Субота, 20.04.2024, 08:54

 Методика раннього розвитку Глена Домана - Форум

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Чи подобається Вам форум
Всього відповідей: 76
Погода
Друзі сайту
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Турботлива матуся » Ранній розвиток » Методика раннього розвитку Глена Домана (від 0 до 4 років)
Методика раннього розвитку Глена Домана
AssolДата: Четвер, 17.01.2013, 15:07 | Повідомлення # 1
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
Історія виникнення методики раннього розвитку Глена Домана

Сама методика раннього розвитку Глена Домана - об'єкт численних суперечок і дискусій. Спочатку "методика виховання геніїв" народилася в сорокові роки XX століття у філадельфійському інституті і була спрямована на реабілітацію дітей з травмами головного мозку. Відомо, що якщо перестають працювати окремі ділянки головного мозку, то за допомогою певних зовнішніх подразників можна запустити в роботу інші, резервні ділянки головного мозку. Таким чином, стимулюючи один з органів чуття (в разі Глена Домана це було зір), можна досягти різкого посилення активності всього мозку.

Хворим діткам Глен Доман, лікар-нейрохірург, показував картки з намальованими червоними крапками, збільшуючи інтенсивність показів і тривалість самих занять. Тривалість уроку становила лише близько 10 секунд, але кількість самих уроків за день було кілька десятків. І як результат, метод спрацював.

Грунтуючись на досвіді з хворими дітьми, Глен Доман прийшов до висновку, що дану методику можна активно використовувати для навчання здорових дітей, тим самим розвиваючи їх інтелектуальні здібності.

Правила навчання

Отже, якщо ви вирішили приступити до навчання свого малюка за методикою раннього розвитку Глена Домана, то слід дотримуватися певних основних правил:
завжди дотримуйтеся своєї інтуїції і не робіть того, що на вашу думку не подобається дитині;
не намагайтеся цілком і повністю дотримуватися всіх рекомендацій розвиваючої методики Глена Домана, поєднуйте заняття з розвиваючими іграми та іншими заняттями;
як правило, демонстраційні матеріали за методикою Глена Домана показуються дуже швидко, протягом всього 1-2 секунд, але тим не менш ритм навчання повинен орієнтуватися на дитину і на його потреби. Якщо ж все-таки дворічна дитина зацікавиться демонстраційної карткою, візьме її і почне ставити питання, то не потрібно її відбирати у малюка, правильніше буде відповісти на всі питання вашої дитини;
тривалість занять має орієнтуватися на ваші можливості, не потрібно сліпо слідувати меті і підкоряти все життя навчання. Потрібно пам'ятати, що спочатку методика була створена для "особливих" дітей, тому всі її алгоритми не повинні застосовуватися для здорових дітей;
будь-які заняття дадуть позитивний результат, тому не потрібно робити те, що вам не під силу.

Навчальний матеріал

Сам процес навчання відбувається за такою схемою. Ви показуєте дитині картки зі словами, зауважу, з цілими словами. Доведено, що дитина краще сприймає цілі слова, як би фотографує їх в пам'яті, ніж окремі букви і склади.

Навчальний матеріал готується з картону розміром 10 * 50 см. Спочатку висота букв повинна становити 7,5 см, а товщина шрифту - 1,5 см. Всі букви повинні бути написані рівно і чітко. Пізніше слово повинно супроводжувати зображення відповідного предмета. У процесі дорослішання дитини самі картки, а також висота і товщина букв зменшуються. Зараз можна знайти готові картки Глена Домана в інтернеті, а також купити в магазині. Це дуже зручно, тому що не потрібно витрачати досить багато часу на виготовлення навчального матеріалу.

Фізичний розвиток і інтелект

Методика раннього розвитку Глена Домана від 0 до 4 років включає в себе цілу систему інтелектуального і фізичного розвитку. Г. Доман настійно рекомендує батькам навчати своїх дітей усім можливим способам руху. Він розробив поетапну схему розвитку всіх навичок руху від повзання, плавання, гімнастики до ходьби на руках і танців. Все пояснюється тим, що, чим швидше дитина удосконалює свій "руховий інтелект", тим активніше у нього розвиваються вищі відділи головного мозку.

Навчання читання, рахування і енциклопедичним знанням

Все інтелектуальне навчання за Доману можна розділити на три етапи:
- навчання читання цілих слів, для чого виготовляються картки з цілими словами і діляться на категорії;
- рішення прикладів - для цього виготовляються картки не з цифрами, а з крапками від 1 до 100, а також зі знаками "плюс", "мінус", "дорівнює" і т.д.;
- навчання енциклопедичним знань за допомогою карток (картинка + слово) - такі картки готуються за категоріями, в середньому 10 карток з однієї категорії (наприклад, "тварини", "професії", "сім'я", "посуд" і т.д .).
 
AssolДата: Четвер, 17.01.2013, 15:07 | Повідомлення # 2
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
Питання та проблеми

У процесі навчання дитина не завжди хоче дивитися картки. Причиною може бути або невдало підібране час для занять, або занадто тривала за часом демонстрація однієї картки (нагадую, час має витрачатися не більше 1-2 секунд), або тривалість самого заняття занадто довга.

Не потрібно перевіряти і тестувати дитину, через час, з його поведінки, ви самі зрозумієте, що знає ваш малюк.

Глен Доман не рекомендує повертатися до пройденого матеріалу, а якщо вже це і робити, то після проходження як мінімум 1000 різних карток .

Робимо висновки

Головне, що варто з'ясувати для себе з цієї методики, це те, що навчання будь-чого повинно проходити "легко і приємно", адже тільки за таких умов здібності малюка перевершать всі ваші очікування.

 
Форум » Турботлива матуся » Ранній розвиток » Методика раннього розвитку Глена Домана (від 0 до 4 років)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: