П`ятниця, 29.03.2024, 09:40

 Кольори в інтер'єрі - Форум

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Як Ви потрапили на форум
Всього відповідей: 98
Погода
Друзі сайту
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Справи домашні » Домашній затишок » Кольори в інтер'єрі
Кольори в інтер'єрі
ЧарівницяДата: Вівторок, 19.02.2013, 10:24 | Повідомлення # 1
Пані Зразковість
Група: Гуру спілкування
Повідомлень: 385
Репутація: 3
Статус: Offline
Колір – має потужний вплив на психіку людини. Від нього залежать самопочуття і настрій, працездатність і навіть особисте життя. За допомогою одного лише кольору можна створити в приміщенні атмосферу затишку чи дискомфорту, візуально зменшити чи збільшити простір, внести динаміку або спокій. Психологи знають, як важливо відчувати радість від перебування вдома, а це можливо лише в гармонійному інтер'єрі, що відповідає саме Вашим потребам та емоційному стану.

Давайте ж спробуємо навчитись за допомогою кольору не тільки контролювати свої фізичні і психологічні процеси, але і керувати ними. Сподіваємося, що даний матеріал озброїть вас необхідними знаннями і подарує ряд ідей для їхнього втілення.

Характеристика кольорів

Кольорове сприйняття людей залежить не тільки від власних емоційних характеристик кожного кольору, але і від наших суб'єктивних здібностей переживати той чи інший колір. Важливу роль відіграє і традиційна національна символіка, іноді схожа, а іноді зовсім протилежна в різних культурах.

Активні кольори:

червоний, помаранчевий, жовтий

ЧЕРВОНИЙ: любов і матеріальна сила

Червоний колір - зухвалий і чуттєвий, з енергетики - другий за силою колір після чорного. Він стимулює, надає дуже сильну, але дещо агресивну енергію, сприяє активності і впевненості. У великих кількостях може провокувати лють, гнів.

Червоний завжди був улюбленим кольором східних слов'ян і символізував свято, молодість, радість, все гарне і цінне, і з давніх часів широко використовувався в інтер'єрі.

Серед небагатьох художників, які зуміли словами сформулювати емоційний вплив кольору, В. Кандинський дуже точно описав червоний, "як дуже живий, повний наснаги, неспокійний колір".

Червоний створює відчуття тепла. Кава здається більш гарячою в червоному горняті, ніж у зеленому. На емоційному рівні червоний колір амбівалентний, тому що його збудлива дія може проявитись як в любові, так і в люті.

Подвійна природа червоного кольору вимагає дуже тонкого відчуття міри при його використанні в інтер'єрі. Цей яскравий і насичений колір, як правило, є в інтер'єрі домінуючим, навіть якщо його не багато. Крім того, він миттєво захоплює увагу і висуває пофарбовані в нього об'єкти на передній план. Тому цей колір добре підходить для створення акцентів, наприклад, в облицюванні або аксесуарах. Велика кількість червоного може негативно вплинути на психіку і створити гнітючу атмосферу в кімнаті, тоді як при вмілому використанні він, безумовно, буде піднімати настрій.

Цікаво!
Червоний колір - символ сексуальності. Він збуджує і викликає пристрасне бажання. Цю маленьку хитрість можна використовувати в своїх інтересах: припустимо, оздобити спальню червоними аксесуари (подушки, постільна білизна, лампи, картини) або окремі елементи декору (фіранки, шпалери).


 
ЧарівницяДата: Вівторок, 19.02.2013, 10:24 | Повідомлення # 2
Пані Зразковість
Група: Гуру спілкування
Повідомлень: 385
Репутація: 3
Статус: Offline
ЖОВТИЙ: мудрість і пізнання

Жовтий - самий світлий і "щасливий" колір спектра. Це колір сонця, світла, тепла і радості, мудрості і шляхетності. В українській символіці жовтий колір означав божественне сонячне світло, часто використовувався у весільному вбранні нареченої. Починаючи з 17 ст. у жовтого кольору формується і негативна символіка (обман, зрада), що збереглося і до наших днів (наприклад, прикмета не дарувати коханим жовті квіти). І все ж таки жовтий колір майже в усіх культурах має те ж значення, що і золотий, і це говорить про його однозначне позитивне значення.

Жовтий в інтер'єрі - це, перш за все, тепло і затишок. Він добре стимулює, бадьорить і оживляє, як яскравий сонячний день. Жовтий сприяє інтелектуальній діяльності, концентрації уваги, тому його добре використовувати у навчальної діяльності, підготовки до іспитів. Жовтий - найкращий колір для дитячих кімнат: з одного боку, він покращує розумові здібності, посилює спрагу знань, з іншого, його вплив збільшує кількість червоних кров'яних тілець, прискорює ріст і підвищує активність. Але не перестарайтесь з жовтим: зловживання цим кольором в інтер'єрі може викликати сильне роздратування, стомлення і навіть призвести до невротичних станів.

Жовтий активно виступає в просторі і є найбільш помітним кольором, і саме тому його використовують для дорожніх знаків і різного роду упаковок.

Цікаво!
Статистика англійських ріелтерів говорить: якщо двері котеджу пофарбувати в жовтий колір, він піде з молотка набагато швидше.

ПОМАРАНЧЕВИЙ: гордість без упереджень

Помаранчевий колір - один з кращих кольорів для інтер'єру, тому що він несе в собі поєднання позитивних характеристик червоного та жовтого: оптимізм, енергію, відкритість, теплоту і дружелюбність. У помаранчевий були одягнені грецькі музи і римський бог виноробства Бахус. У сучасному світі саме помаранчевий став символом творчих і креативних людей.

Помаранчевий колір в інтер'єрі є кращим антидепресантом: він вивільняє емоції, піднімає самооцінку, допомагає прощати, сприяє гарному настрою. Пастельні відтінки (абрикосовий, персиковий) відновлюють нервовому систему. Приглушені, осінні тони жовтогарячого кольору теплі, екзотичні і привабливі.

Помаранчевий колір активний, і тому улюблений дітьми і спортсменами. Фрагментарно його добре привнести в кухню, - готувати і приймати їжу стане веселіше!

У великих кількостях яскравий і насичений помаранчевий виглядає дещо примітивно, тому якщо ви вибираєте чисті соковиті тони, то обов'язково врівноважуєте їх білим, чорним, сірим або контрастним блакитним.

Цікаво!
Властивість помаранчевого кольору стимулювати апетит добре відомо. Дуже близький до червоного, він робить значний вплив на автономну нервову систему. Якщо ви час від часу сідаєте на дієту, було б нерозумно фарбувати кухню в помаранчевий колір. З цієї ж причини помаранчевий колір так часто використовується в упаковці харчових продуктів: він відразу привертає до себе увагу і викликає апетит.



 
ЧарівницяДата: Вівторок, 19.02.2013, 10:24 | Повідомлення # 3
Пані Зразковість
Група: Гуру спілкування
Повідомлень: 385
Репутація: 3
Статус: Offline
Пасивні кольори:

синій, блакитний, фіолетовий, зелений

Холодний тон цих кольорів виконує заспокійливу функцію. Якщо ви багато працюєте, сильно нервуєте та перевтомлюєтесь, а вдома хочеться спокою й тиші, то ці кольори найкраще допоможуть створити простий інтер'єр, де нічого не буде відволікати і дратувати. У дитячих кімнатах холодні відтінки підійдуть для гіперактивних дітей, щоб нейтралізувати зайве збудження.

СИНІЙ: символ віри
Синій колір - холодний і спокійний. Це колір ночі, надійності та сталості, довіри, класичності і консерватизму. Він допомагає сконцентруватись на самому головному і є джерелом натхнення і духовного заспокоєння. У Візантії темно-синій вважався символом трансцендентного світу, незбагненних таємниць.
Синій надає кімнаті вишуканість і благородство. Однак надлишок синього робить приміщення холодним і навіть похмурим. Крім того, інтер'єр, повністю виконаний у синьому кольорі, візуально зменшує простір, тому його варто врівноважувати за допомогою теплих тонів.

Спектральний синій - рідкісний гість в інтер'єрах, набагато частіше зустрічаються його більш "м'які" варіанти - блакитний, бірюзовий, світлий індиго.

БЛАКИТНИЙ: символ духовності

Блакитний колір - це колір неба, холоду, льоду, чистоти і щирості. В давнину на Сході блакитний любили і шанували, тому що він був символом всьго небесного і Божественного. Блакитними були куполи церков і колір плаща Богоматері. Пізніше блакитний стає символом романтичної поезії.
На емоційному рівні блакитний колір, перш за все, заспокійливий. Він сприяє фізичному та ментальному розслабленню, створює атмосферу безпеки і довіри. Бірюзовий відтінок сприяє спілкуванню. Колір морської хвилі викликає повагу, висловлює лояльність, довіру, надійність і цілісність.

Блакитний може оптично збільшувати простір, і здається, що час в його присутності тече повільніше.


 
ЧарівницяДата: Вівторок, 19.02.2013, 10:25 | Повідомлення # 4
Пані Зразковість
Група: Гуру спілкування
Повідомлень: 385
Репутація: 3
Статус: Offline
ФІОЛЕТОВИЙ: емоційне благочестя

Фіолетовий - це самий складний, містичний колір веселки. Він пов'язаний з артистизмом, великими ідеями, інтуїцією і містикою, сприяє натхненню, співчуттю, чутливості.

Символіка фіолетового: мудрість, духовність, містика, натхнення, артистизм, благородство, закон, влада, фанатизм, відчуження.
Фіолетовий колір в інтер'єрі сприяє внутрішньому поглибленню: він допомагає абстрагуватися від усього непотрібного й сконцентруватися на головній проблемі. Фіолетовий із золотом підійде для спальні - це водночас додасть теплоту і допоможе відгородитися від повсякденних проблем. Вважається, що фіолетовий - важкий колір, тому його не рекомендують використовувати для дітей, але стосується це, в першу чергу, його темних відтінків.

ЗЕЛЕНИЙ: гармонія на серці і в інтер'єрі

Зелений - це колір самої природи, свободи, символ оновлення, відродження, вічного життя. Це колір урівноважений і гармонійний, тому що є прикордонним між теплими і холодними квітами. У Візантії та Стародавньому Єгипті зелений символізував юність і цвітіння. У міжнародній системі дорожніх знаків саме зелений означає "свободу пересування".

За кількістю відтінків зелений - самий різноманітний колір спектра. Салатовий, оливковий, колір м'яти, зелений трав'яний, морська хвиля, - різні відтінки зеленого мають свої нюанси психологічного впливу, але всі вони заспокоюють, розслаблюють, знімають втому.
Учені встановили, що зелений колір має снодійну дію, допомагає розсіювати негативні емоції, врівноважує і приносить умиротворення, тому якщо ви погано засинаєте, прикрасьте спальне місце зеленим (це може бути постільна білизна, навіс над ліжком, стіни або меблі навколо ліжка). Дитячий ігровий простір і спортивні приміщення небажано фарбувати в спектральний або темно-зелений кольори, тому що вони викликають нудьгу, не даючи яскравих вражень. При цьому, зелений - вельми вдалий варіант для замкнутих і обмежених просторів, тому що він не створює відчуття тиску і не дає сильного емоційного впливу.

Найбільш поширений варіант зеленого кольору в інтер'єрі - салатовий. Цей колір несе в собі дві різні характеристики: з одного боку, він яскравий і інтенсивний і належить до гами теплих відтінків, включаючи в себе їх властивості, з іншого, він містить якості зеленого і володіє нейтралізуючу функцією. Салатовий створює відчуття "веселого спокою". Вважається, що прихована енергія, яка міститься в зеленому, звільняється, тому салатовий колір спонукає до прагнення встановлювати якомога більше контактів, активно спілкуватись, пізнавати нове. Салатовий добре використовувати в тих ситуаціях і місцях, де члени родини спілкуються один з одним, а діти грають. Він хороший при оформленні дня народження або дитячого свята.

Цікаво!
Зелений колір дуже благотворно впливає на вагітних жінок, роблячи їх спокійними і задоволеними.


 
ЧарівницяДата: Вівторок, 19.02.2013, 10:26 | Повідомлення # 5
Пані Зразковість
Група: Гуру спілкування
Повідомлень: 385
Репутація: 3
Статус: Offline
Пурпурний, рожевий, коричневий

ПУРПУРНИЙ: розум і почуття

Пурпурний колір, аристократичний і вишуканий, історично вважається кольором монархів і виражає владу, гідність, чутливість і розкіш.

Своє значення пурпур набув у Стародавньому Римі, де було проголошено символом вищої влади. Пурпурну тогу дозволялось носити тільки римському Цезарю. Простій людині заборонялося носити пурпур під страхом смерті.

Пурпурний колір асоціюється з розумом і почуттям. Дарує душевний спокій, особливо в поєднанні з зеленим. Простір, пофарбований в максимально близькі до природних відтінки червоного, такі як журавлинний або колір червоного вина, зміцнює уявні здібності. Якщо як фон пурпуровому виступає жовтий, то підвищується увага. Лілові відтінки пурпурного, а також колір граната створюють романтичний настрій. Золото наділяє пурпур потужністю і урочистістю.

Пурпурний, безумовно, дуже сильний колір, щоб робити його домінуючим в інтер'єрі. Адже ми не часто бачимо, наприклад, жінок у пурпуровому одязі, так само і з інтер'єром: "одягайте" його в пурпур з нагоди. Це може бути текстиль - портьєри або оббивка дивана. Виграшні всього пурпурний виглядає на темно-шоколадному фоні і в поєднанні із світлими монохромними кольорами, наприклад, пурпурний контурний малюнок на сірій стіні.

РОЖЕВИЙ: колір не для всіх

Рожевий - самий пасивний з кольорів - провокує привітність, інфантильність, знижує внутрішню і зовнішню агресивність. Рожевий - це жіночна сутність, символ дитинства, невинності, мрії і потреби в любові. Рожевий заспокоює, і вважається, що він сприяє травленню.

Рожевий може бути різних відтінків. Яскравий, насичений, теплий колір слід віднести до "групи червоного": він так само буде привертати увагу, активізувати різні процеси, спонукати до дії. Більш м'який, холодний (ближче до бузкового) рожевий колір відноситься до "синьої групи", а значить, здатний заспокоювати, знижувати активність.

Рожевий викликає відчуття комфорту, позбавляє від нав'язливих думок. Цей колір добре підходить для дівочих кімнат - він створює відчуття ніжності і чистоти. Яскраві рожеві "штрихи" (подушки, килимки, квіточки, серветки) оживлять будь-який інтер'єр і піднімуть настрій.

Цікаво!
Рожевий колір впливає на всіх живих істот, у тому числі на людей і на рослини. Доктор Бернард Дженсен, відомий натураліст, провів дослідження і довів, що рослини в теплиці з рожевими скельцями зростають удвічі швидше і мають більшу життєву силу, ніж аналогічні рослини, вирощені в теплиці з синіми скельцями.


 
ЧарівницяДата: Вівторок, 19.02.2013, 10:26 | Повідомлення # 6
Пані Зразковість
Група: Гуру спілкування
Повідомлень: 385
Репутація: 3
Статус: Offline

КОРИЧНЕВИЙ
: вибір консерваторів
Коричневий - теплий, "затишний" колір, він асоціюється із землею, деревами, каміном і будинком, тобто пов'язаний з уявленнями про комфорт. Спостерігається тенденція купувати дорогі предмети коричневого кольору в періоди з нестійкою економікою, тому що він вважається позачасовим і вселяє впевненість у завтрашньому дні. Коричневий колір популярний в одязі, люди котрі носять його вважаються відкритими, надійними та щирими.

У домашньому інтер'єрі коричневий приглушує, врівноважує інші кольори, і одночасно, як колір дерева, доречний у будь-якій обстановці. Приглушені тони коричневого часто застосовуються в житлових кімнатах, в студіях, оскільки вони створюють доброзичливу атмосферу. Комбінація фактури охороняє природні тони від нудьги і може запропонувати заспокійливу чутливість.

Світло-бежевий колір в інтер'єрі нейтрального тону зробить приміщення просторим і внесе відчуття порядку. Темно коричневий надасть відчуття безпеки і затишку. А завдяки шоколадно-коричневому кольору ваш інтерьер буде виглядати багатьшим і соліднішим.

Є і ще одна незвичайна властивість коричневого: він може придушувати індивідуальність, роблячи людину слухнянішою.

Без колірні кольри : білий, чорний, сірий.

Ці кольори самі нейтральні, часто вони навіть трактуються як відсутність кольору зовсім.Вони рідко викликають якісь емоції, якщо, звичайно, не використовуються у великих кількостях: багато чорного пригнічує і турбує, викликає страх, а велика кількість білого створює відчуття порожнечі і самотності. Надмірне вживання нейтральних кольорів може викликати меланхолію і апатію і навіть призвести до депресії. Тому вдома ці кольори краще завжди поєднувати з яскравими теплими відтінками. Не варто використовувати білий і чорний в тих місцях, де ви займаєтеся розумовою працею - вони викликають гальмування і знижують ефективність розумової діяльності.


 
ЧарівницяДата: Вівторок, 19.02.2013, 10:26 | Повідомлення # 7
Пані Зразковість
Група: Гуру спілкування
Повідомлень: 385
Репутація: 3
Статус: Offline

БІЛИЙ
: спільний друг
І все-таки дизайнери інтер'єрів дуже люблять білий колір за його унікальність. Білий містить у собі повний спектр веселки і, разом з чорним, становить особливу, окрему (від спектральних) групу кольорів.

Білий колір - найчистіший. Він символізує здоров'я, цнотливість, добро, істину і безпеку. З іншого боку, білий - це ще і відрив від реальності, відчуженість і порожнеча.

Білий колір в інтер'єрі особливо добре буде виглядати в невеликих кімнатах, тому що він візуально розширює простір. Крім того, білі стіни створюють ефект невагомості і чистоти, а тому на їх фоні чудово виглядають меблі та картини, інтер'єр як би акцентує на них увагу.

Велика кількість білого служить прекрасним фоном для будь-яких колірних акцентів, збільшуючи їх яскравість і виявляючи насиченість. У спокійний білий інтер'єр добре вписується тонкий рослинний орнамент світлих шпалер і штор. Кольорові відтінки білого, такі як кремовий, чудово поєднуються з іншими м'якими тонами (пісочний, теракотовий, сіро-блакитний і т. д.) і утворюють гармонійний ансамбль в інтер'єрі. Ось чому кімната, оформлена переважно у світлих тонах, викликає у господаря більше позитивних емоцій.

Цікаво!
З часів правління східної династії Хан (25-220 н.е.) білий прапор вважається символом перемир'я, припинення вогню і прохання про переговори. Він також використовується як символ капітуляції. Білий прапор - символ того, що людина яка наближається не озброєна, хоче здатись або виявляє бажання поговорити. У людей, які несуть чи розмахують білим прапором, не можна стріляти.

ЧОРНИЙ: головне не помилитись

Про своєрідне сприйняття чорного кольору свідчить уся наша культура, недаремно саме він стає головним у дні жалоби, а також в ті моменти, коли необхідно підкреслити власну елегантність. Крім того, чорний - це ще і колір таємниці: згадаєм "чорну магію" або особливий жанр детективних історій "Нуар".

Чорний колір володіе парадоксальними властивостями: викликає відчуття захищеності, розради, відчуття таємниці, він пов'язаний з тишею, нескінченністю, з жіночою життєвою силою. Але чорний також здатний гальмувати прийняття рішення і зміни в житті. Він авторитарний і у великих дозах може справити враження агресивності. Чорний дає відчуття ваги і глибини. Людям здається, що фігури чорного кольору важать більше, ніж такі ж фігури білого кольору.

Чорний колір традиційно асоціюється з елегантністю, вишуканістю, професіоналізмом та принциповістю. "У середовищі художників - модельєрів і дизайнерів - чорний колір придбав популярність дуже давно, оскільки він завжди говорив про порушення заборон" (М. Купер).

Дуже обережно потрібно використовувати чорний колір у вирішенні інтер'єру, тому що він поглинає всі інші кольори і, як такий, вважається несприятливим в оформленні житлових кімнат. Однак це не означає, що чорний не можна використовувати як елемент декору або зовнішньої обробки. Окремі включення у вигляді смуг або плям у поєднанні з білим кольором цілком допустимі і навіть бувають дуже оригінальні. Такі інтер'єри вважають кращемися для стриманих і зібраних людей.


 
ЧарівницяДата: Вівторок, 19.02.2013, 10:27 | Повідомлення # 8
Пані Зразковість
Група: Гуру спілкування
Повідомлень: 385
Репутація: 3
Статус: Offline


СІРИЙ: елегантна нейтральність
Сірий колір - рівновага між білим і чорним, абсолютна нейтральність. Рідко трапляється, що хтось його любить або ненавидить. Сірий колір не кричить про себе, що він лояльний і заслуговує довіри, як колір морської хвилі. Сірий колір безпристрасний і повний достоїнства. Правда, у сірому не вистачає тепла, що робить його відстороненим і байдужим.

Сірий колір непримітний, але має багаті можливості. Важко переоцінити його значення в дизайні інтер'єра, адже сірий ідеально сполучається з будь-яким кольором і будь-яким відтінком. У силу своїх особливостей він природно стає фоном для яскравої плями або поєднання кольорів. Можна сказати, що він не дуже гарний соліст, але в хорі грає неперевершено.

Світло-сірий діє дуже легко, виражає волю й піднесений психоенергетичний стан, готовність до контактів, добре заспокоює, умиротворяє й тіло й розум (прагне до білого). Стиль його руху - неприкаяність (колір примари).
Темно-сірий впливає спокійно й важко, збудження в ньому приглушено.
Сталеві й димчасті - це відтінки зрілості, що прекрасно підходять для кабінетів і офісів.

Цікаво!

У ситуаціях, коли людина відчуває почуття провини, для неї характерно заперечувати енергійні насичені кольори і надавати перевагу сірому.

Взято тут

У нас коридор помаранчевий, ванна кремово-шоколадна, кухня бежево-коричнево-помаранчева і додала червону шторку з ковриком - я б там жила )), прихожа і кабінет в одній кімнаті - салатово- оливковий з молочним, наша спальня персиково-рожево-червона. А от з кольором дитячої і вітальні ще визначаюся. Хочу дитячу блакитно-кремову, а вітальню молочно-шоколадну або молочно-фіолетову чи пурпурову.
А які кольори у вашій оселі?


 
ZolushkaДата: Вівторок, 19.02.2013, 17:42 | Повідомлення # 9
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
При виборі кольору для оселі ВАЖЛИВО враховувати інтенсивність природнього освітлення в приміщенні. Для кімнат, до яких сонячне проміння потрапляє цілий день зазвичай обираються холодні кольори або пастельні відтінки теплих. В іншому випадку сонце посилить яскравість теплих кольорів і Ви відчуватимете емоційну втому і є ймовірність виникнення різі в очах (якщо проводити в кімнаті цілий день).
І навпаки - не варто використовувати холодні відтінки у кімнатах, де сонце - рідкий гість.
_________________________________________________________________

Отож, довелося мені клеїти шпалери світло-рожево-капучинового кольру - кімната з північно-східного боку будинку. В кімнаті затишно і просторо завдяки світлим стінам.
 
romawka-maluwkaДата: Середа, 03.02.2016, 17:24 | Повідомлення # 10
Міс Сором'язливість
Група: Користувач заблокований
Повідомлень: 4
Репутація: 0
Статус: Offline
Повідомлення розцінено як рекламне і видалене адміністрацією. З питань розміщення реклами зверніться до адміністрації.
 
Форум » Справи домашні » Домашній затишок » Кольори в інтер'єрі
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: