Субота, 20.04.2024, 09:44

 Про зелений чай - Форум

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Як Ви потрапили на форум
Всього відповідей: 98
Погода
Друзі сайту
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » П’ять хвилин для себе » За чашкою чаю » Про зелений чай
Про зелений чай
GalaДата: Четвер, 20.02.2014, 23:54 | Повідомлення # 1
Мадам Цікавість
Група: Подружка
Повідомлень: 21
Репутація: 0
Статус: Offline

Зелений чай ( люй ча ) - неокислений або слабо окислений ( найменування « зелений » він має в усіх класифікаціях ) . Листя попередньо фіксується паром температури 170 - 180 ° C ( необов'язково) ; окислення або взагалі не проводиться , або продовжується не більше двох днів , після чого примусово припиняється нагріванням ( традиційно в горщиках , як прийнято в Китаї або під парою , як прийнято в Японії ) . Чай виходить окисленим на 3-12 %. У сухому вигляді має зелений колір (від салатового до темно-зеленого , в залежності від особливостей виготовлення ) , настій - неяскравого жовтуватого або зеленуватого кольору , в ароматі виразно виділяється «трав'яна» нотка ( може бути схожий на запах сухого сіна ) , смак терпкий , може бути трохи солодкуватим (але не гірким - гірчать тільки низькоякісні або неправильно заварені , зокрема , перестояні зелені чаї ) .

Властивості зеленого чаю
Якщо не брати до уваги смакові особливості , можна виявити , що зелений чай - просто джерело корисних мікроелементів ( цинк , йод , фтор) , вітамінів ( РР , С, В1 ) і білогічно - активних сполук.    Ці речовини стимулюють діяльність головного мозку , крім цього вони знімають надмірне напруження з нервової системи , зміцнюють зубну емаль , поліпшують кровотворення ( омолоджують кров) , нормалізують обмін речовин , виводять з організму токсини і солі важких металів , перешкоджають злоякісному розростанню клітин (рак , пухлини) зелений чай захищає від раку ротової порожнини , ну і володіють ще рядом корисних властивостей.
Але , незважаючи на широкий спектр корисних властивостей зеленого чаю , ним все-таки не варто зловживати. Наприклад в Китаї , для загального оздоровлення організму , його застосування було дозованим - по 100-200 мл вранці та ввечері.


Як правильно вибрати зелений чай
Давно відомо , що колір - це основний показник якості зеленого чаю. Зелені чаї в сухому вигляді ( а xfcnj й у настої ) зберігають зелений колір. Він може мати різноманітні відтінки: від сріблясто- зеленого з тьмянbv блиском до темно-зеленого або оливкового , залежно від сорту чаю. Однак перегрів при сушінні зеленого чаю різко погіршує його якість , і це негайно позначається на кольорі листа: він темніє. Прийнято вважати , що кращі сорти зеленого чаю (китайські сорти ) мають фісташковий колір. Кращі сорти зеленого чаю мають сріблястий або золотавий відтінок.
Щоб правильно вибрати зелений чай , необхідно знати період збору чайного листя. Так , чай весняного збору відрізняється злегка солодкуватим смаком , в той час як чай літнього збору трохи гіркуватий . Свіжим вважається чай , вироблений в поточному році , старим - зберігався більше року. Щоб зрозуміти , свіжий це чай чи старий, слід звернути увагу на наявність ламаних листів , черешків і сміття , яких має бути не більше 5 %.
Якісно виготовлений чай повинен мати вологість не більше 3-6%. Чим більше вологи в чаєві , тим гірше його якість ; а при вологості близько 20 % він пліснявіє і стає отруйним. Визначити вологість чаю можна в домашніх умовах , але дещо з'ясовується і при зовнішньому огляді . Наприклад , коли чай пересушений, то він стає занадто ламким. Правильно вибрати зелений чай можна , взявши кілька чаїнок і розтерши їх між пальцями. Якщо вони з легкістю перетворюються на пил , це погано. Зазвичай пересушений старий чай , який довго зберігався.
Китайські елітні чаї мають свої назви. Тому для маркування звичайного зеленого чаю використовуються наступні скорочення. Залежно від розміру листя чай маркується наступним чином: « Gunpowder » означає крупнолистовой чай. Слово « Imperial » позначає крупно - середньолистовий розмір чайного листа. « Young Hyson » означає середньолистовий . « Hyson » перекладається як листовий, а « Twankay » - дрібнолистовий . Пил позначається як « Hyson Skin or Dust ».
Також чай маркується залежно від якості чайного листа. Найчастіше використовується маркування в числах. Сама вища ступінь називається «екстра» , а наступна - 1 , 2 , 3 , 4 і так до 7, пише rospotrebnadzor.ru
 
Форум » П’ять хвилин для себе » За чашкою чаю » Про зелений чай
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: