Четвер, 28.03.2024, 18:23

 Паперові витинанки - Форум

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Як Ви потрапили на форум
Всього відповідей: 98
Погода
Друзі сайту
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Клуби за інтересами » Душа паперу » Паперові витинанки (Мереживо із паперу)
Паперові витинанки
ZolushkaДата: П`ятниця, 11.01.2013, 12:32 | Повідомлення # 1
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
Історична довідка


Витинанки - один із видів українського народного декоративного мистецтва, що має глибокі й багаті традиції. Це сюжетні та орнаментальні прикраси житла, ажурно або силуетно витяті ножицями, вирізані ножем з білого й кольорового паперу.Їх використовували для прикрашання стін, вікон, полиць, груб, коминів, печей.

Українські народні паперові витинанки як прикраси сільських хат з'являються у середині XIX ст. незалежно від писарських і дворянських витинанок. Орнамент традиційних витинанок здебільшого геометричний і рослинний, трапляються також антропо- та зооморфні фігурки, зображення предметів побуту, архітектури тощо. Папір при витинанні складали вдвоє, вчетверо, увосьмеро, що дозволяло створити сталі структури, композиції.

Витинанки кінця XIX — початку XX ст. вирізняються високою художньою майстерністю. У кожному регіоні та в багатьох осередках вони набули своєрідних локальних рис щодо трактування матеріалу, форми, силуету, технічної вправності, відчуття ритму, пропорцій, симетрії, багатства орнаментики.

Найбільш поширеними витинанки були на Поділлі, Подніпров'ї та Прикарпатті. На Подніпров'ї вони часто доповнювали хатні розписи. Для Поділля властиві два типи розташування витинанок на стінах — шпалерний і килимовий. На Прикарпатті їх наліплювали поздовжніми стрічками попід стелею, по сволоку, навколо вікон. Витинанки побутували у поєднанні зі шкіряними прикрасами, настінними розписами, вишивками, збагачуючи свої форми й орнаментальні мотиви. Сучасні витинанки перестали бути лише селянськими виробами та хатніми прикрасами. У 20—30-ті роки їх використовували для оздоблення клубів, читалень, стіннівок і плакатів. З 60-х років витинанки експонуються на виставках, їх застосовують для оформлення поліграфічної продукції.

На початку 80-х років над витинанками працювали Дмитро Мимрик з с. Великий Говилів Тернопільської області, Софія Приймак з с. Петриківка Дніпропетровської області, Любов Процик зі Львова, Людмила Лузгіна із Запоріжжя, Галина міль з Києва та ін. Група самобутніх майстрів займалася витинанням у селах Тлумацького району Івано- Франківської області.

Паперові витинанки придатні й в умовах сучасного міста. Вони застосовуються як новорічні прикраси вітрин і вікон. До техніки витинання і мотивів народних візерунків все частіше звертаються сучасні художники.

Матеріал із сайту about-ukraine.com
 
ЮленькаДата: Понеділок, 28.01.2013, 20:56 | Повідомлення # 2
Мадам Цікавість
Група: Подружка
Повідомлень: 27
Репутація: 0
Статус: Offline
Зараз цей вид прикладного мистецтва дуже популярний,тільки його осучаснили більш "попсовішими" мотивами.Я навіть спеціальний інструмент собі придбала,але й досі нічого не створила(((
 
ZolushkaДата: Понеділок, 28.01.2013, 21:23 | Повідомлення # 3
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
Дуже жаль, що не створила. Як наважишся, не забудь поділитися з нами.
 
ЮленькаДата: Середа, 30.01.2013, 17:54 | Повідомлення # 4
Мадам Цікавість
Група: Подружка
Повідомлень: 27
Репутація: 0
Статус: Offline
Обов'язково!Ви будете перші,хто про це дізнається)))
 
ZolushkaДата: Середа, 30.01.2013, 19:30 | Повідомлення # 5
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
По можливості і фото інструменту додай.
 
KulbabaДата: Субота, 02.02.2013, 10:46 | Повідомлення # 6
Фрау Цілеспрямованість
Група: Подружка
Повідомлень: 149
Репутація: 1
Статус: Offline
Для витинанок потрібен канцелярський ніж)

 
Форум » Клуби за інтересами » Душа паперу » Паперові витинанки (Мереживо із паперу)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: