П`ятниця, 19.04.2024, 14:30

 Вино. Смачно і красиво. - Форум

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Чи подобається Вам форум
Всього відповідей: 76
Погода
Друзі сайту
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » П’ять хвилин для себе » За чашкою чаю » Вино. Смачно і красиво. (Винний етикет)
Вино. Смачно і красиво.
ZolushkaДата: Середа, 24.04.2013, 21:23 | Повідомлення # 1
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline

Сервірування вина-це ціле мистецтво, яке не можна осягнути в одночас, але дотримання основних правил дозволить максимально насолодитися смаком і ароматом цього чарівного напою.
Вино при цьому виконує в організмі певну роботу, наприклад, готує смакові рецептори порожнини рота до нового шматочка їжі, впорядковує травлення, знижує калорійність їжі і т.д.

Все починається з вибору вина.
Слід заздалегідь визначитися - з якою метою вино купується: для супроводу вечері (потрібно враховувати сполучуваність з блюдами) або просто для розпивання в приємній компанії. Якщо ви плануєте сервірувати кілька різних вин, то потрібно подавати їх у певному порядку. Ось основні правила:
*Білі вина подаються перед червоними
*Молоді вина передують старим
*На десерт подається солодке вино та лікери
*Не рекомендовано міняти вина більше 3 разів під час застілля
*Для аперитиву і супроводу їжі ідеально підходить сухе шампанське, солодке залиште на десерт
*Не використовуйте один і той же келих для різних видів вина

Температура сервірування вин
Червоні вина: старі і важкі вина 17-18 ° C
легкі вина 15 ° С
молоді вина 13 ° С
Рожеві та сухі білі: 8-10 ° С
Фруктові та напівсолодкі: 10-12 ° С
Солодкі і десертні вина: 15 ° С
Шампанське: 6-8 ° С
Важливо пам'ятати, що при розливанні вина по келихах воно миттєво нагрівається на 1-2 градуси, тому його варто охолоджувати дещо сильніше, особливо влітку. Пити вино слід, тримаючи келих за ніжку, щоб воно не ставало тепліше від дотику руки. Виняток становлять лікери та кріплені вина, які навпаки вивільняють аромат при легкому нагріванні.

У старих червоних винах часто випадає природний осад, такі вина перед подачею потрібно декантирувати - перелити в спеціальну посудину або просто графин. Декантирують також вина з великим терміном витримки, щоб наситити його киснем і позбутися від можливого різкого запаху. Червоному вину (це не стосується молодих вин) потрібно дати "подихати", це допомагає букету повністю розкритися, тому пляшку краще відкорковувати за 1-2 години до сервіровки. Білі та рожеві вина відкривають вже за столом, так як їх аромат швидко випаровується.

Вибір келихів теж важливий для розкриття букета вина. Насамперед, келихи повинні бути ідеально чистими без слідів миючих засобів, так як вони можуть просто загубити вино. А ще для кожного вина є свій келих.
Келихи для вина
Келих для червоного вина . Більш присадкуватий, ніж келих для білого. Об'єм - 200-300 мл.
Келих для білого вина. Більш витягнутий, ніж келих для червоного. Обсяг - 180-260 мл.
Дегустаційний келих. Обсяг - 100-140 мл.
Келих для порто (портвейну). Обсяг - 80-100 мл.
Келих для хересу (шеррі). У ньому подають херес, кріплені вина, вермути. Обсяг - 80-100 мл.

Келихи для ігристих вин і шампанського
Шампанське подають або у високих фужерах («фужер-флейта») або в чашах для шампанського. Вибір келиха впливає на швидкість виходу вуглекислоти з напою.
Фужер-флейта (Флют). Обсяг - 160-300 мл. У ньому також подають деякі сорти пива, інші ігристі вина і коктейлі з ними. Більш популярний, тому що в таких бокалах вуглекислота виходить повільніше.
Фужер-чаша. Обсяг - 140-160 мл. Зазвичай використовується на урочистих подіях, де потрібно будувати вежі з келихів. У ньому також можуть подавати різні коктейлі (наприклад, дайкірі).
 
ZolushkaДата: Середа, 24.04.2013, 22:00 | Повідомлення # 2
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
Келихи для коктейлів
Коктейльний келих. Також називається келих для мартіні по імені одного з найвідоміших коктейлів, що подаються в ньому . У ньому подають коктейлі середнього обсягу, охолоджені, але без льоду. Не використовується для подачі напоїв з льодом і в чистому вигляді (в т.ч. і вермуту Мартіні, незважаючи на назву). Обсяг - 90-280 мл.

Маргарита. Бокал для подачі коктейлю «Маргарита», а також заморожених коктейлів і напоїв. Об'єм - 200-250 мл.

Хайболл. Використовується для соків, газованих і прохолодних напоїв, мінеральної води, коктейлів великого обсягу. Обсяг - 160-240 мл.

Коллінз. Використовується для соків, газованих і прохолодних напоїв, мінеральної води, коктейлів великого обсягу. Обсяг - 240-320 мл.

Харрікейн. У ньому подають тропічні коктейлі. Обсяг - 400-480 мл.

Бокал для ірландського кави. Використовується для різноманітних кавових напоїв і коктейлів, а також для глінтвейну та інших гарячих напоїв. Обсяг - 240-280 мл.

Олд-фешнд. У ньому подають віскі в чистому вигляді, коктейлі, напої в чистому вигляді з льодом. Обсяг - 220-300 мл.

Пус кафе. У такому келиху роблять шаруваті коктейлі. Обсяг - 80-120 мл.

Тумблер. Використовується для соків, газованих і прохолодних напоїв, мінеральної води, коктейлів великого обсягу. Обсяг - 200-320 мл.

Чашка для пуншу. Обсяг - 160-180 мл.

Пивний кухоль. Для подачі пива. Обсяг - 250-100 мл.

Пивний бокал. Також для подачі пива і коктейлів на його основі. Обсяг - 220-1000 мл.

Традиційно певні коктейлі подаються у певних видах келихів. Тут існує одне основне правило: чим нижче келих, тим міцніші напої в нього наливають. Зазвичай келихи не наповнюють повністю, щоб краще розкрився смак і аромат напою (так, червоним вином або коньяком келихи наповнюють на третину, шампанським - наполовину).

Взаємозв'язок між смаковими якостями вина і формою келиха
Біологічне обгрунтування: Відповідальні за сприйняття солодощів рецептори знаходяться на кінчику язика, гіркі смаки язик розпізнає ближче до гортані, кислі відчуває боками, а солоні для нас більш яскраво проявляють себе в центрі язика. За допомогою форми ємності, з якої ми п'ємо, можна направити рідкі потоки або туди, де вони будуть з комфортом сприйняті, або туди, де вони будуть менш відчутні.
Хімічне обгрунтування: Форма келиха впливає на вміст фенолів у вині (ароматичні сполуки, які визначають букет і в якійсь мірі смак вина). Наприклад, в широкому келиху, де більше поверхня зіткнення вина з повітрям, фенольні сполуки швидко перетворюються в ефіри, надають напою більш виражений сухий смак.Великий обсяг келиха потрібен для передачі букета вина, так як він впливає на якість та інтенсивність ароматів. Вільний простір келиха повинно бути вибрано відповідно до індивідуальністю вина або алкогольного напою. Червоне вино вимагає великого келиха, біле вино - келиха середнього розміру, а алкогольні напої - маленьких келихів.
 
ArielДата: Понеділок, 13.05.2013, 14:41 | Повідомлення # 3
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 918
Статус: Offline
Zolushka, цікава та корисна інформація. Якраз збираюсь купувати келехи для вина. biggrin

 
ZolushkaДата: Понеділок, 13.05.2013, 17:19 | Повідомлення # 4
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
Ariel, радісно чути, що не даремно працювала smile
 
Форум » П’ять хвилин для себе » За чашкою чаю » Вино. Смачно і красиво. (Винний етикет)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: