П`ятниця, 29.03.2024, 13:10

 Статеве життя та методи контрацепції після пологів - Форум

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Чи подобається Вам форум
Всього відповідей: 76
Погода
Друзі сайту
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Чекаємо на лелеку » Післяпологовий період » Статеве життя та методи контрацепції після пологів
Статеве життя та методи контрацепції після пологів
AssolДата: Вівторок, 15.01.2013, 15:15 | Повідомлення # 1
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
Коли можна починати статеве життя після пологів?


Рекомендується починати статеве життя не раніше, ніж через 4-6 тижнів після пологів. Але разом з тим, за даними статистики, приблизно 98% подружніх пар починають статеве життя в перший місяць після пологів.

Чому необхідно використовувати методи контрацепції відразу після пологів?


Серед молодих мам існує думка, що в перші місяці після пологів, поки жінка годує дитину грудьми, і менструації ще не відновилися, вагітність наступити не може. Так, при дотриманні ряду умов, які будуть розглянуті трохи нижче в розділі "Лактаційна аменорея ", виникає стан, при якому яйцеклітина не дозріває і не може вийти з яєчника, що дає молодій мамі гарантію від розвитку небажаної вагітності.

Але не завжди вдається дотримуватися всіх умов, і абсолютно несподівано для себе жінка отримує небажану вагітність. Вагітність, яка настає відразу після пологів, звичайно не може протікати як звичайна, крім того, вона може бути причиною погіршення стану вагітної і затримки розвитку плода. З цієї та з ряду інших причин, включаючи соціальну, вагітність, що наступила в перші місяці після пологів у більшості випадків штучно переривається, що загрожує як психологічною, так і фізичною травмою для організму молодої мами.

Важливо!
Вагітність може настати і до появи першої менструації, деякі жінки здатні завагітніти вже через 21 день після пологів. Саме тому необхідно використовувати один або поєднання декількох методів запобігання від розвитку небажаної вагітності відразу з початку статевого життя після пологів.

Контрацепція після пологів


Післяродова контрацепція має ряд особливостей. Грудне вигодовування забезпечує дитину найбільш повноцінним живленням і в той же час є ефективним методом природної контрацепції — метод лактаційної аменореї. Інші контрацептивні методи можуть застосовуватися для посилення протизаплідної дії грудного вигодовування, а також у випадку, якщо жінка припиняє годувати дитину грудьми. Але контрацептивні методи, використовувані матерями-годувальницями, не повинні надавати шкідливої дії для годування або здоров’я дитини.

Тому існують спеціальні рекомендації в післяпологовий період. Якщо Ви хочете уникнути вагітності або після народження дитини відкласти її, Вам не обійтися без контрацепції. Дуже часто незапланована вагітність настає в перші кілька місяців після пологів. Навіть якщо Ви не живете статевим життям, потрібно знати про методи контрацепції в післяпологовому періоді, щоб при необхідності зуміти ними скористатися. Післяродова контрацепція має ряд особливостей.

Метод лактаційної аменореї є корисним для здоров’я як матері, так і дитини. Метод ефективний тільки при дотриманні ряду умов:

1. Повна відсутність менструацій (якщо з'явилися будь-які мажучі виділення, метод вже не можна вважати надійним).
2. Годування на вимогу, перерва між годуваннями не більше 3-х годин (в тому числі і в нічний час).
3. Дитина харчується тільки материнським молоком, не використовується догодовування, не вводиться прикорм.
4. Дитині менше 6 місяців.
При дотриманні всіх чотирьох умов ефективність методу становить близько 98%.

Бар’єрні методи. Застосування діафрагми, ковпачка або презерватива не впливає на лактацію і здоров’я дитини. Після пологів слід уточнити розмір діафрагми і ковпачка, оскільки може знадобитися більший розмір, ніж до пологів. Бажано почекати закінчення безпосередньо післяродового періоду (6-ти тижнів після пологів), перш ніж приміряти діафрагму. Підбір і введення діафрагми вперше повинні провести лікар. Використання сперміцидів вирішує проблему вагінальної сухості під час статевого акту (часте явище у годуючих жінок).
(продовження нижче)
 
AssolДата: Вівторок, 15.01.2013, 15:23 | Повідомлення # 2
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
Годуючим жінкам не слід використовувати комбіновані оральні контрацептиви. Вони зменшують кількість грудного молока, скорочують тривалість лактації і можуть впливати на нормальний ріст дитини. Тому прийом таблеток годуючі жінки можуть почати після припинення годування дитини грудьми. Якщо жінка не годує дитину груддю, можна починати використання комбінованих оральних контрацептивів через 3 тижні після пологів, тому що в перші 2-3 тижні високий ризик тромбозу.

Прогестинові препарати не впливають на кількість і якість грудного молока або тривалість лактації, не впливають на здоров’я дитини. Отже, вони є найбільш зручною формою контрацепції для годуючих жінок, які не бажають використовувати негормональні методи. Прийом таблеток можна почати через шість тижнів після пологів, а не годуючим жінкам — з четвертого тижня після пологів. При повному грудному вигодовуванні початок прийому таблеток можна відкласти до 6 місяців після пологів, якщо жінка застосовує метод лактаційної аменореї.

Внутрішньоматкові засоби (ВМС) не впливають на лактацію або здоров’я дитини і особливо прийнятні в період лактації через високої ефективності. При неускладнених пологах і відсутності протипоказань внутрішньоматкове засіб може бути введено одразу після пологів і в післяпологовому періоді. Оптимальний час введення — через 6 тижнів після пологів, що знижує число експульсий (випадання) ВМС. Годуючі жінки відчувають менший біль при введенні, у них менше побічних явищ (напр., кровотеча, біль). При наявності інфекції або підозрі на неї введення ВМС слід відкласти до одужання.

Природні методи (вимірювання ректальної температури, календарний метод, дослідження слизу з шийки матки) не рекомендується починати застосовувати до відновлення регулярних менструацій, так як важко визначити термін овуляції і першої менструації після пологів. Цервікальний слиз важко інтерпретувати до відновлення регулярних менструацій. Базальна температура тіла змінюється, коли мати прокидається вночі для грудного годування. Тому «ранні ранкові» підйоми базальної температури після овуляції не є надійними. Але при цьому відсутні побічні ефекти і подружжя несуть спільну відповідальність. Ефективність цього методу низька (при дотриманні всіх правил не більше 50%).

Вазектомія (чоловіча стерилізація) може бути проведена чоловікові у будь-який час. Але цей метод контрацепції незворотній і прийнятний для тих, хто абсолютно упевнений, що не захоче більше мати дітей. Метод не впливає на чоловічу потенцію. При щонайменшому сумніві вазектомію не слід застосовувати.

Жіноча стерилізація (трубна оклюзія) найбільш ефективний метод оберігання від небажаної вагітності. Але цей метод контрацепції незворотній і прийнятний для тих, хто абсолютно впевнений, що не захоче більше мати дітей. Стерилізація - незворотний метод контрацепції, тому необхідно бути впевненим у правильності прийнятого рішення.

 
Форум » Чекаємо на лелеку » Післяпологовий період » Статеве життя та методи контрацепції після пологів
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: