П`ятниця, 19.04.2024, 20:05

 Грудне вигодовування – право кожного немовляти - Форум

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Чи подобається Вам форум
Всього відповідей: 76
Погода
Друзі сайту
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Турботлива матуся » Грудне вигодовування » Грудне вигодовування – право кожного немовляти (Відповіді на питання Чому?, Як саме? і Як довго?)
Грудне вигодовування – право кожного немовляти
ZolushkaДата: Вівторок, 25.12.2012, 16:20 | Повідомлення # 1
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
Особливості материнського молока

Грудне молоко, завдяки своєму унікальному складу, забезпечує імунний захист організму дитини від різних інфекційних захворювань. Крім того, у грудному молоці містяться такі речовини як таурін, поліненасичені жирні кислоти, в оптимальній кількості і співвідношенні для становлення та розвитку зорової функції та функцій центральної нервової системи. Наявність у грудному молоці таких активних речовин, як лактоферин, сприяють нацкращому засвоєнню заліза, що значно знижує ризик розвмтку анемії.

Результати досліджень показують, що годування грудним молоком знижує ризик виникнення таких хронічних захворювань як цукровий діабет, розсіяний склероз, запальні захворювання шлунково-кишкового тракту. Материнське молоко є ідеальним продуктом харчування для немовляти. Воно легко перетравлюється та засвоюється, має постійну температуру і завжди готове до вживання.
Відразу після пологів і ще протягом 2-3 днів груди виділяють молозиво – рідину жовтого кольору, густішу за грудне молоко. Молозиво виділяється в невеликій кількості, однак, воно дуже важливе для дитини, тому що містить багато антитіл та лейкоцитів, що дають дитині перший імунний захист.

Молозиво багате факторами росту, які стимулюють розвиток дитини, а також вітамінами А, С, Е, В12. З молозивом в організм немовляти надходять білкові речовини, які активізують обмін речовин. Крім тог молозиво має проносні властивості і допомагає дитині легко позбутися первородного калу – меконію. Воно також зменшує прояв фізіологічної жовтяниці у немовляти. Бажано погодувати дитину відразу після народження, як тільки вона буде готова ссати. Деякі діти готові ссати відразу після народження, інші – приблизно через годину. Раннє прикладання до грудей стимулює початок лактації і полегшує дитині звикання до нового процесу- годування.

Протягом 1-2 тижнів після пологів збільшується кількість молока, змінюється його склад і характер виділення. Це вже зріле молоко. Воно може здатися більш рідким, ніж коров'яче, що наводить на думку деяких матерів, що молоко недостатньо жирне. Однак грудне молоко містить всі поживні речовини, необхідні дитині для нормального росту та розвитку.
Склад грудного молока, яке дитина отримує в процесі одного годування, змінюється. Раннє молоко, яке дитина отримує на самому початку годування, має блакитнуватий відтінок. Воно багате на білки, лактозу, вітаміни, мінеральні речовини. Молоко, яке дитина отримує пізніше, біліше першої порції за рахунок високого вмісту жирів. Жири складають більше половини маси пізнього молока і підвищують його енергетичну цінність. Для нормального росту та розвитку дитини потрібне як раннє, так і пізнє молоко. Тому дуже важливо не відривати дитину, яка повільно ссе груди, передчасно, інакше вона недоотримує пізнього молока.

Як прикладати малюка до грудей

Спочатку прикладання дитини до грудей, можливо, буде здаватися незграбним. Це тому, що і Ви і дитина ще тільки вчитеся і знаходите позицію, зручну для вас обох.
Є декілька позицій для годування – експериментуйте, щоб знайти найбільш зручну. Якщо сидіння здається Вам дуже болючим і незручним, можете лягти на бік.

Незалежно від позиції, є декілька незмінних правил:
*Не загортайте немовля в ковдру – воно не зможе лежати достатньо близько до Вас та рухатись, щоб знайти зручну позицію для себе.
*Поверніть дитину до себе таким чином, щоб її голова та тіло знаходились в одній площині, а його ніс був навпроти соска матері. Важливо зрозуміти, що немає жодної краплини молока в самому соску. Коли немовля починає смоктати, молоко починає текти від молочних залоз глибоко в грудях вниз до збірних кишеньок, розташованих під соском та ареолою, а вже потім до соска. Тому необхідно, щоб малюк захопив не тільки сосок, але й більшу частину ареоли, в іншому випадку він не одержить ніякого молока. Пам'ятайте, малюк смокче не сосок, а грудь!
*Можна підтримувати груди знизу вільною рукою (інша – підтримує шию та плечі малюка). Не підтримуйте тильну сторону голови дитини – їм це не подобається.
*Наблизьте його до себе таким чином, щоб його тіло цілком торкалося Вашого. Торкніться губ малюка соском, щоб спокусити його розкрити рота. Будьте терплячі, не поспішайте – Ви маєте багато часу!
*Коли дитина розкриє рот, наблизьте її до грудей, націлюючи сосок в піднебіння. Дуже важливо для цього вкласти нижню частину грудей і ділянку ареоли в рот (оскільки його нижня щелепа та язик видаляє молоко з грудей). Нижня губа повинна бути вивернута назовні.
Ось тут відео
*Якщо на щоках дитини при смоктанні утворюється ямочка, то відніміть її від грудей і почніть прикладання знову, оскільки дитина смокче неправильно.
*Якщо годування залишається незручним для Вас, зупиніть цей процес, засунувши мізинець між щелепами. Прикладіть немовля ще раз.

Більшість немовлят потребує значної практики та багато спроб, але досвід зробить вигодовування приємним та безболісним.
 
ZolushkaДата: Середа, 26.12.2012, 09:58 | Повідомлення # 2
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
Ось декілька прикладів позицій для годування (джерело: breastfeeding.org.ua):








 
ZolushkaДата: Середа, 26.12.2012, 10:01 | Повідомлення # 3
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
Частота і тривалість годування

Шлунок дитини має маленькі розміри і здатний вміщувати обмежену кількість їжі, тому необхідне частіше його наповнення. Дитині важко звикнути до придуманого кимось і нав'язаного режиму харчування (як розказують старші – спочатку кожні три години, потім кожні три з половиною, не затримуючи біля грудей більше 15 хвилин). Дайте їй можливість їсти стільки і так часто, як вона сама того побажає, - вдень і вночі, за її бажанням.

Спочатку більшість малюків годуються 8-10 разів на добу. Часті годування необхідні для стимулювання лактації. Оскільки протягом кількох тижнів молоко зміниться, щоб відповідати потребам більш дорослої дитини, проміжки між годуваннями стануть довшими.

Тривалість кожного годування варіюється навіть в однієї дитини, оскільки її апетит може змінюватися, як і у дорослого. Більшість дітей насичуються вже через 15-20 хвилин, але деяким потрібно для цього не менше півгодини. Дослідження показують, що «ледачі» сосуни з'їдають таку ж кількість молока, що і «моторні».

Якщо в «ледачого» сосуна передчасно забрати груди, він не насититься і не отримає пізнього молока, необхідного для його нормального росту та розвитку.
Під час годування крупної дитини, можливо, потрібне молоко з обох грудей. Невеликі ж діти, як правило, насичуються з однієї.

«Улюблена» грудь

У багатьох матерів є так звана «улюблена» грудь, якою їм зручніше годувати дитину і яку вони більш охоче використовують. У такій ситуації в іншій груді може виникнути ущільнення або припинитися вироблення молока. «Улюблена» ж грудь може збільшитися в розмірах, утворюється асиметрія. Краще використовувати обидві груді в однаковою мірою. Якщо ж «улюблена» грудь є в дитини, спробуйте змінити положення годування таким чином, щоб «обдурити» маля і видати іншу грудь за його «улюблену».

Ознаки ситості чи недостачі молока

Основні ознаки розвитку дитини в період годування грудним молоком є головними показниками того, чи наїдається вона.

Ознаки ситості:
-у перші місяці вага зростає не менш як на 125 г на тиждень, а після трьох місяців і далі – на 50 г менше попереднього;
-дитина спокійна і весела;
-шкіра немовляти еластична і рожевого кольору;
-відсутні проблеми з сечовипусканням (від 8 разів на добу);
-відсутні проблеми з випорожненнями кишечнику (до 6 разів на добу, м'які по консистенції, жовтого кольору, однорідні, з кисломолочним запахом).

Ознаки нестачі молока:
-дитина неспокійна;
-кількість мокрих пелюшок не перевищує 6 штук на добу;
-сеча концентрованого жовтого кольору;
-випорожнення з чорними, зеленуватими або коричневими прожилками.

Якщо молока не вистачає, не поспішайте догодовувати дитину молочними сумішами: це ще більше скоротить кількість грудного молока. Спробуйте вжити заходів по збільшенню лактації. У багатьох годуючих жінок через 1-1,5 місяці після пологів спостерігається короткочасне зменшення лактації – лактаційний криз. При правильних діях об'єм молока швидко відновлюється.
 
ZolushkaДата: П`ятниця, 04.01.2013, 18:33 | Повідомлення # 4
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
Зціжування молока з грудей

Зціжування молока необхідне в тих випадках, якщо потрібно годувати недоношену або хвору дитину, яка ще не може ссати груди, і щоб залишати молоко для дитини, коли мама йде на роботу.
Зціжене молоко можна зберігати в термосі або холодильнику (не більше 24 годин) і використовувати, коли Вам необхідно.
В окремих випадках необхідно зціжувати груди при загрозі лактостазу (закупорювання молочної протоки), при надмірному наростанні прибуття молока.

Для підтримки вироблення молока в грудях, коли мама хвора, а хвороба серйозна і не допускає годування, необхідно зціжувати якнайбільше молока.
Частота зціжування має відповідати частоті годування. Зверніть увагу, що багаторазове зціжування протягом невеликого проміжку часу може привести до необхідності постійного зціжування чи до згасання лактації.

Техніка ручного зціжування:
* оберіть чашку чи кухоль з широким верхом, обдайте окропом;
* ретельно вимийте руки і зручно сядьте, тримаючи при цьому чашку біля грудей;
* великий палець покладіть на ареолу над соском, а вказівний палець на ареолу під соском напроти великого;
* натисніть великим і вказівним пальцями всередину у напрямку грудної клітки. Варто натискати на область за соском так, щоб натискання поширювалося на молочний синус під ареолою. Натиснути і відпустити, натиснути і відпустити. При цьому не повинно бути боляче (біль означає, що техніка зціжування неправильна, молоко буде витікати, а потім капати);
* у такий же спосіб натисніть на ареолу з бокових сторін, щоб переконатися, що молоко зціжене з усіх сегментів груді.
 
Форум » Турботлива матуся » Грудне вигодовування » Грудне вигодовування – право кожного немовляти (Відповіді на питання Чому?, Як саме? і Як довго?)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: