П`ятниця, 29.03.2024, 11:11

 Ахатина - гігантський равлик - Форум

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Чи подобається Вам форум
Всього відповідей: 76
Погода
Друзі сайту
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Клуби за інтересами » Домашні улюбленці » Ахатина - гігантський равлик
Ахатина - гігантський равлик
ZolushkaДата: П`ятниця, 13.09.2013, 13:33 | Повідомлення # 1
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
На сьогоднішній день нікого не здивуєш такими домашніми улюбленцями, як кішки та собаки, навіть, якщо вони дуже рідкісної породи. Все частіше й частіше люди обирають екзотику. Одним із безлічі екзотичних улюбленців є равлик Ахатина.


Ахатина гігантська (лат. Achatina fulica) - сухопутний черевоногий молюск з підкласу легеневих равликів. Широко поширений в країнах з тропічним кліматом.

Батьківщиною равлика є східна Африка: Кенія і Танзанія. Надалі він був завезений людиною в країни Південної та Південно-східної Азії, на острови Тихого океану, Карибського моря. Оскільки Ахатина - гермафродит, навіть один равлик може покласти початок колонії молюсків на нових територіях.

Опис
Равлик досягає в довжину 15-20 см. Мушля конічна, найчастіше буває закручена проти годинникової стрілки, хоча і зворотний напрямок досить поширений. У старих ахатин мушля має від 7 до 9 витків. Забарвлення мушлі залежить тільки від спадковості. Зазвичай на ній спостерігаються смуги різних відтінків коричневого і чорного. З віком мушля стає зеленуватою.

Поведінка
Ахатини ведуть переважно нічний спосіб життя, хоча у вологу погоду можуть виповзати і вдень. Зазвичай же світлий час доби вони проводять у затишних місцях, зарившись в грунт і активізуючись лише через дві години після заходу.
Було показано наявність у ахатин довготривалої пам'яті: вони можуть запам'ятовувати все, що відбувалося протягом однієї години, вони можуть запам'ятовувати розташування джерел їжі і повертатися до них. Молоді особини більш рухливі і долають великі відстані протягом дня, а також здатні до далеких міграцій. Зазвичай для відпочинку в одне і те ж місце вони не повертаються. У старих же равликів, навпаки, є місце, де вони вважають за краще відпочивати і звідки вони виповзають на пошуки харчування, не віддаляючись більше ніж на 5 метрів. При перенесенні равликів на місце відпочинку іншої Ахатини ( в межах 30 метрів), вони все одно повертаються до свого.
У несприятливих умовах Ахатини впадають у сплячку тривалість якої, може досягати 12 місяців. Вивести равлика з цього стану можна побризкавши на нього водою і поклавши поруч їжу. Але якщо є час - краще помити равлика під струменем прохолодної або злегка теплої води.
 
ZolushkaДата: П`ятниця, 13.09.2013, 14:14 | Повідомлення # 2
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
Догляд (Тераріум)
Тераріум для ахатин можна зробити з простого акваріуму. Мінімальний розмір - 10 літрів на одного равлика. Чим більше буде акваріум, тим крупніше виросте ваш равлик. У тераріумі неодмінно повинна бути кришка, адже равлики можуть виповзти з нього. Бажано організувати маленькі отвори в кришці для кращого газообміну. У крайньому випадку, можна просто підняти кришку, щоб утворилася невелика щілина. На дно акваріуму необхідно покласти підстилку. Підстилкою може служити грунт "Бегонія", або в ідеалі кокосовий субстрат 5-7 см насипу. Можна спорудити невелику ванну зі свіжою водою, Ахатина дуже люблять купатися. Головне, щоб глибина ванночки не дозволяла равлику захлинутися. Взагалі Ахатина добре повзають під водою, але, випадково впавши у ванночку зверху, маленький равлик може потонути від переляку. Також потрібно стежити, щоб ванночка не переверталася, якщо равлик почне зариватися в грунт поруч з нею, інакше вода розтечеться, що не є добре.

Температура і вологість повітря, необхідні Ахатинам, приблизно збігаються з такими у звичайній міській квартирі. Вологість грунту визначається емпірично. Якщо равлики весь час сидять на стінках тераріуму, значить, води занадто багато. Якщо вони вважають за краще закупорюватися (ховається в мушлю і закривається кришечкою), навпаки, занадто сухо. При нормальній вологості грунту равлики ночами повзають по його поверхні, а вдень часто зариваються в нього. Для підтримки вологості достатньо збризкувати грунт і стінки тераріуму з пульверизатора два рази на день.
Щоб розбудити закупореного равлика, можна полити його горло водою і акуратно зняти кришечку або просто помістити його в тераріум з нормальною вологістю. Мити тераріум рекомендується не рідше одного разу на тиждень. Виняток становить тераріум з кладкою яєць, який доводиться чистити без води, щоб не міняти вологість і не пошкоджувати кладку.
Маленьких равликів краще тримати без грунту, підстилаючи їм капустяні або салатні листки, тим самим підвищуючи шанс знаходження равликом їжі і для полегшення догляду за тераріумом.
 
ZolushkaДата: П`ятниця, 13.09.2013, 14:28 | Повідомлення # 3
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
Харчування
Годувати краще у міру поїдання і підсихання їжі і видаляти залишки. Ахатини харчуються овочами, фруктами і зеленню. Зазвичай в неволі їх годують капустою, морквою та огірками, але переважніше давати більш різноманітну їжу. Потрібно це в першу чергу для того, щоб у будь-який момент можна було перейти на інший наявний вид їжі. Відомо, що у равликів є певні пристрасті до їжі, в тому числі багато хто надають перевагу огіркам та салату і , якщо їх з дитинства годувати тільки огірками, часто відмовляються їсти щось крім них, що може викликати певні незручності. Крупним равликам можна давати цілі огризки, вони на диво швидко переробляють харчові відходи. М'які продукти треба давати ненадовго, інакше вони течуть і розмазуються по грунту, викликаючи його забруднення. Маленьким равликам взагалі не рекомендується давати м'які продукти. Був випадок, коли вони цілком зарилися в банан і задихнулися там. Зовсім маленьким новонародженим равликам краще давати зелень, потерту на тертці моркву, а через кілька днів салат і яблуко.

Можна:
Фрукти: яблуко, абрикоси, ананас, авокадо, банани, груша, суниця, полуниця, вишня, манго, папайя, сливи, гроно винограду, інжир, кавун, диня.
Овочі: гарбуз, кабачки, брокколі, печериці, салат, огірок, картопля (у вареному вигляді), морква сорту " каротель ", червоний перець, селера, шпинат, помідор, капусти листя.
Боби, горох (зварений або свіжий), вівсяні пластівці.
Інше: гриби, рослини луків / дерева, кропива, квіти маргаритки, квіти бузини, конюшина, кульбаба, подорожник, деревій, пророслі овесу, люцерна, квіти фруктових дерев (яблуня, абрикос, персик ...), хліб (розм'якшений), молоко (сухе або натуральне), молочні / молочнокислі продукти (без цукру , солі , спецій), яйце (зварене), комбікорм, м'ясо-кісткове борошно, арахіс (подрібнений), дитяче харчування, гаммарус.
Важливо, щоб рослини були зірвані не в межах міста, заводів чи підприємств, стічних вод, сміттєзвалищ. Після того як принесете додому ретельно промийте в теплій воді!

Не можна (дуже важливо!): гостре, солоне, кисле, солодке, копчене, смажене, макарони, вічка картоплі.

Харчові добавки
Оскільки для побудови мушлі равликам потрібен карбонат кальцію, вони можуть їсти грунт, шкребти радулою уламки породи. Потрібно додавати в раціон перемелену в пил яєчну шкаралупу або річковий черепашник, кормову крейду, кісткове борошно. Також для мушлі дуже корисна сепія. Вона продається в зоомагазинах.
 
ZolushkaДата: П`ятниця, 13.09.2013, 14:43 | Повідомлення # 4
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline

Равликотерапія, або екзотична косметологія

Мало хто знає, що равлики - ефективний засіб для збереження краси та здоров'я людини. Ще в Стародавній Греції сухопутних молюсків не тільки вживали в їжу, але і використовували як природного лікаря. Так Гіппократ лікував запалення шкіри сумішшю прокислого молока і слизу равликів. Було доведено, що слиз гігантських африканських равликів Ахатин містить колаген (білок), який сприяє регенерації клітин шкіри і сприяє швидкому загоюванню різних шкірних пошкоджень. Косметологи швидко зметикували і почали використовувати равликів для лікування шрамів, подряпин, шкірних виразок. Ахатини чудово справляються з цим завданням.
Ахатин використовують як маленких масажистів, ефективно розслаблюючих м'язи обличчя.

Равликів можна використовувати самостійно, не відвідуючи дорогі косметичні салони. Для цього треба промити равлика в чистій прохолодній воді. Підготувати своє обличчя і шию до процедури: очистити від косметики і протерти свіжим молоком. Потім помістіть равлика на проблемну ділянку шкіри. Після того як він "прогуляється", дайте відпочити молюскові, повернувши його в будиночок. Рівномірно розподіліть по обличчю і шиї слиз і почекайте 15 хвилин до повного висихання. Після вмивання Ви відчуєте незвичайну свіжість і бадьорість.
Цю процедуру бажано проводити через день, або хоча б 2 рази на тиждень.

Слід зазначити, що у цього методу є і скептики, які не сприймають слиз равликів в якості серйозного і ефективного засобу. Так, дерматолог Боббі Бук стверджує, що слиз равликів - це лише мокрота, поміщати яку на обличчя немає сенсу. З таким же успіхом можна використовувати і нашу вітчизняного виноградного равлика.
 
AssolДата: Понеділок, 23.09.2013, 17:41 | Повідомлення # 5
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
Так... дійсно екзотичненько... biggrin Не знаю, навіть, чи наважилась би я взяти цю "домашню тваринку" в руки.
 
ArielДата: Середа, 09.10.2013, 22:13 | Повідомлення # 6
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 918
Статус: Offline
Assol - це Ідеальна "домашня тварина" !!!!! biggrin

 
АйстраДата: Понеділок, 16.12.2013, 17:34 | Повідомлення # 7
Міс Сором'язливість
Група: Подружка
Повідомлень: 16
Репутація: 1
Статус: Offline
Я б дома таку тваринку, точно б не завела! biggrin
 
Форум » Клуби за інтересами » Домашні улюбленці » Ахатина - гігантський равлик
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: