П`ятниця, 26.04.2024, 22:36

 Зубки - Форум

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Як Ви потрапили на форум
Всього відповідей: 98
Погода
Друзі сайту
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Турботлива матуся » Новонароджений малюк (від 0 до 1 року) » Зубки
Зубки
ArielДата: Субота, 19.01.2013, 14:43 | Повідомлення # 1
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 918
Статус: Offline
Прорізування зубів – це, мабуть, найголовніша сторінка в «книзі розвитку» вашої дитини до року.

Це є своєрідним сигналом організму про те, що грудне маля вже дорослішає і незабаром з пасивного спостерігача перетвориться на активного учасника життя. Коли зуби починають прорізуватися, ніколи не можна заздалегідь визначити, наскільки довгим або неприємним буде цей процес.

Загальна інформація


У деяких малюків прорізування зубів може бути тривалим і болючим, а в інших зуби можуть з’явитися абсолютно безболісно: деякі батьки можуть взагалі не помітити появи перших зубів! Зазвичай, перші молочні зуби з’являються в 6-8 місяців. Проте, терміни їхнього прорізування можуть бути різними, залежно від спадковості, здоров’я мами під час вагітності, харчування немовляти, деяких захворювань (наприклад, рахіту). Нерідко перший зуб може з’явитися ближче або одразу після року, але буває і так, що маля народжується вже із зубиком.

Зуби, зазвичай, починають прорізуватися в 6-8 місяців, і, здебільшого, до року малюк має близько 8 різців. Прорізування всіх 20 молочних зубів має завершитися до 2,5-3 років, а остаточне формування головного зубного ряду відбувається до 13-15 років. Взагалі, порядок прорізування молочних зубів давно визначений природою, вони можуть «вилазити» як парами, так і окремо, а також пропускати «свою чергу» (наприклад, ікла). Багато лікарів вважають, що порядок прорізування зубів є набагато важливішим, ніж терміни їхньої появи, тому нижче приведена схема з приблизними віковими проміжками прорізування зубів:



Не всі діти вписуються в загальноприйняті рамки, тому не варто хвилюватись, якщо ваш малюк не потрапляє у вказаний віковий інтервал.

Стандартні симптоми

Прорізування зубів практично завжди викликає у малюка дискомфорт і нездужання (звичайно, ця недуга не потребує медичної допомоги), а також супроводжується «стандартними» симптомами, до яких можна віднести:

– часті та активні жувальні рухи;
– занепокоєння (малюк вередує, погано спить);
– набряк і свербіж ясен (червоні, розпухлі);
– підвищене слиновиділення.

Однак процес прорізування зубів може протікати не так «гладко», як хотілося б багатьом батькам, і, враховуючи це, необхідно згадати про «додаткові» симптоми, які можуть бути як ознаками прорізування зубів, так і ознаками різних захворювань (у чому вам допоможе зорієнтуватися дільничний лікар).

– Незначне підвищення температури – це симптом, який лікарі не поспішають пов’язувати з прорізуванням зубів, однак, якщо вилучені всі гострі стани, то невелике підвищення температури (до 37,5° С) вважають результатом запалення ясен.

– Діарея – найбільш неоднозначний симптом на сьогоднішній день. Деякі лікарі згодні з тим, що тут може існувати якийсь зв’язок, а інші відмовляються визнавати наявність цього зв’язку. Тому, якщо у малюка при прорізуванні зубів буде спостерігатися діарея, то ви повинні негайно повідомити про це свого лікаря.

– Відмова від їжі. Коли справа доходить до годування, багато мам починають турбуватися, тому що відчуття дискомфорту при смоктанні змушують малюка відмовитися від грудей або пляшечки. Дитина, яка вже почала отримувати прикорм або вживати тверду їжу, може на якийсь час відмовитися від неї (з тих же причин), але це не повинно вас турбувати, оскільки майже всі необхідні поживні речовини вона буде отримувати з грудного молока або адаптованої штучної суміші, а апетит відновиться одразу після прорізування зуба. Однак, вас повинна насторожити завзята відмова від їжі або недоїдання протягом декількох днів.

– Легкий кашель. Надлишок слини може викликати у дитини кашель, який може посилюватися при прийнятті нею горизонтального положення, але турбуватися не варто, поки відсутні симптоми застуди або алергії.

– Біль. Цей симптом пов’язаний із запаленням, тобто із захисною реакцією тканини ясен на прорізування зубів. У деяких малюків це, очевидно, є причиною сильного болю, хоча інші його майже не відчувають. Найбільш болісно прорізуються перші зуби і різці.

– Дратівливість, яка пов’язана з «хронічним» болем. Коли маленький гострий зуб підходить до самій поверхні, то запалення посилюється, і біль в яснах дитини може стати майже постійним, тому малюк стає примхливим, плаксивим і дратівливим. Однак не у всіх дітей поріг больової чутливості однаковий, і через це деякі малюки страждають більше від інших, а підвищена дратівливість у них може зберігатися від декількох днів до декількох тижнів і місяців.


 
ArielДата: Субота, 19.01.2013, 18:27 | Повідомлення # 2
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 918
Статус: Offline
– Поганий сон. Відчуття болю і дискомфорту, які змушують вередувати малюка вдень, можуть продовжуватись і вночі, тому що процес прорізування зубів триває цілодобово. Якщо дитина, у якої був хороший сон, почала прокидатися вночі, то не поспішайте втішити чи нагодувати її, дайте їй можливість заспокоїтися самій.

– Гематома на яснах. Іноді на яснах можуть з’явитися синюваті горбки, що не повинно викликати занепокоєння у батьків. Багато лікарів рекомендують дати їм розсмоктатися самостійно, без медичного втручання. Холодний компрес може послабити неприємні відчуття й прискорити розсмоктування гематом.

– Потягування вух (потирання щік). Біль в яснах через загальні провідні шляхи нервової системи може поширитися на вуха і щоки, зокрема, коли почнуть прорізуватися різці, тому деякі діти можуть смикати себе за вуха, терти щоки і підборіддя. Однак, шановні мами, треба знати і пам’ятати, що ці симптоми можуть бути проявами запальних захворювань середнього вуха.
– Подразнення на обличчі. При рясному слиновиділенні навколо рота і на підборідді часто утворюється подразнення, яке проявляється почервонінням і огрубіння шкіри. Щоб цьому перешкодити, необхідно частіше витирати личко, а почервонілі ділянки шкіри змащувати жирним кремом.

Це найбільш поширені симптоми, які зустрічаються при прорізуванні зубів. Однак, це ще не все, що потрібно знати про цей не простий процес.

Симптоми, що насторожують

Існують деякі особливості даного процесу, які повинні насторожити батьків, якщо вони звернуть увагу на наступне:
– затримка термінів прорізування зубів (довше ніж на 1-2 місяці від норми);
– більш раннє прорізування зубів (раніше ніж 1-2 місяці від норми);
– порушення послідовності, відсутність того чи іншого зуба;
– неправильне формування самого зуба;
– прорізування зубів поза дугою зубного ряду;
– прорізування зубів ще до народження.

Своєчасне прорізування зубів у дитини свідчить про нормальний розвиток її організму, оскільки цей фізіологічний процес безпосередньо залежить від загального стану його здоров’я. Однак, існують безліч різних захворювань і станів, які можуть бути причиною запізнілого прорізування зубів, а саме:

– рахіт та інші порушення кальцієво-фосфорного обміну (затримка прорізування зубів на 1-2 місяці від норми);
– хронічні інфекції;
– зниження активності залоз внутрішньої секреції (гіпотиреоз);
– порушення травлення і всмоктування поживних речовин;
– важкі порушення харчування;
– спадкові порушення обміну мінералів та захворювання кістково-хрящової тканини;
– сімейна спадковість.

Враховуючи вищесказане, можна зробити висновок, що порушення послідовності прорізування зубів і відсутність того чи іншого зуба може свідчити про порушення здоров’я дитини або бути наслідком перенесеного вами захворювання в період вагітності.

Особливості зубів у дітей


Можна, а, швидше за все, і потрібно зупинитися на деяких особливостях зубів, що зустрічаються у дітей з тією або іншою частотою.

– Карієс – це руйнування емалі зубів. Може сформуватися навіть у дітей раннього віку, а цьому, передусім, сприяє постійне вживання солодких напоїв з пляшок.
– Розширення проміжків між зубами. Може відображати посилений ріст щелеп і в перехідний період від молочних зубів до постійних розцінюється як нормальний стан.
– Аномалії прикусу – виникають через нерівномірне зростання щелеп, а також через тривале смоктання соски-пустушки.
– Аномалії розташування зубів часто обумовлені конституційно (малі розміри щелепи), через травми і т. д.
– Адентія – відсутність зачатків зубів (можна запідозрити при відсутності зубів до 1 року). Перевірити наявність зубних зачатків можна за допомогою спеціальних методів у стоматолога.
– Чорнувата окантовка на шийці зуба може бути при вживанні розчинних препаратів заліза та ін.
– Жовтувато-коричневе забарвлення зубів частіше пов’язане з вживанням матір’ю антибіотиків у другій половині вагітності або дитиною в період формування зубів.
– Жовтувато-зеленувате забарвлення розвивається при важких порушеннях обміну білірубіну та гемолітичних (руйнування еритроцитів) станах;
– Червонувате фарбування емалі зубів характерно для вродженого порушення обміну пігменту – порфірину. Це захворювання називається порфірією.


 
ArielДата: Субота, 19.01.2013, 18:31 | Повідомлення # 3
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 918
Статус: Offline
Полегшення стану

Чим же полегшити стан і як допомогти малюкові під час прорізування зубів? Існує багато різних способів, як медикаментозних, так і не медикаментозних. Ваше завдання – вибрати те, що найкраще підходить вашій дитині, оскільки, ніхто не знає її краще від вас (при виборі медикаментозного засобу обов’язково порадьтеся з лікарем!).

Отже:
– купіть малюкові кільце, яке використовується при прорізуванні зубів. Такі кільця з рідиною всередині, призначені для охолодження ясен, дуже добре зарекомендували себе при полегшенні болю в яснах. Охолодіть кільце, щоб зняти біль в яснах без прямого зіткнення з льодом (не заморожувати! Не прив’язувати кільце шнурком до одягу!);
– помасажуйте хворі місця – це притуплює біль і прискорює ріст зубів. Ніжний масаж щелепи пальцем, тоді як дитина сидить на колінах у тата чи мами, не тільки послаблює біль, але і втішає. Масаж робиться таким чином: обережно проводьте від крил носа до куточків рота. Можна також масажувати ясна чистим пальцем. Такий масаж покращує кровопостачання щелепи і піднебіння, прискорює прорізування зубів;
– при сильних болях допомагають болезаспокійливі гелі. Вони мають заспокійливу, анестезуючу дію: полегшують малюкові біль, зменшують свербіння;
– якщо у малюка з’явилася температура вище, ніж 38,0-38,5 ° С, можна дати йому разову дозу дитячого жарознижуючого засобу згідно з інструкцією;
– витирайте слюну, що витікає з рота, яка завжди супроводжує прорізування зубів, одяг від неї стає мокрим і може викликати висипання, особливо на шиї і на верхній частині грудей. Щоб не допустити цього, частіше міняйте одяг немовляті або одягніть слюнявчик навколо шиї.



Джерело: http://www.malecha.org.ua/portal....11.html


 
Форум » Турботлива матуся » Новонароджений малюк (від 0 до 1 року) » Зубки
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: