Субота, 20.04.2024, 05:41

 Ацетонемічний синдром у дітей - Форум

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Чи подобається Вам форум
Всього відповідей: 76
Погода
Друзі сайту
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Турботлива матуся » Здоров’я дитини » Ацетонемічний синдром у дітей ((підвищення ацетону))
Ацетонемічний синдром у дітей
ZolushkaДата: Неділя, 16.06.2013, 12:10 | Повідомлення # 1
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
Ацетонемічний синдром (АС), або синдром циклічної ацетонемічної блювоти (недіабетичний кетоз, недіабетичний кетоацидоз (НДК), ацетонемічна блювота) – сукупність симптомів, які обумовлені підвищенням вмісту в крові кетонових тіл: ацетону, ацетоуксусної кислоти та В-масляної кислоти – продуктів розпаду жирних кислот та кетогенних амінокислот. Критичний вік прояву АС від 2 до 10 років; до пубертатного періоду він припиняється.

В сучасній педіатрії розрізняють первинний та вторинний ацетонемічний стани. До первинних належить синдром циклічної ацетонемічної блювоти – маркер клінічних проявів нервово-артричного діатезу (НАД).
Вторинні ацетонемічні стани – це кетози, які виникають при гострих гіпертермічних та післяопераційних станах, блювоті різного ґенезу, інфекційних, ендокринних та соматичних хворобах та інших, тобто це кетози, які мають чіткий провокуючий фактор.
Окремо стоїть різновидність вторинного ацетонемічного стану – діабетичний кетоацидоз. Це обумовлено тим, що діабетичний кетоацидоз пов’язаний з іншими факторами (дефіцит інсуліну) та вимагає принципово інших підходів до лікування.

Клінічна картина ацетонемічного кризу

Багаторазова чи довготривала блювота упродовж 1-5 днів, спроба напоїти чи нагодувати дитину спричиняє блювоту (навіть ковток води провокує блювоту).
Дегідратація та інтоксикація (блідість шкіри з характерним рум’янцем, гіподинамія, м’язова гіпотонія), загострюються риси обличчя.
Неспокій та збудження на початку кризу змінюються млявістю, слабкістю, сонливістю, зрідка з’являються симптоми менінгізму, судоми.
Гемодинамічні порушення (гіповолемія, ослаблення серцевих тонів, тахікардія, аритмія).
Спастичний абдомінальний синдром (переймоподібний чи тривалий біль у животі, нудота, затримка випорожнення).
Збільшення печінки на 1-2 см, що зберігається протягом 5-7 днів після усунення кризу.
Підвищення температури тіла до 37,5-38,5оС.

Лабораторнеобстеження

В клінічному аналізі крові специфічні зміни відсутні. Гемограма змінюється в залежності від характеру патології, на фоні якої виник епізод кетову. Частіше виявляється лейкоцитоз, нейтрофільоз з помірним зсувом лейкоцитарної формули вліво та прискорене ШОЕ.
Найбільш типовими змінами в клінічному аналізі сечі є наявність кетонурії від 1 до 4-х плюсів та глюкозурії. Глюкозурія – це необов’язковий симптом, але майже завжди виникає на тлі інфузії розчинів глюкози.
Діагностично значимими є результати біохімічного аналізу крові. Якщо блювота тривала та багаторазова, внаслідок дегідратації підвищується гематокритний показник та показники загального білка. При значному зневодненні вміст сечовини в крові може бути вище 8,8 ммоль/л внаслідок преренальної олігурії та гемоконцентрації.

Дієтотерапія

Заборонено: кістковий та м’ясний бульйон, у т.ч. курячий; телятина; курятина, жирна свинина; качка; печінка; мозок; нирки; оселедець; помідори (індивідуально); шпинат; щавель; варена цвітна капуста; барбара; петрушка; какао; чорний чай; газована вода; холодні напої; здоба; листкове тісто; сметана; чіпси; ківі; оброблені для тривалого зберігання фрукти.
Обмежити: жирні страви; квасоля; боби; апельсини; шоколад; майонез; кетчуп; аджика; консервовані овочі; рибні консерви; консервовані фрукти; гуска; йогурт; річкова риба (крім судака та іншої білої риби).
Показано: супи та борщі на овочевому бульйоні; яловичина; нежирна свинина; курятина (1-2 р./тиж.); кріль; індик; морська риба; яйце (1 шт./день); молоко; сир; кефір; каша (гречана, вівсяна, пшенична, кукурудзяна); овочі свіжі; квашені огірки, капуста, яблука; свіжі фрукти; соки з м’якоттю; морси (смородина, журавлина); компот із сухофруктів.
Продукти, які не вказані, – дозволяються.

Діти з НАД постійно повинні дотримуватися таких правил режиму: достатньо часу перебувати на свіжому повітрі; фізичні та психічні навантаження повинні бути регулярними і суворо дозованими;
обов’язкові водні процедури; тривалість сну – не менше 8 год.; уникати гіперінсоляції; скоротити час перегляду телевізора і роботи за комп’ютером (телевізор – 1-1,5 год/добу, комп’ютер до 6 років не рекомендується); перерви між вживанням їжі - не більше трьох годин. Краще їсти невеликими порціями, але часто.

Ця стаття - скорочена.
Повністю можете прочитати тут.

__________________________________________

У кожній сім'ї трапляються випадки ацетонемічного синдрому. Поділіться досвідом лікування, причиною виникнення в цій темі.
 
GalaДата: Субота, 11.01.2014, 00:18 | Повідомлення # 2
Мадам Цікавість
Група: Подружка
Повідомлень: 21
Репутація: 0
Статус: Offline
Чула, що багато хто лікує дітей відваром з родзинок (ізюму). Хоча для мене такий метод здається дивним - хто знає чим ті родзинки оброблялися uhm
 
Форум » Турботлива матуся » Здоров’я дитини » Ацетонемічний синдром у дітей ((підвищення ацетону))
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: