднирники і вилочкова залоза. Якщо у мами не все в порядку з гормональним фоном, малюк може взяти на себе часткове забезпечення відсутніми гормонами. Однак це загрожує порушеннями в ендокринній системі дитини.

Стан мами
Починається помітне збільшення ваги: за кожний тиждень можлива надбавка до 500 г. Знижений тиск під час вагітності - нормальне явище. Слід завжди пам'ятати про ризик запаморочення і вставати зі стільця або з ліжка повільно, без різких рухів.
 
AssolДата: Вівторок, 25.12.2012, 23:19 | Повідомлення # 8
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
19 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Малюк важить вже близько 200 г, його зріст - 13-15 см. Руки і ноги стали більш пропорційні тілу, а на голові з'явилося перше волоссячко. Прийшов час для розвитку п'яти основних почуттів: у мозку формуються області, що відповідають за слух, нюх, смак, зір і дотик. Глибше, ніж зачатки молочних зубів, закладаються зачатки постійних зубів. Підшкірно-жирова клітковина стає все щільнішою, тому через шкіру вже менше просвічуються кровоносні судини. Тіло дитини починає покриватися первородною змазкою - сіруватою речовиною консистенції сиру (її ще називають сировидне змащення), яка має бактерицидні властивості. Найбільше змазки в пахвових і пахових складках, на голові, в згинах рук і ніг.

Стан мами
До середини вагітності в нормі жінка набирає від 2 до 6 кг. З них 200 г припадає на дитину, близько 170 г - вага плаценти, трохи більше 300 г важать навколоплідні води і стільки ж - матка. Можуть початися раптові несильні болі в животі, з однієї або з обох сторін - вони свідчать про те, що розтягуються круглі зв'язки, якими матка прикріплена до бічних стінок тазу. Можливі потемніння на шкірі обличчя і тіла - гормон естроген і посилена робота надниркових залоз примушують шкіру активніше виробляти пігмент меланін. Пігментні плями поступово зникнуть після пологів, проте, щоб зараз вони не ставали ще темніше, потрібно поменше бувати на відкритому сонці.

20 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Малюк важить близько 270 г, довжина його тіла від тім'я до куприка - 14-16 см. Тепер зростання малюка вже можна вимірювати від голови до п'ят (на 20 тижні цей ріст становить приблизно 25 см), так як його ноги виросли і стали пропорційні тілу . Серце дитини працює активніше: тепер його биття можна почути за допомогою акушерської трубки через передню стінку вашого живота. Продовжує працювати кишечник (в ньому вже утворилася деяка кількість меконію), функціонують статеві залози, працюють нирки. На 20 тижні багато мам починають відчувати, як ворушиться їх малюк. Втім, якщо вагітність перша, рухи малюка можуть відчуватися тільки після 22 тижня, а худенькі мами можуть почати відчувати перші поштовхи дитини раніше. Зазвичай ворушіння дитини відчувається як «пурханння метеликів» в животі або «плавання рибки», часто при першій вагітності мами приймають рухи малюка за перистальтику кишечника. Проте з часом ворушіння плоду стають сильнішими, і вже через 2-3 тижні переплутати їх з чим-небудь буде досить важко.

Стан мами
Волосся може стати густішим, ніж до вагітності. Це не означає, що його стало більше, кількість волосяних фолікулів протягом життя не збільшується. Просто частина волосся перестала випадати. Втім, воно «надолужить своє» після пологів - все те волосся, що не випало за останні кілька місяців, випадуть протягом приблизно року після пологів. На контрасті може здатися, що після народження дитини волосся сильно порідшали, але це не так. Просто процес росту і випадання волосся повернувся до «довагітної» норми. Також в середині вагітності може початися інтенсивний ріст волосся на тілі (наприклад, від лобка до пупка) - це також тимчасове явище, яке пройде після пологів.

21 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Вага малюка - вже близько 300-370 гр. Його ендокринна система починає працювати в повну силу. Гіпофіз, епіфіз, надниркові, підшлункова, щитовидна і навколощитовидна залози управляють ростом і розвитком дитини. З організму матері він починає отримувати імунні тіла, які створять пасивний імунітет. Малюк перекидається в порожнині матки, в цей час формується його вестибулярний апарат.

Стан мами
Збільшення у вазі з кожним днем ​​стає все більш помітною. У порівнянні з початком вагітності вага майбутньої мами може збільшитися на 4-7 кг. Багато вагітних відзначають посилення роботи сальних залоз, від чого на обличчі з'являються дрібні прищики. Для кращого очищення шкіри можна двічі в день умиватися м'якими косметичними засобами, а протягом дня протирати проблемні зони тонізуючими засобами, до складу яких входить саліцилова кислота.
 
AssolДата: Вівторок, 25.12.2012, 23:53 | Повідомлення # 9
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
22 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Зріст малюка - близько 27 см, вага - 350-420 гр. Він продовжує накопичувати підшкірно-жирову клітковину, проте шкіра його все ще вкрита безліччю складок і зморшок. З кожним днем ​​все більш помітним стає пушок, що покриває тіло. Вже оформилися брови, повіки і губи дитини, почали рости вії.

Стан мами
На 22 тижні, а іноді й раніше, на шкірі грудей, живота, стегон можуть з'явитися розтяжки. Іноді їх виникнення пов'язане з тим, що живіт і груди ростуть занадто швидко (особливо в разі багатоплідної вагітності), тому в шкірі виникають мікроскопічні розриви. Але частіше природа розтяжок - виключно гормональна, а значить, контроль за вагою не стане панацеєю. Розтяжки, швидше за все, не зникнуть повністю - з часом вони лише стануть блідішими.

23 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Вага малюка вже близько 450-500 гр. У нього майже повністю розвинувся слух: він може чути все, що відбувається навколо вас. Дитина кілька разів в день по кілька годин тренує легені, «вдихаючи» і «видихаючи» навколоплідні води. Необхідно пам'ятати, що формування дихальних центрів в мозку маляти прямо залежить від дихання матері. Слід уникати вдихання парів фарби, лаків, розчинників, щоб не допустити інтоксикації, необхідно частіше бувати на свіжому повітрі.

Стан мами
Верхня частина матки тепер розташована вище пупка, живіт помітно округлився. Можливо, ще немає необхідності постійно носити бандаж, проте одяг для вагітних купувати вже пора. Можливо, через невеликі набряки збільшився розмір ноги - доведеться придбати також і нове взуття. Можуть початися тренувальні перейми, за допомогою яких матка готується до майбутніх пологів. Для того, щоб за кілька годин виштовхнути досить велику дитину, їй потрібно «наростити» сильну мускулатуру.

24 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Малюк важить близько 600 г, його зріст - приблизно 30 см. Продовжується утворення підшкірного жиру, розвивається мозок, райдужна оболонка набуває кольору , все більш чутливими робляться смакові сосочки язика. Більшу частину дня (від 16 до 20 годин) дитина спить, решту часу - активно рухається, переміщаючись від однієї стінки матки до іншої. До речі, в цей період вже можна зробити електроенцефалограму мозку дитини і розрізнити дві фази його сну - швидку і повільну.

Стан мами
Матка продовжує підніматися над пупком, живіт збільшується з кожним днем​​. Свербіж і печіння шкіри, якій доводиться весь час розтягуватися, можна полегшити зволожуючими кремами. Нерідко в середині вагітності жінки відчувають сухість в очах, відчуття, немов у них «насипали піску». Це не є ускладненням, до того ж полегшити цей стан досить просто - в аптеках продаються краплі, що імітують слізну рідину.
 
AssolДата: Середа, 26.12.2012, 00:02 | Повідомлення # 10
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
25 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Ріст малюка близько 30 см, вага - приблизно 700 г. З кожним днем ​​його м'язи стають все сильнішими, а кістки - більш міцними. Функції кровотворення бере на себе кістковий мозок, який розвивається дуже активно. Завдяки підшкірно-жировій клітковині шкіра дитини стає все менш зморшкуватою, розправляються її складки. Починаючи з 25 тижня у дитини вже є шанс вижити поза материнським організмом, проте шанс цей, на жаль, не дуже великий. Складні системи, що забезпечують життєдіяльність організму, ще не зміцніли і не можуть нормально функціонувати.

Стан мами
Матка розташовується на 25 см вище лонного зчленування (тепер з кожним тижнем вона буде підніматися на 1 см). По висоті дна матки доктор може оцінити, як протікає вагітність. Якщо показник нижче норми, то ймовірна затримка розвитку плода. А якщо вище - то, швидше за все, справа в надлишковій кількості навколоплідних вод (це може траплятися через інфекцію). Втім, причини і наслідки таких відхилень можуть бути різними, і визначає їх лікар.

26 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Малюк важить близько 750 г, його довжина трохи більше 30 см. Гіпофіз плоду тепер виробляє гормон росту (до 25 тижнів за зростання малюка відповідала гормональна система матері). Починаючи з цього тижня кора наднирників і мозок діють спільно, виробляючи найважливіші гормони кортикоїди. Ці гормони відповідають за підготовку дитячого організму до життя поза тілом матері. Слуховий апарат дитини вже достатньо розвинений, щоб добре розрізняти звуки.

Стан мами
Нерідко на цьому терміні вагітні починають скаржитися на судоми ніг - вони викликані тим, що в організмі може бути надлишок фосфору або нестача кальцію або магнію. Лікар порадить медикаменти, які допоможуть вирішити цю проблему (хорошим засобом є звичайний глюконат кальцію). Варто пам'ятати, що фосфати містяться в м'ясі, тому його вживання варто обмежити. Нерідко на початку третього триместру у вагітних починають набрякати ноги - як наслідок порушення відтоку рідини від нижніх кінцівок, адже виросла матка тепер майже постійно тисне на великі судини черевної порожнини.

27 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Зріст малюка - приблизно 34 см, вага - трохи більше 900 м. У нього ростуть нігті (правда, вони ще не доходять до кінчиків пальців), його міміка стає все більш досконалою, він вже може відкривати і закривати очі. У легенях формуються альвеоли (пухирці, які будуть наповнюватися повітрям під час дихання), також продовжується утворення сурфактанту - речовини, яка дозволить легеням відкритися для першого вдиху. У хлопчиків яєчка з черевної порожнини починають опускатися в мошонку.

Стан мами
Вага жінки за час вагітності збільшується в середньому на 11-13 кг, до 27 тижня надбавка може становити від 7 до 10 кг. До 30 тижня триває найістотніший щотижневий набір ваги, в середньому - 0.4-0.5 кг в тиждень. Варто зауважити, що чим повніше мама, тим менше ваги вона повинна набирати в нормі. Якщо худенькі вагітні забезпечують малюка всіма необхідними для росту речовинами за рахунок харчування, то жінка з надмірною вагою цілком може «витрачати» на дитину свої власні запаси.
 
AssolДата: Середа, 26.12.2012, 00:11 | Повідомлення # 11
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
28 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Дитина вже активно штовхається, тому мамі важко не помітити цих рухів. Зараз її вага складає 1000-1300 р., зріст - близько 35 см. Продовжується розвиток ендокринної системи малюка. Гіпофіз виробляє гормон росту. Щитовидна і підшлункова залози матері вже не підтримують розвиток дитини - тепер уже вона може, якщо є така необхідність, сама взяти на себе вироблення відсутніх материнському організмі гормонів. У малюка формується його власний тип обміну речовин.

Стан мами
Матка піднялася над лобковим зчленуванням на 28 см, а плацента важить вже близько 400 г. Всього за 28 тижнів вагітності збільшення ваги може складати від 7,5 до 10 кг. Може початися сильне свербіння шкіри на животі, так як вона з кожним днем ​​розтягується все більше. Можна використовувати спеціальні масла і креми, гомеопатичні препарати, проте варто пам'ятати, що вони приносять лише тимчасове полегшення. На жаль, повністю ліквідувати свербіж практично неможливо. Якщо майбутня мама планує грудне вигодовування, у неї може виникнути бажання за допомогою масажу підготувати груди і соски до годівлі дитини. Однак робити цього до пологів не варто: стимуляція сосків може спровокувати гіпертонус матки і навіть початок передчасних пологів.

29 тиждень ванітності

Розвиток плоду
Починають діяти механізми терморегуляції: дитина вміє підтримувати власну температуру тіла. Вага малюка - приблизно 1150 г, зріст - близько 37 см. Щоб рости, йому необхідний білок, вітамін С, фолієва кислота, кальцій і залізо - слід регулювати свою дієту у відповідності з цими вимогами. До речі, кальцій - один з найважливіших елементів, що беруть участь у формуванні кісткового скелета. Щодня дитина засвоює близько 250 мг кальцію.

Стан мами
Втома може суттєво посилитися. Найчастіше її причини - проблеми зі сном, загальна слабкість і психоемоційне напруження. Не варто ігнорувати втому і вважати її дурощами - навпаки, має сенс відпочивати побільше, адже організм і так працює «на підвищених обертах». Якщо ж втома така сильна, що жінка відчуває себе виснаженою навіть після відпочинку - варто повідомити про це лікаря - постійна втома може свідчити про анемію. Також потрібно стежити за тим, щоб набряки (які на цьому терміні майже неминучі) зникали після сну або відпочинку в лежачому положенні, в іншому випадку варто звернутися до лікаря.

30 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Дитина виросла в довжину майже до 40 см, її вага близько 1300 р. Рухи малюка все більше схожі на рухи новонародженого: він уміє знизувати плечима, стискає й розтискає кулаки і навіть потягується. Він вже може визначити, чи перебуваєте ви в напівтемряві або в яскраво освітленій кімнаті: черевна стінка і стінка плаценти не перепона для світла, і очі дитини можуть розрізнити світлові плями. Рухи малюка з хаотичних, «плавальних», стають більш «осмисленими». Тепер він займає більшу частину порожнини матки і вже не в змозі переміщатися по ній у будь-якому напрямку, а може лише розпрямляти руки і ноги, міняти положення тіла.

Стан мами
До цього терміну надбавка у вазі може складати від 8 до 10.5 кг. Матка розташовується так високо, що діафрагма тисне на серце, причому настільки сильно, що серце може навіть змінити своє положення. Через тиск на діафрагму жінка може відчувати невелику задишку. Може початися безсоння: знайти зручне положення для сну стає все важче. Лікарі рекомендують придбати кілька спеціальних подушок для вагітних, щоб із зручністю засинати на боці, обклавши подушками живіт або поклавши одну подушку між колінами.
 
AssolДата: Четвер, 27.12.2012, 00:13 | Повідомлення # 12
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
31 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Вага дитини близько 1500 г, зріст 40-42 см. Її зіниці можуть розширюватися і звужуватися, реагуючи на світло і темряву. Руки, ноги і тіло починають «обростати» підшкірним жирком, стаючи все більш округлими. Органи плоду працюють майже так само, як у новонародженого - однак вони ще незрілі, не зовсім готові функціонувати поза організмом матері. Легені недостатньо розвинені, щоб самостійно забезпечувати дитину киснем. У хлопчиків не завершилося опущення яєчок в мошонку, у дівчаток не до кінця закрилися статеві губи.

Стан мами
Багато жінок до кінця вагітності відчувають майже постійну печію. Це відбувається через те, що матка збільшується, піднімається і все сильніше тисне на внутрішні органи, у тому числі стравохід і шлунок. Лікарі рекомендують їсти потроху, але часто. Починаючи з 31 тижня зазвичай починаються тренувальні перейми, або перейми Брекстона-Хікса. Можуть продовжувати відчуватися біль у спині, втома, легке оніміння кінчиків пальців. Це так званий «корінцевий синдром»: утиск нервових закінчень через зміни в поставі. Зменшити неприємні відчуття допоможе лікар-остеопат.

32 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Зріст дитини - 43 см, вага - близько 1800 р. Шкірні складки на її тілі майже зовсім розправилися, з личка зникли зморшки. На руках і ногах у дитини вже виросли повноцінні нігтики, на голові - волосся або густий пушок. Малюк все частіше гикає - іноді по 10 або навіть 20 хвилин поспіль. Це абсолютно нормально і не повинно викликати занепокоєння.

Стан мами
Матка піднялася над лобковим зчленуванням на 32 сантиметри. Можуть початися болі в попереку, що поширюється до сідниць і ніг - це результат того, що матка здавлює сідничний нерв. Лікар або ведучий курсів для вагітних можуть порадити спеціальні вправи, які допоможуть зняти цей біль.

33 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Малюк важить близько 2 кг, його зріст - приблизно 44 см. Продовжують розвиватися його легені, в печінці формуються частки. Активно працює підшлункова залоза - тепер вона вже може постачати організм малюка інсуліном, необхідним для правильного обміну речовин. Практично завершилося формування серця, ендокринної, імунної, центральної нервової систем дитини.

Стан мами
Збільшення у вазі складає від 8 до 12.5 кг. Ворушіння дитини стають усе помітніше, уважні мами вже на 33 тижні можуть розрізнити, чим їх штовхає маля - колінами або ліктями.

34 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Малюк важить приблизно 2.3 кг, його зріст - близько 45 см. Всі органи і системи малюка продовжують розвиватися, зараз (з 34 по 37 тиждень) він як ніколи раніше готовий до народження. У разі початку передчасних пологів, швидше за все, дитина буде відчувати мінімум проблем під час адаптації до життя поза материнським тілом. Сировидна змазка тепер покриває тільки невелику частину тіла плоду. На долонях і ступнях остаточно сформувався неповторний шкірний візерунок, властивий кожній людині.

Стан мами
Матка піднялася так високо, що може перешкодити глибокому диханню і викликати відчуття нестачі кисню. Це явище пройде за 2-3 тижні до пологів, коли живіт опуститься. Втім, при настанні раптової задухи, посиніння губ і пальців, частішанні пульсу слід негайно зателефонувати лікарю.
 
AssolДата: Четвер, 27.12.2012, 00:24 | Повідомлення # 13
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
35 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Довжина маляти близько 46 см, його вага - приблизно 2.5 кг. Щотижня він додає у вазі близько 220 р. У нього вже значно збільшився підшкірно-жировий шар, потроху починає зникати пушкове волосся, що покриває тіло.

Стан мами
Збільшення у вазі до цього терміну - від 9 до 13 кг. Починаючи з цього тижня візити до гінеколога повинні стати щотижневими. Ймовірно, додалася нова проблема: безсоння, адже знайти зручне положення для сну стає все важче, навіть при використанні спеціальних подушок для вагітних. Лікарі рекомендують не пити на ніч багато рідини, а також робити обертальні рухи тазом перед відходом до сну.

36 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Малюк виріс до 47 см, його вага вже близько 2.7 кг. Варто пам'ятати, що наведені нами цифри досить приблизні, і ваш малюк може бути більшим або меншим за інших дітей на тому ж етапі розвитку.

Стан мами
Живіт може почати опускатися - це означає, матка займає місце в малому тазі і починає готуватися до пологів. У цьому разі народження малюка слід очікувати вже через 2-3 тижні. Опускання живота може призвести до ще більш частого сечовипускання.

37 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Дитина важить вже близько 3 кг, її зріст - 47-49 см. З цього тижня вона вважається доношеною, вона готова до життя поза тілом матері. Хрящики, з яких складаються ніс і вуха малюка, стають твердішими, риси обличчя вже остаточно сформувалися. На його голові, швидше за все, виросло волосся - завдовжки від половини сантиметра до чотирьох. Правда, той колір волосся, з яким маля народжується, з часом має властивість змінюватися, як і колір очей. Втім, карі очі рідко стають світліше, а от сірі, блакитні та зелені в перші дев'ять місяців життя дитини можуть потемніти.

Стан мами
Перейми Брекстона-Хікса, швидше за все, стали частішими, тривалішими й сильнішими. Може збільшитися кількість вагінальних виділень. Причому якщо їх багато і вони щільні - швидше за все, це відходить слизова пробка, що закриває вхід в матку, і пологи почнуться в найближчі дні. Якщо, крім відходу пробки, почалося підтікання навколоплідних вод, то до пологів не слід приймати ванну або підмиватися сильним струменем з душу, щоб не занести інфекцію в родові шляхи. Якщо жінка вагітна двійнятами, родова діяльність може початися вже на цьому тижні.

38 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Зростання і надбавка у вазі малюка сповільнюються. Тепер він щодня набирає всього близько 30 грамів, а в зростанні додає не більше половини сантиметра. Печінка і підшлункова залоза продовжують свій розвиток, який завершиться тільки до двох-трирічного віку. Але в дитини вже повністю сформувалися деякі рефлекси - наприклад, відразу після народження вона зможе міцно схопити палець, а якщо їй дати груди - він рефлекторно почне смоктати.

Стан мами
На 38 тижні вагітності більшість жінок відмічають невеликі набряки. Це нормально. Однак варто пам'ятати про те, що несподіваний сильний набряк, а також різке підвищення тиску можуть свідчити про гестоз. Також слід звернутися до лікаря при виникненні сильного головного болю, порушеннях зору, якщо у вагітної двоїться в очах або почалася блювота. Це можуть бути ознаки прееклампсії - ускладненого гестозу. Прееклампсія загрожує здоров'ю матері і дитини і нерідко вимагає проведення екстреного розродження.
 
AssolДата: Четвер, 27.12.2012, 00:41 | Повідомлення # 14
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
39 тиждень вагітності

Розвиток плоду
До цього терміну дитина важить трохи більше 3,2 кг, її зріст близько 48 см. Всі системи організму дитини готові до того, щоб функціонувати поза материнським лоном. Вже сформовані ворсинки кишечника, які допоможуть просувати їжу по травному тракту. Налагоджується перистальтика: по кишечнику переміщається первородний кал (меконій). Залози шлунка виробляють ферменти, необхідні для розщеплення їжі. У ЖКТ маляти не вистачає тільки бактерій, які сприятимуть засвоєнню їжі - вони надійдуть в травний тракт разом з молоком матері.

Стан мами
У нормі надбавка у вазі повинна скласти від 11,5 до 15 кг. Однак якщо спочатку жінка була схильна до повноти, надбавка може бути меншою, а якщо до вагітності відрізнялася стрункістю - може набрати трохи більше норми. Після 39 тижня вага вагітних зазвичай не змінюється до самих пологів. З сосків може почати виділятися молозиво. Варто придбати зручний бюстгальтер для годування, який буде зберігати форму молочних залоз, і прокладки для грудей.

40 тиждень вагітності

Розвиток плоду
Середня вага дитини на 40 тижні вагітності - 3.5 кг, зріст - від 50 до 54 см. Але можливі відхилення в той або інший бік, обумовлені генетикою і перебігом вагітності. Кістки черепа дитини ще не зрослися, що дозволить головці стиснутися, щоб пройти через родовий канал. На останніх тижнях внутрішньоутробного розвитку у малюка збільшують ¬ ся наднирники: під час пологів вони будуть виробляти гормони стресу (адреналін і норадреналін). Саме ці гормони допомагають дитині активніше брати участь в процесі пологів і більш стійко переносити неприємні відчуття, пов'язані з проходженням через родові шляхи.

Стан мами
Близько 4% жінок народжують точно в термін ПДР, решта - в межах 1-2 тижнів до або після дати, визначеної лікарем. Більшість лікарів схиляються до думки, що до закінчення 40 тижня природним ініціатором пологів повинна виступати таки дитина. Вона сама вирішує, коли народитися: перед пологами активізується кора наднирників малюка, виробляється гормон кортизол, як наслідок - змінюється і гормональний фон матері, після чого матка отримує «сигнал» до початку пологів і починає скорочуватися.

41 тиждень вагітності

Розвиток плоду
На цьому терміні вагітність часто стає переношеною: відбувається ущільнення кісток черепа і тім'ячка немовляти, через що голівці буде важче міняти форму під час просування по родових шляхах. Однак це відбувається не завжди. «Занадто довга» вагітність може бути і не переношеною, тобто цілком нормальною. Лікарі можуть назвати вагітність пролонгованою, якщо менструальний цикл вагітної був більше 30 днів (кажуть, що жінка повинна носити дитину 10 циклів, так що чим більше період - тим довше може стати вагітність). Також пролонгованою можуть вважати вагітність, при якій овуляція (і зачаття) відбулися ближче до кінця циклу. Властивість носити малюка довше звичайного може також передаватися по жіночій лінії.

Стан мами
У народі ходить приказка «на все життя вагітною не залишишся». Однак, швидше за все, лікар не дозволить своїй пацієнтці перевіряти цей вислів і залишатися вагітною довше 42 тижнів. Ймовірно, він запропонує стимуляцію пологової діяльності. Розвиток малюка вже завершено, плацента виконала свої функції і «втомилася», тому дитині дістається все менше корисних речовин. Сенс продовжувати внутрішньоутробне життя мінімальний.

42 тиждень вагітності

Ознаки того, що пологи наближаються
Невеликі кров'янисті виділення зі статевих шляхів, вихід слизової пробки, легке розрідження випорожнень вагітної - ознаки близьких пологів. Також про наближення пологів свідчить опущення живота - голова плоду разом з маткою опускається в таз матері. Зазвичай живіт починає опускатися за 2-3 тижні до пологів. Якщо це не перша дитина, зниження дна матки може пройти для породіллі майже непоміченим. Є відмінність у підготовці шийки матки до пологів у первісток і жінок, які вже народжували. У первісток шийка спочатку коротшає, потім згладжується і тільки потім відкривається. У повторнонароджуючих цей процес відбувається одночасно - і вкорочення шийки відбувається безболісно.

взято звідси: http://mama.ru/calendar?week=1
 
ann-kishinskayaДата: Субота, 16.05.2015, 15:54 | Повідомлення # 15
Міс Сором'язливість
Група: Новачок
Повідомлень: 1
Репутація: 0
Статус: Offline
Очень нужна помощь знающего человека!!!! Выбираем подушку под животик, столкнулись с проблемой!! Какую именно выбрать?? Какой формы?? Думаем U-образную но снова сомневаемся, вдруг займет всю кровать или ве таки J-образная если мы спим с мужем вместе. Вообщем я в рассеянности....Девочки, кто спал, кто знает и может посоветовать - Help!!!"

Повідомлення відредактовано адміністрацією: недоцільна (неробоча) адреса зображення. Спробуйте додати зображення через хостинг.
Як додати зображення читайте тут.
 
Форум » Чекаємо на лелеку » Я вагітна! » Вагітність: неділя за неділею
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Пошук: