П`ятниця, 29.03.2024, 07:45

 Тепер Ви мама, що годує груддю - Форум

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Як Ви потрапили на форум
Всього відповідей: 98
Погода
Друзі сайту
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Турботлива матуся » Грудне вигодовування » Тепер Ви мама, що годує груддю (Харчування, гігієна, вибір бюстгалтера і проблеми з груддю)
Тепер Ви мама, що годує груддю
ZolushkaДата: Четвер, 03.01.2013, 20:50 | Повідомлення # 1
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
Харчування мами, що годує груддю
У період грудного вигодовування, як і у період вагітності, не варто експериментувати зі своїм раціоном. Існує дуже багато продуктів харчування, які абсолютно не шкідливі як для годуючої мами, так і для дитини. Тому сильно обмежувати себе в їжі, а тим більше переходити на спеціальні дієти, зовсім не потрібно.

Але водночас не варто забувати про те, що све, що Ви їсте в період грудного вигодовування, так чи інакше є присутнім у Вашому молоці, яким харчується маля. Іншими словами – розлад травлення в мами може стпти причиною поганого самопочуття у дитини. Тому всі продукти, що їсть годуюча мама, обов'язково повинні бути свіжими та без консервантів, мінімально рафінованими і не містити канцерогенів та імічних добавок. Це значно полегшить життя і мамі, і маляті.

У перші три тижні життя дитини обов'язково треба виключити всі алергенні продукти: мед, згущене молоко, цитрусові, шоколад, какао, каву, полуницю й інші продукти, небезпечні в плані алергії. Також потрібно уникати продуктів, що можуть погіршити смакові якості молока (солоне, кисле,гостре) та його запах (часник). Деякі продукти, наприклад, бобові чи білокачанна капуста, погано впливають на кишечник дитини, іноді викликають вздуття і пронос.

Запам'ятайте, що при високій жирності Вашого молока дитині буде потрібно більше зусиль для його ссання та перетравлювання. Тому спеціально підвищувати жирність молока, поглинаючи у великій кількості жири (сметана, свинина, масляні креми і т.п.), не треба. Краще вживати рослинні жири (соняшникова і кукурудзяна олії).

Якщо Ви хочете вводити до Вашого раціону харчування нові продукти, то найкраще це робити поступово. З'їжте небагато нового продукту вранці й протягом дня слідкуйте за реакцією Вашої дитини. Якщо з дитиною все впорядку – не з'явилася висипка, не змінилися сон та випорожнення, то можете спокійно вводити цей продукт до Вашого раціону харчування. Нову спробу розширити свій раціон краще робити з перервою в один день.

Не забувайте про те, що Ваш раціон повинен бути насамперед збалансованим і різноманітним, щоб маля отримувало повноцінне харчування.

Згодом раціон мами, що годує розширюється, залишаються один-два продукти (наприклад, капуста), на які дитина погано реагує. Після року можна їсти все, але консерванти та барвники вживати все одно не рекомендується – це не принесе користі і самій мамі.
 
ZolushkaДата: Четвер, 03.01.2013, 21:26 | Повідомлення # 2
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
Гігієна матері
При годуванні грудьми необхідно дотримуватися певних гігієнічних вимог. Але це зовсім не означає, що потрібно мити груди, та ще й з милом до і після кожного годування, як це рекомендувалося зовсім недавно. Часте миття грудей, особливо з милом, призводить до видалення з шкіри сосків і навколососкового кружка захисної і пом'якшуючої змазки. Якщо її видалити, стерильності більше не стане, а шкіра на сосках буде пересихати, і на ній почнуть утворюватися тріщини.

В перші дні або тижні після пологів, коли шкіра соска і навколососкового поля дуже вразлива, можна обробляти її "пізнім" молоком, яке залишається в грудях після годування. Пізніше і в цьому не буде потреби. Приймайте гігієнічний душ так часто, як Ви вважаєте потрібним для себе, часто змінюйте білизну, особливо бюстгалтер.

Якщо у Вас між годуваннями все-таки продовжує сочитися молоко, то необхідно користуватися спеціальними прокладками для грудей, які збережуть шкіру грудей сухою. Також існують спеціальні пластикові накладки з резервуарами для молока.

Пам'ятайте, найголовніше і обов'язкове правило гігієни мами, що годує, - це ретельне миття рук перед кожним годуванням дитини, після відвідування туалету і зміни пелюшок або підгузників дитині.

Бюстгалтер для годуючих мам
Біль у груді збоку чи внизу, ущільнення, які болять, та почервоніння - ці та інші неприємні проблеми, що часто виникають при грудному вигодовуванні, найчастіше пов'язані з носінням неправильного бюстгалтера. Вибирати бюстгалтер для мами, що годує, потрібно на п'ятий-шостий день після народження маляти, коли молоко вже прибуло і груди набули нових форм. Під час вагітності груди можуть бути менші, ніж при годуванні, а відразу після прибуття молока сильно збільшитися. Але не кваптеся: розмір у момент прибуття молока (3-4 доба) може бути теж тимчасовим, трохи більшим ніж потім. Мамі, що годує, потрібний спеціальний бюстгалтер. Він повинен бути із натуральної тканини чи спеціально дозволеного матеріалу.

Найкраще вибирати трикотажний бюстгалтер. Коли Ви погодували тільки однією груддю, а інша залишалася повною, він все одно буде красиво облягати Ваші груди. Бюстгалтер для мами, що годує, потрібно вибирати з урахуванням наступних вимог: правильний обє'м, правильний розмір чашечок. Бюстгалтер не повинен стягувати молочні залози, зближати їх, піднімати вгору. Він повинен м'яко підтримувати їх у правильному положенні.

Клапани бюстгалтера повинні відкриватися - так значно зручніше годувати маля. До багатьох моделей додаються багаторазові вкладки, які можна прати. Ви також можете користуватися одноразовими вбираючими вкладками. Конструкції всіх бюстгалтерів для мам, що годують, передбачають кишеньки для того, щоб вкладки було зручніше вставляти.
 
ZolushkaДата: П`ятниця, 04.01.2013, 13:17 | Повідомлення # 3
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
Можливі проблеми з груддю
Під час годування грудьми бувають складні ситуації, виникають різні труднощі. Від уміння їх правильно сприймати, а також знання, що робити або до кого звернутися в конкретній ситуації, залежить і успіх лактації і здоров'я Вашого малюка. Ось деякі найбільш розповсюджені труднощі під час годування грудьми.

1. Уповільнене становлення лактації (перші 15-20 днів після пологів)
Вам допоможе впоратися з цим:
* часте (до 12 разів) прикладання дитини до грудей;
* годування з обох молочних залоз;
* правильна техніка годування;
* використання догодовування (за показаннями) з чашечки або ложечки.

2. Надмірне (бурхливе) наростання прибуття молока
Ознаки: туга, напружена, болісна залоза з вторинно пласким або втягненим соском.
Вам допоможе впоратися з цим:
* зменшення напруження молочної залози шляхом зціжування молока перед годуванням;
* після годування - зціжування молока до м'якого стану молочної залози;
* кількість годувань - за вимогою дитини.

3. Пласкі або втягнені соски
Не є перешкодою для успішного годування грудьми. Довжина соска не має вирішального значення для успішного годування грудьми, тому що дитина ссе груди, а не соски. Вони є орієнтиром, у якому місці треба захоплювати груди для ссання. Значення має здатність навколососкового кружечка і тканини грудей витягатися у формі соски.
Вам допоможе впоратися з цим:
* іноді при труднощах прикладання дитини можнавикористовувати для витягування сосків молоковідсмоктувач;
* розміщення дитини біля грудей у різних положеннях. У крайньому випадку тимчасово (1-2 дні) можна застосувати накладку для соска. Однак не варто зловживати цим методом, тому що тривале використання накладки зменшує стимуляцію вироблення молока, що призводить до згасання лактації взагалі. Також застосування накладок може сприяти розвитку інфекції.

4. Зукупорювання молочної протоки
Ознаки: місцеве трохи болісне затвердіння, труднощі при зціжуванні.
Найпоширеніші причини цієї проблеми - носіння тісного одягу або недостатньо добре висмоктування дитиною молока, недостатньо часті годування грудьми, дитина неправильно захоплює груди, мама підтримує пальцем дану частину грудей під час годування, жінка спить вночі на животі.
Вам допоможе впоратися з цим:
* поліпшення техніки годування;
* усунення тиску одягу;
* часте, у різних положеннях годування дитини;
* перед годуванням або зціжуванням корисно прийняти теплий душ і зробити м'який масаж грудей у напрямку соска;
* після годування або зціжування можна накласти прохолодний компрес на 15-20 хвилин.
Якщо ці заходи не допомагають, затвердіння залишається, підсилюється біль, підвищується температура, то потрібно негайно звернутися до лікаря!
 
ZolushkaДата: П`ятниця, 04.01.2013, 17:25 | Повідомлення # 4
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
5. Мастит
Якщо закупорка протоки або ущільнення в грудях не зникають, в тканину грудей може потрапити інфекція. Частина грудей стає гарячою, червоною, припухлою і болить. При маститі в жінки піднімається температура і вона погано себе почуває. Причиною маститу можуть бути тріщини на соску, оскільки вони є шляхом проникнення до організму інфекції. Також він може бути ускладненням після хвороби. Якщо Ви підозрюєте, що у Вас мастит, то необхідно негайно звернутися до лікаря.

6. Кандидозна інфекція
Може спостерігатися у жінок що приймають антибіотикотерапію, зі зниженням імунітету, при наявності інфекції Candida в інших біотопах (вагінальній, кишечній).
Ознаки: біль, свербіння сосків, відчуття печіння, поколювання, що продовжуються після годування. Іноді біль порівнюють з відчуттям, що нагадує поколювання голками.
Шкіра виглядає почервонілою, лискучою, іноді відзначається її розшарування.
Характерною ознакою для правильного встановлення діагнозу є тривалий біль сосків при відсутності тріщин і правильному прикладанні дитини до грудей.
Необхідно перевірити дитину на наявність кандидозної інфекції і врахувати це при лікуванні, яке призначить лікар.

7. Тріщини сосків
Виникають в основному при неправильному прикладанні дитини до грудей.
Особливо великий ризик після використання пляшечки з соскою або "пустушкою", а також при неправильному відбиранні дитини від грудей.
Вам допоможе впоратися з цим:
* правильне прикладання дитини до грудей;
* між годуваннями допоможуть повітряні ванни для сосків, підсушування (можна феном) після кожного годування;
* змазування соска молозивом або "пізнім" молоком;
* не мийте соски перед кожним годуванням (досить 1-2 рази на день під час загального туалету тіла);
* використовуйте бюстгалтер з натуральної тканини, змінюйте його щодня. При глибоких інфікованих тріщинах - зробіть перерву в годуванні для цієї груді, обробіть сосок розчином калію перманганату (марганцівкою), маззю каланхое, етонію, масляним розчином вітаміну А.
 
Форум » Турботлива матуся » Грудне вигодовування » Тепер Ви мама, що годує груддю (Харчування, гігієна, вибір бюстгалтера і проблеми з груддю)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: