Середа, 17.04.2024, 00:10

 Пластиковий посуд: вчимося розрізняти - Форум

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Як Ви потрапили на форум
Всього відповідей: 98
Погода
Друзі сайту
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Справи домашні » Домашній затишок » Пластиковий посуд: вчимося розрізняти
Пластиковий посуд: вчимося розрізняти
ZolushkaДата: П`ятниця, 08.02.2013, 11:03 | Повідомлення # 1
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline

Вчимося відрізняти небезпечне від нешкідливого по знаках на пляшках і упаковках

Пластиковий посуд вже давно став обов'язковим елементом повсякденного життя. Проте безпека полімерного матеріалу, з якого виготовлені ці товари, викликає деяке побоювання як у звичайних людей, так і у вчених. Розібратися в різновидах пластикового посуду і в тому, як її правильно використати спробуємо у цьому матеріалі.

Cамі по собі полімери, з яких виготовляється одноразовий посуд, інертні, нетоксичні і не "мігрують" в їжу. Але ось проміжні речовини, технологічні добавки, розчинники, а також продукти хімічного розпаду здатні проникати в їжу і отруїти людину. Процес отруєння продуктів може відбуватися під час їх зберігання в пластиковому посуді або при нагріванні. Крім того, полімерні матеріали схильні до зміни(старіння), внаслідок чого з них виділяються продукти руйнування. Причому різні види пластику стають токсичними за різних умов - одні не можна нагрівати, інші мити і т. д.

Для сортування пластику була розроблена інтернаціональне маркування, трикутник, утворений стрілками, з цифрою усередині. Зазвичай таке маркування ставлять на дні посуду або тари, також можливий варіант внизу пляшки. Під трикутником, разом або замість цифри, може бути вказаний буквений код пластику.

Поліетилентерефталат (PET)

Одноразові склянки, тарілочки, вилки, ложки, ножі, пляшки для води, газованої води, пива, молочних продуктів і рослинних олій з позначкою PET роблять з поліетилентерефталату.

Його забороняється використовувати в мікрохвильовій печі і заповнювати гарячою їжею. У PET- посуду є термін придатності - один рік, після закінчення якого можуть виділятися шкідливі речовини, тому не купуємо його про запас. Якщо це пляшки з водою, газованою водою або рослинною олією, то вони теж не можуть зберігатися більше року. Користуватися цим посудом треба тільки один раз. Виняток становлять тільки пляшки з-під мінеральної і столової води, їх можна споліскувати, але нічого, окрім води, в них повторно наливати не можна! Тобто компоти, морсы, соки, холодні чаї і молоко в такій тарі зберігати небажано.

Полістирол (PS)

PS застосовують для виробництва лотків для продуктів(схожих на пінопласт), скляночок для молочних продуктів, контейнерів для їжі, вилок і ложок. Полістироловий (PS) посуд при великих температурах виділяє отрути, тому призначена для холодної їжі і напоїв.

Полікарбонат та інші пластмаси (O, OTHER, тобто "ІНШЕ")

Застосовують для виробництва дитячих пляшечок, багатошарової упаковки і пляшок для води багаторазового вживання. Полікарбонатний (РС) посуд найбільш безпечний і дуже практичний. На вигляд він схожий на керамічну або фарфорову. Полікарбонатний посуд не б'ється і не окислюється, він настільки стійкий до жару, що з нього виготовляють форми для випікання.

Поліпропілен (PP)

PP використовують для виробництва: склянок і баночок, посуду для гарячих блюд, пакувальної харчової плівки і контейнерів для продуктів. Посуд з поліпропілену(РР) може витримати високі температури(до 1000С), тому в ньому можна підігрівати їжу в мікрохвильовій печі, також з нього можна пити гарячий чай або каву. Великим мінусом цього посуду можна вважати його нелюбов до жирів, при контакті з ними поліпропілен руйнується і виділяє такі токсичні речовини, як формальдегід. PP також не призначений для алкоголю. Якщо пити з такої скляночки горілку страждають не лише нирки, але й зір.

Силікон (єдиного маркування не існує)

Силіконовий посуд витримає температуру від - 60 до +280 градусів. З цього матеріалу роблять форми для кексів, желе і льоду. Посуд з силікону м'який, дуже слизький і має антипригарні властивості, тому його не потрібно змащувати перед застосуванням.

Посуд з меламіну (єдиного маркування не існує)

Посуд з меламіну, як правило, виготовлений з сополімеру меламіну з формальдегідом. При контакті з харчовими продуктами, а особливо після миття, виділяє формальдегід у великих кількостях. Такий посуд підходить тільки для холодної нерідкої їжі. У деяких країнах Європи вона навіть заборонена. У Україні ж продаж такого посуду дозволений, але купувати його вкрай небажано.
 
Форум » Справи домашні » Домашній затишок » Пластиковий посуд: вчимося розрізняти
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: