П`ятниця, 19.04.2024, 02:09

 Обираємо посуд - Форум

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Чи подобається Вам форум
Всього відповідей: 76
Погода
Друзі сайту
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Справи домашні » Домашній затишок » Обираємо посуд
Обираємо посуд
ZolushkaДата: П`ятниця, 08.02.2013, 10:50 | Повідомлення # 1
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
Види посуду

Фахівці розрізняють кілька видів посуду за матеріалом та способом ужитку.
Посуд буває металевий, скляний, керамічний та пластиковий. А за способом ужитку – кухонний (кострулі, сковорідки, сотейники), столовий (для подачі їжі на стіл, зберігання їжі), чайний, закусочний, господарський.
Гарний, якісний посуд має бути хімічно стійким до їжі. А ще - витримувати температурні впливи, механічні навантаження (стійкість на горизонтальній поверхні, твердість, міцність). Посуд має добре митися і не псуватися під дією світла.
Але головна вимога до посуду – він повинен бути виготовлений із матеріалів такого виду і якості, щоб за нормальних умов його використання не було жодного токсичного впливу на їжу.
Як же вибрати посуд, що відповідає стандартам якості?

Кераміка і скло

Посуд в Україні підлягає обов’язковій сертифікації. Перед його продажем виробник або імпортер має отримати сертифікат про відповідність кераміки українським стандартам якості.
Скляний посуд експерти вважають найбезпечнішим для здоров’я.
Фарфоровий посуд має виготовлятися тільки із матеріалів, допущених Міністерством охорони здоров’я. Міцність глазурі підтверджують спеціальні дослідження.
При купівлі, радять експерти, варто звернути увагу на стійкість виробу – він має міцно стояти на горизонтальній площині. При нахилі чайника або кавника на 70 градусів – кришка не повинна випадати.
Посуд буває 1 і 2 сорту. Відрізняється вони за кількістю зовнішніх дефектів, показниками білості, просвітлюваністю фарфору.
Недопустимі дефекти посуду – матовість, плішини, збирання глазурі на лицьовій поверхні, задувка, дефекти фарби.

Металевий посуд

Сучасні кострульки в основному виготовляють із корозійностійкої сталі або комбінованого сплаву. Емальований і алюмінієвий посуд фахівці називають учорашнім днем.
Посуд буває як із суцільної нержавіючої сталі, так і багатошаровий.
Днище може бути зі з’єднання різних матеріалів – для покращення теплопровідності, антипригарності та іншого.
У лабораторії металевий посуд перевіряють за показниками безпеки: опускають їх у соляний розчин, кип’ятять у розчині оцтової кислоти.
У домашніх умовах треба налити до половини содового розчину чи кислого – типу оцту і поставити на день чи ніч. Якщо потім помітите різницю у кольорі чи відтінку на стінці кострулі, де був розчин і де його не було – вам не пощастило. Значить, метал чи якісь речовини потрапили в розчин і постійно «мандруватимуть» у вашу їжу. Це неприпустимо!
Доведеться по чеку його здати туди, де купили. Для цього і потрібен чек та треба стерегтися покупок з рук.

Покупцю – увага!

Посуд із високолегірованої сталі вважається найкращим для смаження без жиру. Для них не потрібні м’які дерев’яні лопатки, як для тефлону, і не утворюються пори, як у чавуні.
Експерти радять перед покупкою перевірити кострульку чи сковорідку на стійкість – поставити його на похилу поверхню у незручній позиції.
Майбутню покупку також слід обдивитися з усіх боків – чи немає механічних пошкоджень, рубців, відщеплень, гострих країв.
Ручка повинна бути розміщена вище центру ваги. А якщо посуд великий – більше 3,75 літрів – у ньому має бути 2 ручки.
Не забудьте глянути на етикетку. Там позначено, як правильно використовувати посуд: на відкритому вогні на плиті, у духовці.
І звичайно – не варто купувати такі важливі речі на розкладках чи базарі. Хтозна, із чого виготовлені такі кострульки-сковорідки? І які шкідливі речовини доведеться їсти із борщем…
 
ZolushkaДата: П`ятниця, 08.02.2013, 10:51 | Повідомлення # 2
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
Пластик безпечний і небезпечний

Пластиковий посуд – зона ризику. Так стверджують експерти.
Пластмаси можна розрізнити за кольором, прозорістю, станом поверхні. Але для неспеціаліста це важко, бо вони схожі.
Залежно від виду пластику такий посуд може містити стирол, кадмій, свинець, формальдегіди та інші не дуже корисні для здоров’я речовини. Причому у різні види їжі небажані компоненти мігрують по-різному. Наприклад, у молоко виділяється удвічі більше стиролу, ніж у воду, у олію – у 5 разів більше.
Фахівці радять споживачам уважно читати написи на етикетках. Наприклад, там може бути зазначено, що посуд призначений виключно для холодних харчових продуктів. Або – дозволене нагрівання не вище ніж до 70, 80, 90 градусів. Такий посуд не можна використовувати для чаю і кип’ятку!
І найголовніше: одноразовий посуд є ОДНОРАЗОВИМ!
Ні в якому разі не допускайте щось повторно наливати у пляшки, наприклад, з-під мінералки – олію, молоко або вино! Ви на шляху до отруєння свого організму. У пластмасовій тарі при ПОВТОРНОМУ використанні, тим більше іншого продукту починається міграція отруйних для організму речовин.
І останнє, повторюємось. Найбезпечніший посуд – скляний. Саме в ньому випускають і рекомендують випускати дитяче харчування.
Інформацію взято тут.
 
InkaДата: Вівторок, 19.07.2016, 07:52 | Повідомлення # 3
Міс Сором'язливість
Група: Новачок
Повідомлень: 5
Репутація: 0
Статус: Offline
Одноразовий посуд найнебезпечніший! Це реальна отрута! Використовуємо тільки скляний або глиняний. Нещодавно купила собі ось таку ... тарілочку, як вам?

Ваше повідомлення носить рекламний характер, тому було відредактовано адміністрацією (згідно правил форуму). З питань розміщення реклами зв'яжіться з адміністрацією.
 
Форум » Справи домашні » Домашній затишок » Обираємо посуд
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: