Вівторок, 23.04.2024, 16:09

 Післяпологовий період - Форум

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Чи подобається Вам форум
Всього відповідей: 76
Погода
Друзі сайту
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Чекаємо на лелеку » Післяпологовий період » Післяпологовий період
Післяпологовий період
AssolДата: Вівторок, 15.01.2013, 14:52 | Повідомлення # 1
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
Кульмінаційний момент вагітності - пологи - залишився позаду, довгоочікуване немовля у вас на руках. От тільки про себе не забудьте в щасливих турботах материнства. Адже саме тепер у вашому організмі відбуваються складні процеси, від яких значною мірою залежать подальша спроможність виховувати і доглядати дитину, здатність знову стати матір'ю, повернутися до роботи, відчувати себе здоровою та щасливою тощо.

Післяпологовий період - це заключна стадія гестаційного процесу, яка характеризується зворотним розвитком змін, що мали місце в організмі жінки під час вагітності та пологів, становленням і "розквітом" лактаційної функції молочних залоз.

Щоб підкреслити важливість даного етапу для здоров'я, його ще іноді називають четвертим періодом пологів. Триває він у середньому 6-8 тижнів - розпочинається відразу після народження "дитячого місця", тобто плаценти, і завершується повним відновленням звичної діяльності статевої, ендокринної, нервової, серцево-судинної та інших систем.

Давайте розглянемо, що саме відбувається в цей період у вашому організмі й до чого це вас зобов'язує? З відходженням плаценти завершилася її багатостороння, в тому числі й гормональна, функція та ліквідувався матково-плацентарний кровообіг. Як наслідок - перебудова нервово-гуморальної регуляції та пристосування організму до нових умов. М'язи матки скорочуються, вона зменшується в розмірах, стінки потовщуються, порожнина звужується. Такі зміни називають інволюцією, а швидкість її залежить від багатьох причин. Виявляється, що за багатоплідної вагітності, "багатоводдя", великого плоду інволюція матки дещо сповільнюється. Негативно впливають на темп цього процесу перенесені в минулому запальні захворювання цього органу та яєчників, наявність фіброматозних вузлів, інфантилізм, обмеження рухової активності тощо.

Відразу після пологів матка важить 1000-1200 г. До кінця першого тижня післяпологового періоду її маса зменшується до 500-600 г, другого - до 350 г, третього - до 200 г. На завершення післяпологового періоду маса матки складає 60-70 г.

Зворотний розвиток матки супроводжується процесом відновлення її слизової оболонки, що повністю завершиться лише через 6-8 тижнів. Але виділення із матки (так звані лохії) мають припинитися. Причому, якщо перші дні після пологів вони значні та кров'янисті, то кожного дня зменшується як їх кількість, так і вміст крові аж до звичних для кожної жінки слизових виділень.

Дев'ять місяців вагітна матка розтягувала передню черевну стінку, отже, деякі еластичні волокна шкіри не витримали і розірвалися. Саме тому відразу після пологів "животик" - передня черевна стінка - залишається м'яким та обвислим. За винятком сріблястих стрій, стінка звичайно повертається до нормального стану, але за слабкого тонусу м'язів може залишитися в'ялою.
(продовження нижче)
 
AssolДата: Вівторок, 15.01.2013, 14:54 | Повідомлення # 2
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
М'язи тазового дна також поступово, за 3-4 тижні, відновлюють свій тонус, адже під час народження дитини через природні пологові шляхи вони не лише розтягуються, але й травмуються, маємо на увазі розриви, розрізи.

Складні зміни відбуваються в гіпоталамо-гіпофізарно-яєчниковій системі - йдеться про поступове відновлення синтезу власних гормонів та овуляції - виходу яйцеклітини. У більшості породіль, саме так називають жінку в післяпологовому періоді, які не годують груддю, менструація відновлюється вже через 2-3 місяці.

В післяпологовому періоді ви потребуєте особливої уваги, отож, крім власних спостережень за станом свого здоров'я і змінами, які відбуваються з вашим тілом, обов'язковим залишається нагляд акушера-гінеколога жіночої консультації. Впродовж перших трьох днів після виписки із пологового будинку лікар відвідує вас вдома, а через десять днів - чекатиме на огляд в жіночій консультації. Ось тут і варто отримати додаткову інформацію про проблеми гігієни, можливості статевого життя, контрацепції тощо.

Повторний візит до лікаря ви здійсните аж через 6 тижнів після пологів.

На жаль, трапляються ситуації, які вимагають, щоб ви терміново звернулися до спеціаліста. Ось вони:
раптова поява інтенсивного болю внизу живота;
з'явилися кров'янисті виділення зі статевих шляхів через тиждень і пізніше після пологів;
виникли біль та відчуття розпирання в молочній залозі;
підвищилася температура тіла;
турбує головний біль, бачите "мушки", "скло" перед очима;
відчуваєте пригніченість, не маєте сили та бажання доглядати за собою і немовлям;
відновилося статеве життя, але ви ще не обрали для себе ефективний засіб попередження вагітності;
у вас виникли проблеми, пов'язані з грудним вигодовуванням.

Отож, післяпологовий період потрібно вважати не менш важливим, аніж періоди зачаття дитини, вагітності та пологів. Ви в цей час потребуєте також максимальної уваги з боку сім'ї, лікарів, та головне - відповідального ставлення до свого здоров'я.

Борис Венцківський,
професор, лікар-гінеколог.

Взято звідси
 
Форум » Чекаємо на лелеку » Післяпологовий період » Післяпологовий період
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: