П`ятниця, 19.04.2024, 21:15

 Методика Марії Монтессорі - Форум

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Як Ви потрапили на форум
Всього відповідей: 98
Погода
Друзі сайту
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Турботлива матуся » Ранній розвиток » Методика Марії Монтессорі
Методика Марії Монтессорі
AssolДата: Четвер, 17.01.2013, 14:14 | Повідомлення # 1
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
На сьогоднішній день ранній розвиток дитини вже не звучить якось по особливому, багато батьків замислюються про розвиток свого малюка і вивчають різні методики розвитку дитини. Одні займаються з малюком вдома, інші підбирають школу раннього розвитку дитини з сподобалася методикою і водять своє чадо туди на заняття. Зараз я хочу вас познайомити з методикою раннього розвитку дитини Монтессорі.
Марія Монтессорі та її методика

Від природи кожному дано бути успішним і розумною людиною. Потрібно навчити дитину самостійно осягати світ, допомогти розкрити малюкові свій потенціал. Для цього потрібно створити таке середовище, щоб дитина змогла проявити свої індивідуальні здібності, щоб малюк розвивався і навчався у власному ритмі. На цьому побудована педагогіка італійського психолога Марії Монтессорі.

Самостійне виконання вправ та ігрова форма навчання – основні принципи методики Монтессрорі. До кожної дитини індивідуальний підхід: дитина сама обирає дидактичний матеріал і тривалість занять. Потрібно спонукати малюка до саморозвитку, самонавчання, самовиховання. Монтессорі вважає, що в два-три роки дитина сам здатний зав’язувати шнурки, застібати гудзики і виконувати багато інших дій. Однією з воістину революційних думок про розвиток дітей стала заява Монтессорі про первинність листи перед читанням при навчанні дітей.

Особливість методики Монтессорі – створення спеціальної розвиваючого середовища, в якій дитина захоче і зможе проявити свої індивідуальні здібності.

Завдяки методиці Монтессорі малюк розвиває увагу, пам’ять, мова, моторику, уяву, логічне та творче мислення.
Спеціальна розвиваюча Монтессорі-середовище

Потрібно створити дитині розвиваюче середовище, в якій можна буде спостерігати за малюком і можливість проявитись природної допитливості. Як правило Монтессорі клас поділений на зони. Якщо ви вирішили вдома займатися за цією методикою, то можна просто періодично організовувати певну зону, потім міняти на іншу.

Зона сенсорного розвитку. Тут дитина вчиться визначати кольору, форми, вага, величину і властивості предметів. Діти грають з предметами і вивчають їх характеристики. Наприклад, дитина по порядку виставляє на стіл кубики від найбільшого до найменшого. Малюки вчаться стежити очима зліва направо, що допомагає їм освоїтися з читанням.
Природничонаукова зона. У цій зоні знаходиться велика кількість мініатюрних зразків тваринного і рослинного світу. Також діти розглядають географічні карти, грають з глобусом.
Зона реальному житті. Ця зона поділяється ще на кілька

«Мокра зона» – діти експериментують з водою, переливають воду, виловлюють ситечком з води камінчики, миють іграшки.
«Сипучої зона» – тут діти грають з різними крупами, піском, черепашками. Малюють крупою, просівають через сито, перемішують і пересипають.

У цій зоні дитина малює, розфарбовує, вирізає, а також навчається одягатися. Діти навчаються концентрувати увагу, розвивають велику і дрібну моторику. За допомогою рамок з великими і маленькими гудзиками, липучками, пряжками і шнурками можна навчитися застібати і розстібати свою одяг. Тут же дитина гладить речі, миє посуд, підмітає і витирає підлогу.

Зона фізичного розвитку. Звичайно в основному це вправи на лінії. На підлозі і чи на килимі намальована стрічкова лінія у вигляді кола, її використовують для фізичних вправ з розвитку координації, рівноваги та уваги.

Всім цим можна займатися вдома, але не всі можуть спокійно дивитися, як по підлозі ллється вода, сиплеться пісок або гречка. Якщо ваші нерви такого не витримують, то можна підібрати для малюка розвиваючу школу, що працює за методом Монтессорі. Там дитина вдосталь награється з матеріалом, на який вдома накладено табу.

Якщо ж ви вирішили займатися з дитиною вдома, то відразу привчайте дитину до правилом: «Взяв предмет, попрацював з ним і поклав на місце». На думку Монтессорі порядок – природна потреба дитини. Самому дитині складно влаштувати простір навколо себе, в цьому йому повинні допомогти дорослі.

Монтессорі вважає, що для розвитку дитини однаково шкідливі як критика, так і похвала. Розвиток повинен базуватися тільки на внутрішній мотивації малюка до пізнання навколишнього світу.

Цією методикою вже більше 100 років, але з кожним роком число прихильників серед батьків і вчителів зростає. Розвиваючи свою дитину використовуючи принципи і методи Монтессорі, ви допоможете маляті стати самостійною і незалежною особистістю. Ранній розвиток дитини за методикою Монтессорі дає можливість перетворити будні в захоплююче пізнання сущого.

Взято тут
 
Форум » Турботлива матуся » Ранній розвиток » Методика Марії Монтессорі
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: