Четвер, 28.03.2024, 12:46

 Контрацепція - Форум

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Як Ви потрапили на форум
Всього відповідей: 98
Погода
Друзі сайту
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » П’ять хвилин для себе » Будьмо здорові » Контрацепція (Основні методи)
Контрацепція
ZolushkaДата: Неділя, 08.09.2013, 12:50 | Повідомлення # 1
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
Контрацепція (від новолат. сontraceptio - букв. - протизачаття) - попередження вагітності механічними, хімічними та іншими протизаплідними засобами і способами. Деякі методи (зокрема, презерватив) допомагають значно знизити ймовірність зараження ВІЛ та іншими венеричними захворюваннями.

Для оцінки ефективності методу контрацепції служитьіндекс Перля, що показує, скільки жінок зі ста завагітніли, використовуючи той чи інший метод контрацепції протягом одного року. Незважаючи на великий розкид значень індексу Перля в різних джерелах (що багато в чому обумовлено тим, які фактори враховуються при дослідженні), цей показник - непоганий орієнтир при виборі контрацептивного методу. Без контрацепції при незахищеному статевому акті індекс Перля становить 80-85.

Природні методи контрацепції
Жінка визначає найбільш сприятливий для зачаття період і утримується від занять сексом в ці, так звані, «небезпечні дні», або ж використовує в фертильні дні (від лат. fertilis - родючий, плідний) інші методи контрацепції, наприклад, презерватив.
До природних методів контрацепції можна також віднести оберігання методом перерваного статевого акту (лат. coitus interruptus)

Тут і далі: Метод / Опис / Індекс Перля
Температурний метод / Вимірювання базальної температури і ведення графіка / 0,8 - 3
Цервікальний метод  (метод Біллінга) / Спостереження за зміною вагінальних виділень / 15
Симптотермальний метод / Поєднує в собі температурний і цервікальний методи / 0,3
Календарний метод / Визначення фертильного періоду жінки і утримання від сексу в цей період / 25 - 40
Вимірювання рівня гормонів за допомогою спеціального тесту / Вимірювання концентрації ЛГ і ФСГ в ранковій сечі / 5 - 6
Перерваний статевий акт / Чоловік витягує статевий член з піхви перш, ніж у нього відбудеться еякуляція / 18 - 27
Метод лактаційної аменореї (МЛА) / Контрацептивний ефект грудного вигодовування протягом 6 місяців після народження дитини (можна розраховувати на його ефективність лише при дотриманні всіх умов годівлі, ефективність поступово знижується після пологів) / 2 - 3
 
ZolushkaДата: Неділя, 08.09.2013, 13:49 | Повідомлення # 2
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
Бар'єрні методи
Метою бар'єрних (механічних) методів контрацепції є запобігання зустрічі яйцеклітини зі сперматозоїдом.

Для чоловіка:
Презерватив / Чохол з тонкої гуми (частіше латексу), що надягається на пеніс, в якому залишається сперма після еякуляції / 2 - 4
Для жінки:
Жіночий презерватив (Фемідом) / Вставляється в піхву трубка з поліуретану або латексу; захищає від ВІЛ та ЗПСШ /5 - 25
Діафрагма / Перешкоджає проникненню сперматозоїдів в матку / 6 - 20
Матковий ковпачок / Ковпачок з латексу або силікону, що прикриває шийку матки; більш надійний при одночасному використанні сперміцидів / 9 - 20

Спочатку презервативи або кондоми використовували для запобігання статевих захворювань. Італієць Габріель Фаллопіо запропонував використовувати вимочений в розчині хімікатів лляний чохол, щоб захиститися від сифілісу. Запобігання вагітності виявилося побічним, але приємним ефектом.

В даний момент презерватив і фемідоми (жіночий презерватив) - єдині засоби контрацепції, які оберігають від захворювань, що передаються статевим шляхом, у тому числі ВІЛ-інфекції, тому ними можна користуватися також додатково до інших (гормональним, хімічним) контрацептивним методам («безпечний секс »). При цьому нарівні із захистом від інфекцій підвищується контрацептивний ефект.

Гормональна контрацепція
Гормональні препарати діють по-різному, в залежності від їх складу. Комбіновані оральні контрацептиви (КОК) пригнічують овуляцію (тобто перешкоджають дозріванню і виходу яйцеклітини), крім того згущують цервікальний слиз, роблячи тим самим шийку матки непрохідною для сперматозоїдів, а також змінюють слизову оболонку матки, так що запліднена яйцеклітина не може до неї прикріплятися. Принцип дії міні-пілі (таблетки, що містять тільки прогестин у невеликих кількостях) іншого - вони не пригнічують овуляцію, а лише впливають на цервікальний слиз і перешкоджають закріпленню заплідненої яйцеклітини в матці.

Комбіновані оральні контрацептиви / Містять естроген і прогестин / 0,1 - 0,9
Міні-пілі / Містять тільки прогестин, не мають побічних ефектів естрогенів / 0,5 - 3
Гормональні ін'єкції / Внутрішньом'язові ін'єкції кожні 3 місяці; містять прогестин / 0,3 - 1,4
Норплант / Вставляються під шкіру імплантати; містять левоноргестрел / 0,08 - 0,09
Гормональне кільце НоваРинг / Гнучке контрацептивне кільце; містить невеликі дози естрогену і прогестагену / 0,4 - 0,65
Гормональний пластир Евра / Тонкий пластир; подає гормони в організм через кровотік / 0,4 - 0,9
Гормональна внутрішньоматкова спіраль Мірена / Містить левоноргестрел / 0,1 - 0,5
Посткоитальная контрацепція / Контрацептивні заходи проводяться після незахищеного статевого акту; не плутати з медикаментозним абортом! / 1 - 5 (Метод Юзпе);  2 (Постинор)

Хоча гормональна контрацепція є найбільш ефективною, проте має ряд недоліків. Побічні ефекти можуть нести ризик для Вашого здоров"я.
 
ZolushkaДата: Неділя, 08.09.2013, 14:10 | Повідомлення # 3
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
Хімічні методи
Дія хімічних препаратів полягає у створенні бар'єру для сперматозоїдів (зміна цервікального слизу або створення піни у піхву). Випускаються у вигляді кульок, паст, мазей і таблеток. Застосовуються місцево безпосередньо перед статевим актом.

Аерозолі, креми, свічки і т. д. / Вводяться в піхву безпосередньо перед статевим актом (таблетки та свічки - за 10-15 хвилин до нього) / 3 - 21
ВМС, що містять мідь / Імплантат з міді; вставляється в матку / 0,9 - 3

Хімічна контрацепція - один із найдавніших методів. Використовувалися губки і тампони, просочені кислими речовинами, вагінальні свічки і мастила. Неодмінним інвентарем повій XIX століття були спринцівки, за допомогою яких робилося промивання піхви. Казанова рекомендував своїм дамам лимонний сік, наші бабусі використовували марганцівку і оцет. Теоретично підхід правильний - чим кисліше середовище в піхві, тим менше сперматозоїдів «доживе» до яйцеклітини. Практично - метод вкрай ризикований.

Хірургічні методи
Стерилізація - позбавлення здатності до дітородіння шляхом хірургічної операціі.

Вазектомія (Стерилізація чоловіка) / Нескладна хірургічна процедура: 2 невеликих розрізу шкіри і м'язового шару мошонки, у результаті блокується сім'явивідна протока, що запобігає потраплянню сперматозоїдів в еякулят. / 0,4
Стерилізація жінки / Більш складна операція, «перев'язування труб»; блокується прохідність фаллопієвих труб / 0,01-0,1

У жінок операція незворотна, зачаття можливо тільки через ЕКО, у чоловіків у перші роки теоретично оборотна, але з часом шанси зменшуються.

Для статті викорастані матеріали Вікіпедії - вільної енциклопедії
та KM.ru - першого мультипорталу.
 
Форум » П’ять хвилин для себе » Будьмо здорові » Контрацепція (Основні методи)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: