Четвер, 28.03.2024, 20:22

 Підсумки кожного місяця: зміни, що відбуваються з малюками. - Форум

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Як Ви потрапили на форум
Всього відповідей: 98
Погода
Друзі сайту
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Турботлива матуся » Новонароджений малюк (від 0 до 1 року) » Підсумки кожного місяця: зміни, що відбуваються з малюками.
Підсумки кожного місяця: зміни, що відбуваються з малюками.
ZolushkaДата: Понеділок, 14.01.2013, 13:43 | Повідомлення # 1
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
Перший місяць

Фізичний розвиток: збільшення ваги в середньому не менше 600г, збільшення росту - 3 см.

Харчування: слід дотримуватися виробленого в пологовому будинку режиму харчування "за вимогою". Звичайно, термін "за вимогою" з урахуванням раннього віку дитини є умовним, і не слід його переоцінювати. Спочатку треба переконатися в тому, що немає інших причин занепокоєння дитини (мокрий підгузник, прілість, вздуття кишечнику тощо).
Перетравлення материнського молока триває в середньому близько двох годин, що і буде Вашим орієнтиром. Тобто 10-12 разів на добу, зі збереженням нічного годування, що є необхідним, оскільки саме вночі виробляється пролактин - гормон, який сприяє виділенню молока.

Сон: тривалість сну в перші дні життя складає 22-23 години на добу, до кінця першого місяця - 17-20 годин.
Не допускайте, щоб мадюку було занадто холодно чи жарко, коли він спить та в години неспання. Температура повітря повинна становити 22-23 градуси, кілька разів на день необхідно робити провітрювання та вологе прибирання. Не слід малюка сповивати, йому необхідні активні рухи.
Немовля вкладають спати на бочок. Після кожного годування положення дитини для сну змінюють так, щоб не деформувалася голівка, чергуючи правий та лівий бік дитини.
Здорова дитина сама знає скільки їй спати. Неправильно будити її тільки тому, що на Вашу думку дитину час годувати.
По мірі зростання удитини можуть виникати і подовжуватися періоди неспання. Якщо ці періоди не супроводжуються плачем, то все у нормі.

Шкіра: поява біленьких та червоненьких прищиків не повинна викликати у Вас занепокоєння - їй потрібен час, щоб пристосуватися до навколишнього середовища.

Наприкінці місяця малюк, можливо, буде вміти: лежачи на животі, піднімати голову; "агукати"; повертати голівку на джерело звуку; стежити за предметом, що на невеликій відстані від обличчя; посміхатися у відповідь;відрізняти голос батьків від інших.

Показники залежності ваги від віку дитини


Другий місяць

Фізичний розвиток: збільшення ваги в середньому не менше 800г, збільшення росту - 3 см.

Гази у немовляти: у цьому віці у дітей завжди здуває животик. Допомогти малюку без використання ліків можна так: 1) нагрійте праскою пелюшку і прикладіть до животика дитині; 2) помасажуйте животик - поводіть без натиску проти годинникової стрілки; 3) скористайтеся газовідвідною трубочкою - змажте кінчик трубочки рослинною олією чи кремом проти опрілостей, введіть трубочку в задній прохід на 1 см, почується характерний звук. Якщо такі заходи не допомогли, порадтеся з лікарем щодо медикаментозного лікування.

Наприкінці місяця малюк, можливо, буде вміти: дитина розрізняє світло і темряву, обриси предметів, обличчя,яскраві кольори; розглядає власні частини тіла; вчиться дотягуватися і хапати предмет; коли її тримають під пахви, впирається ніжками.

Третій місяць

Фізичний розвиток: збільшення ваги в середньому не менше 800г, збільшення росту - 2,5 см.

Наприкінці місяця малюк, можливо, буде вміти: у відповідь на розмову з ним виявляє радість посмішкою, жвавими рухами, звуками; хватає близькі предмети та тягне їх до рота.
 
ZolushkaДата: Понеділок, 14.01.2013, 20:16 | Повідомлення # 2
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
Четвертий місяць

Фізичний розвиток: збільшення ваги в середньому не менше 750г, збільшення росту - 2,5 см.

Сльози та слина: в цей період з’являються сльози, котрі лякають батьків.Уе відбувається по мірі росту активності слізних залоз, а біля рота дитини Ви можете помітити крапельки витікаючої слини. Її надлишок - підготовка організму до прийняття твердої їжі. Цей процес не пов’язаний із прорізуванням зубів. Пізніше маля навчиться автоматично ковтати слину.

Наприкінці місяця малюк, можливо, буде вміти: лежачи на животі, дитина повертається убік, впирається руками в матрацик і злегка піднімає тулуб; коли беруть на руки, добре тримає голову; пробує сісти; вже впізнає маму.

П’ятий місяць

Фізичний розвиток: збільшення ваги в середньому не менше 700г, збільшення росту - 2 см.

Тім’ячко: молодих батьків у цьому віці дитини тривожить вже закрите або невеликих розмірів тім’ячко. Якщо окружність голови дитини збільшується нормальними темпами (тобто в середньому на 1-1,2 см за місяць, відповідно до величини окружності голівки при народженні до кінця 5-го місяця на 7-9 см), підстав для занепокоєння немає, але варто порадитися з лікарем у випадку, коли тім’ячко закрилося, так і тоді, коли воно ще завелике (більше ніж 2х2 см).

Наприкінці місяця малюк, можливо, буде вміти: деякі діти намагаються повзати (на спині, відштовхуючись п’ятами, задкуючи чи звичайно); відрізняє близьких і чужих; лежачи на животі, дитина довго тримає голову спираючись на долоні; рівно, стійко стоїть за підтримки під пахви; фіксує поглядом предмети і координує рух очних яблук з рухом голови.

Шостий місяць

Фізичний розвиток: збільшення ваги в середньому не менше 650г, збільшення росту - 2 см.

Введення прикорму: прикорм дітям на грудному вигодовуванні призначається як у вигляді прордуктів прикорму (фруктово-ягідні соки, фруктове пюре, сухарики і т.д.), так і у вигляді страв прикорму (овочеве пюре, каша тощо). Детальніше у спеціальній темі форуму.

Прорізування зубів:періоди прорізування зубів у здорових дітей можуть бути різними, є діти, у яких вони прорізуються вже в 3-4 місяці, а є - в 8-9. Це однаково є нормою, але якщо до восьми місяців цього не відбулося, слід звернутися до лікаря.
Задовго до прорізування зубів у дитини зазвичай підсилюється виділення слини, припухають ясна. Слідкуйте, щоб підборіддя дитини і шийні складки не були постійно вологими (може виникнути сип). Важливо в цей період декілька разів на день мити іграшки в мильному розчині і прополіскувати кип’яченою водою - адже дитина не просто бере їх до рота, а активно тре ними ясна, і брудна іграшка може викликати стоматит.
У багатьох малят за декілька днів до цієї події можуть почастішати випорожнення кишечнику, знизитися апетит, погіршитися настрій, сон, може підніматися температура.
Полегшити самопочуття немовляти можна такими способами:1) помасажуйте ясна чистими вимитими руками круговими рухами протягом 1-2 хв.; 2) легенько протріть ясна відваром ромашки; 3) охолодіть кільця для кусання, наповнені рідиною, і дайте йому погризти (холод заспокоїть нерви ясен); 4) скористайтеся лікарським засобом (гель, крем тощо).

Наприкінці місяця малюк, можливо, буде вміти: у дитини виникає певний "словниковий запас" із кількох звуків; грається з іграшкою, ане тільки тримає її; бере невеличкі речі з допомогою великого і вказівного пальців; перевертається із спини на живіт і навпаки; їсть із ложки; стає виразною міміка.

Сьомий місяць

Фізичний розвиток: збільшення ваги в середньому не менше 600г, збільшення росту - 2 см.

Наприкінці місяця малюк, можливо, буде вміти: без особливого напруження сідає; якщо дитину взяти за руки, вона намагається ходити; добре повзає; наполегливо домагається бажаного; намагається самостійно їсти руками.
 
ZolushkaДата: Вівторок, 15.01.2013, 15:54 | Повідомлення # 3
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
Восьмий місяць

Фізичний розвиток: збільшення ваги в середньому не менше 550г, збільшення росту - 2 см.

Вчимося жувати: на восьмому місяці життя в більшості малят продовжується активне прорізування зубів - до кінця місяця у багатьох дітей їх уже чотири, тому можна давати менш перетерті овочі, більш густі каші, тому що важливо вчити дитину жувати. Можна під час годування дати їй в руки сухарик (підсушений білий хліб), іце буде стимулювати вміння жувати.

П’ємо з чашки, їмо ложкою: сік, кефір потрібно давати з чашки, яку маля поступово привчається підтримувати ручками. Кашу теж давайте не з пляшечки, а годуйте маля ложкою.
Намагайтеся поступово відмовлятися і від соски-пустушки. Чим раніше Ви це зробите, тим менший ризик формування неправильного прикусу. Крім того, відмічено, що діти, які довго ссали пустушку, пізніше опановують активну мову.

Наприкінці місяця малюк, можливо, буде вміти: самостійно сідає і лягає; ходить, тримаючись за меблі тощо; виконує розучені рухи типу "до побачення", "ладусі" інше; п’є з чашки, яку тримає дорослий.

У цей період багато дітей починають виявляти цікавість до своїх статевих органів, доторкатися до них, що є природним етапом розвитку малюка. Вони пізнають світ та будову власного тіла. Використовуйте відволікаючі маневри, не кричіть на малюка, а переведіть його увагу на інші предмети. Найкраще буде, якщо на дитині завжди будуть одягнені трусики.

Дев’ятий місяць

Фізичний розвиток: збільшення ваги в середньому не менше 500г, збільшення росту - 1,5 см.

Наприкінці місяця малюк, можливо, буде вміти: впевнено сидить, стоїть, лягає; може нахилитися і підняти іграшку; може швидко повзати, тримаючи в руках предмет; фактично всі предмети, що до нього потрапляють, тягне до рота; самостійно тримає чашку, з якої п’є; знає своє ім’я - повертається на оклик.

Десятий місяць

Фізичний розвиток: збільшення ваги в середньому не менше 450г, збільшення росту - 1,5 см.

Взуття маляти: від того, яким буде перше взуття маляти, залежить правильний розвиток, позиція хребта і стопи, краса ходи. З цього періоду не можна дозволяти дитині подовгу стояти і тим більше ходити босоніж (по гладкій поверхні) у носочках або пінетках - це може сприяти розвитку плоскостопості. Найкраще взуття - це шкіряні черевички з фіксованим підйомом, супінатором і каблучком висотою не більш 0,5-0,8 см. Підошва черевичків не повинна бути зовсім гладкою. Якщо немає супінатора, батьки можуть самі злегка підняти внутрішній край устілки та підкласти шматочок вати.

Наприкінці місяця малюк, можливо, буде вміти: може робити кілька кроків без підтримки і стояти кілька хвилин сам; виконує певні дії з предметами на зразок "виймання-вкладання", "відкривання-закривання" й ін.; користується дитячим жаргоном, немов розмовляє вигаданою мовою; вимовляє "мама" або "тато".

Одинадцятий місяць

Фізичний розвиток: збільшення ваги в середньому не менше 400г, збільшення росту - 1,5 см.

Наприкінці місяця малюк, можливо, буде вміти: за пропозицією дорослого виконує розучені дії з предметами (качає ляльку, знаходить в неї ніс, очі); свідомо вживає прості слова; може вимагати, щоб йому дали можливість самостійно їсти чи пити.

Дванадцятий місяць

Фізичний розвиток: збільшення ваги в середньому не менше 350г, збільшення росту - 1,5 см.

Наприкінці місяця малюк, можливо, буде вміти: дитина прагне або вже ходить самостійно; може зосереджувати увагу на 10-15 хв.; із задоволенням "читає" книги, журнали - перегортаючи їх сторінки, але також любить м’яти та рвати папір; активно користується словом "дай" (чи його замінником) та дуже ображається, якщо не отримує бажане.
 
Форум » Турботлива матуся » Новонароджений малюк (від 0 до 1 року) » Підсумки кожного місяця: зміни, що відбуваються з малюками.
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: