П`ятниця, 19.04.2024, 19:28

 Березовий сік - Форум

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Чи подобається Вам форум
Всього відповідей: 76
Погода
Друзі сайту
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » П’ять хвилин для себе » Будьмо здорові » Березовий сік (Весняний подарунок природи)
Березовий сік
AssolДата: П`ятниця, 12.04.2013, 12:45 | Повідомлення # 1
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
Користь березового соку відома здавна. Не дарма на Русі завжди так любили і поважали білостовбурове дерево, присвячуючи йому так багато душевних пісень та віршів.
Точний період виділення березового соку встановити важко, тому що залежить він від погодних умов. Як правило, сік починає бігти, коли тане сніг і набухають бруньки, приблизно у середині березня. Збирати сік припиняють, коли вже розпускається листя, в другій половині квітня.



Медичні дослідження показали, що прийом хоч би однієї склянки в день протягом 2-3 тижнів (оптимально випивати три рази на день по склянці за півгодини до їжі) допоможе організму впоратися з весняною слабкістю, авітамінозом, неуважністю, втомою і депресією.
Березовому сік є кладезем органічних кислот, дубильних та мінеральних речовин, заліза, калію, кальцію, глюкози, фруктози, фітонцидів. Вживання березового соку сприяє розщепленню каменів у сечовому міхурі і нирках, очищенню крові, посиленню обмінних процесів. Корисно пити сік і при виразці шлунку, захворюваннях печінки, дванадцятипалої кишки, жовчного міхура, зниженій кислотності, радикуліті, ревматизмі, артриті, бронхіті, туберкульозі, цинзі, головному болі і венеричних захворюваннях.
До того ж, березовий сік допомагає організмові чинити опір простудним, інфекційним і алергічним захворюванням, надає глистогінну, сечогінну, протипухлинну дію.

Протипоказаний березовий сік тим, у кого алергія на пилок берези.

Також сок берези можна використовувати і в косметології. Ним корисно протирати шкіру при екземі, вуграх, він сприяє зволоженню і очищенню сухої шкіри.
Дуже добре нанести на шкіру обличчя наступну маску: змішати 1 ст. л. сметани з 2 ст. л. березового соку і 1 ч. л. меду. Тримати таку маску потрібно близько 15 хвилин, змити прохолодною водою, шкіра після неї придбає красивий матовий відтінок. А ще березовим соком корисно мити волосся при лупі, для посилення їх росту і появи блиску і м'якості (тією ж властивістю володіє настій березового листя).

Щоб зберігати березовий сік, з нього готують квас:
нагрівають до 35 градусів, додають по 15-20 г дріжджів і 3 родзинки на 1 літр, на смак можна додати лимонну цедру. Після цього банку або пляшку щільно закривають і залишають на 1-2 тижні. Вийде дуже смачний, газований, напій, що бадьорить!
Квас можна приготувати дещо по-іншому: до 10 л березового соку додають сік 4 лимонів, 50 г дріжджів, 30 г меду або цукру, родзинки з розрахунку 2-3 штучки на пляшку. Розлити по пляшках і тримати 1-2 тижні в темному прохолодному місці.
В описаних вище випадках квас може бути готовий вже через 5 днів, але від того, що він простоїть довше, напій не зіпсується: його можна зберегти на все літо.

В давнину пили березовицю яка перебродила в бочках і без додавання цукру - це був традиційний слабоалкогольний напій на російських застіллях.
Можна настоювати березовий сік на сухофруктах, в банці, прикритій марлею, теж приблизно 2 тижні. А ще можна додавати в «березові сльози» сік ягід, настоювати їх на травах, загалом, використовуйте на здоров'я цей чудовий весняний подарунок природи!

Джерело: ШколаЖизни.ру
 
Форум » П’ять хвилин для себе » Будьмо здорові » Березовий сік (Весняний подарунок природи)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: