Вівторок, 16.04.2024, 10:40

 Як припинити лактацію. - Форум

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Як Ви потрапили на форум
Всього відповідей: 98
Погода
Друзі сайту
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Турботлива матуся » Грудне вигодовування » Як припинити лактацію.
Як припинити лактацію.
AssolДата: Понеділок, 26.05.2014, 16:38 | Повідомлення # 1
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
Материнське молоко є ідеальною їжею для правильного росту і розвитку малюка, легко перетравлюється і засвоюється організмом новонародженого. Однак нерідко жінки стикаються з необхідністю попередження або припинення лактації (вироблення молока молочними залозами) з тих чи інших причин. Питання про придушення лактації виникає, коли здоров'я мами чи малюка не дозволяє годувати грудьми, при відмові жінки від грудного вигодовування (в тому числі і з соціальних причин, пов'язаних з необхідністю виходу на роботу) , а також при переході з грудного вигодовування на загальний стіл коли дитина стає дорослішою.

Що робити чи не робити мамі.

Після півроку з народження дитини - немає сенсу приймати гормони, на основі яких створені препарати для припинення лактації. Молоко виробляється за принципом "попит-пропозиція", а не з гормональних причин. Якщо попит падає, кількість молока зменшується, аж поки воно не зникає взагалі. Для довідки: молоко в грудях перестає утворюватися коли воно в грудях стоїть (у самому молоці є фермент FIL який відповідає за зменшення лактації). А ліки для придушення лактації мають дуже неприємні побічні ефекти, наприклад, для бромкриптина аж до інфаркту міокарда.

Необов'язково перев'язувати груди. Для полегшення досить одягнути хороший бюстгальтер. Перев'язка грудей не перешкоджає приходу молока, і може привести до ускладнень (підвищує ймовірність маститу, а також погіршує кровопостачання молочних залоз, що може призводити до неприємних наслідків).

Відлучати необхідно поступово, тобто якщо у вас було 3 годування - припинити одне, через тиждень або хоча б 2-3 дні друге, а потім вже і третє. Якщо так не виходить, доведеться зціджувати частіше, це нормально. Боятися зціджувати не треба. Якщо є переповнення грудей, можна і потрібно зцідити. Ви самі побачите, що кількість зціджувань молока тане з дня у день. Зціджувати тільки до тих пір, поки не відчуєте полегшення.
При зціджуванні, припинення вироблення молока, починається в середньому на 3-5 добу. У ці дні варто відмовитися від гарячого та рідкого харчування: супи , чай і т.п. Вірніше , скоротити до мінімуму, влаштуйте собі розвантажувальні дні. Обмеження в рідині краще зберегти до повного перегоряння молока в залозах , тобто до того моменту , коли груди повернуться до розмірів "до годування" , стануть м'якими і зникнуть всі ущільнення , навіть дрібні . Після цього, приблизно ще на 1-2 місяці відмовтеся від того, що може сприяти відновленню лактації. Особливо від пива, так як після його вживання можуть відновитися припливи . Або не зловживайте цими продуктами, їжте в невеликих кількостях і стежте за реакцією організму на них.

Після зціджування прикладіть холодний компрес. Можна прикладати холодні листи звичайної капусти. Деяким краще допомагає, якщо капусту попередньо пом'яти або прокатати качалкою і покласти на невеликий час в морозилку. Тримати на грудях, поки не стане млявою і "вареною". Процес завершення може зайняти кілька днів, тиждень ... Це нормально і найменш травматично для грудей.

Якщо груди трохи болять, але м'які - це означає що застоїв немає, але все трохи запалене. Запалення легке знімається саме холодом, краще глибоким, типу мороженої курки, ну або просто льодом в рушничкові.
Процес перегоряння молока також супроводжується певними, не дуже приємними відчуттями. Якщо під час припливів відчувається, як розтягується шкіра, то згоряння супроводжується зворотним процесом - «витягуванням». Це менш болісно, але також неприємно. Здається, що зсередини щось висмоктує вміст залоз, і часом ще з'являється відчуття поколювання. Після того, як зупиняться припливи, «розсмоктування» триватиме ще 5-7 днів.

Якщо ви помітите ущільнення, почервоніння, температура підніметься - це вже дійсно тривожні фактори. Варто ознайомитися з цією інформацією: мастит, лактостаз, та звернутися до лікаря

Продовження нижче
 
AssolДата: Понеділок, 26.05.2014, 16:39 | Повідомлення # 2
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
Варто розглянути також "народні" методи для припинення лактації. До того, як були придумані спеціальні таблетки , для придушення лактації до обмеження в рідинах додавалася така проста процедура , як прийом сечогінних препаратів. Немає необхідності пити хімікати і таблетки , адже існує маса трав , які володіють цим ефектом .
Ваше завдання при припиненні лактації позбуватися від надлишків рідини, тим самим припиняючи і вироблення молока , сприяючи його «перегоранню» або «розсмоктуванню». Пити сечогінні трави слід починати в перший же день і продовжувати протягом 5-7 днів, далі по необхідності, але, швидше за все, цього буде достатньо. Але навіть якщо ви почнете робити це на 5-й або 6-й день, все одно відчуєте значне полегшення.
Ось перелік деяких трав, які мають сечогінну і потогінну дії: ведмежі вушка (мучниця) , брусниця , базилік , хвощ зимовий, марена красільна , петрушка городня, девясил (оман) . Загалом-то, знайти такі трави зовсім не важко, вони є майже в кожній аптеці.
А також є трави, що сприяють саме припиненню лактації . Найбільш часто для цих цілей згадується шавлія лікарська . Однією з його цілющих властивостей є припинення лактації у годуючих матерів. Для цього слід заварити чай і пити протягом декількох днів, знахарі стверджують, що достатньо 2-3 днів, щоб повністю зупинити цей процес. Крім того, шавлія дуже корисна для жіночого здоров'я, вона лікує від безпліддя і зміцнює увесь організм. Інші трави: перстач білий, жасмин, беладона звичайна, м'ята перцева.

МирСоветов попереджає, що, якщо ви виявите молоко в залозах після шестимісячного періоду від останнього годування груддю, слід звернутися за консультацією до лікаря, так як це може бути ознакою якого-небудь захворювання.

Джерела: 1, 2, 3.
 
AssolДата: Понеділок, 26.05.2014, 16:51 | Повідомлення # 3
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
Про те, як краще це зробити з огляду на дитину можна прочитати тут
 
Форум » Турботлива матуся » Грудне вигодовування » Як припинити лактацію.
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: