П`ятниця, 29.03.2024, 10:28

 Попрілості (пелюшковий дерматит) у дітей - Форум

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Як Ви потрапили на форум
Всього відповідей: 98
Погода
Друзі сайту
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Турботлива матуся » Здоров’я дитини » Попрілості (пелюшковий дерматит) у дітей
Попрілості (пелюшковий дерматит) у дітей
ArielДата: Субота, 04.05.2013, 12:54 | Повідомлення # 1
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 918
Статус: Offline
ЩО ТАКЕ ПОПРІЛІСТЬ?

Терміном «попрілість» (пелюшковий дерматит) називають поширене шкірне захворювання, що вражає область тіла малюка під підгузником. Шкіра стає червоною, запаленою і гарячіше на дотик. Пелюшковий дерматит розвивається у багатьох дітей в різний час на першому році життя. Як правило, попрілості не небезпечні, але можуть заподіювати біль малюкові і доставляти немало незручностей йому і тривог його батькам.

ПРИЧИНИ

Попрілості розвиваються у тому випадку, коли шкіра малюка знаходиться довгий час у контакті з сечею і фекаліями.
Бактерії фекалій розкладають сечу з утворенням аміаку, який і викликає паління і почервоніння.
Попрілості виникають, якщо область шкіри сідниць і промежини недостатньо очищається при зміні підгузника або якщо підгузник не міняють занадто довго.
Шкіра малюка має бути сухою, оскільки бактерії охоче розмножуються у вологих умовах, наприклад, коли підгузник перешкоджає проникненню повітря до шкіри і випару вологи.
Тертя, що виникає в занадто тісних підгузниках або одязі, деякі види мила, присипок і дитячих серветок можуть посилювати біль.

ЧИННИКИ РИЗИКУ

Усі діти схильні до розвитку пелюшкового дерматиту, проте є чинники, що провокують його появу.
Пеленочный дерматит може розвинутися через декілька днів після розвитку інфекції у відповідь на щеплення; у разі переходу малюка з грудного вигодовування на штучне або під час періоду відлучення від грудей; якщо дитина починає пити коров'яче молоко (у віці одного року); у разі порушення травлення, що призводить до зміни стулу (дисбактеріоз, лактозна недостатність, кишкові інфекції); коли у малюка ріжуться зубки або у нього серйозне загальне захворювання (особливо якщо він приймає антибіотики).

ПРОЯВИ

Виявити попрілість легко, і якщо ви часто міняєте підгузники, то помітите перші ознаки її появи.
Першою ознакою розвитку попрілості є легке почервоніння шкіри в області підгузника. Шкіра стає запаленою і хворобливою при дотику, з'являються червоні плями, над поверхнею шкіри, тріщинки. За відсутності лікування утворюються відкриті ранки (ерозії). При попрілості малюк стає неспокійним. В деяких випадках попрілість ускладнюється грибковою інфекцією (молочницею), що приєднується.

КОЛИ ЗВЕРНУТИСЯ ДО ЛІКАРЯ

У більшості випадків попрілість вдається вилікувати самостійно. Проте важкі випадку пелюшкового дерматиту вимагають медичної допомоги, щоб малюк повністю позбавився від хвороби.
Звернутися до лікаря необхідно, якщо висип дуже щедрий, якщо, незважаючи на ваші зусилля, немає поліпшення через 2-3 дні або у крихітки піднялася температура.
Іноді до попрілості приєднується бактерійна інфекція; в цьому випадку потрібно антибактеріальне лікування.
Якщо шкіра малюка має почервоніння і в інших областях, особливо в складках і згибах, причиною може бути не попрілість, а екзема. В цьому випадку потрібно уточнення діагнозу.

ЛІКУВАННЯ


Попрілість вимагає негайного лікування. Інакше біль і страждання малюка посилюватимуться з кожною годиною.
При перших ознаках попрілості нанесіть на уражену область антисептичний або протизапальний крем (Деситин, Бепантен або Драполен), який пом'якшить шкіру і полегшить біль, а також запобіжить розвитку бактерійної інфекції. Наносите крем кілька разів в день в міру необхідності і кожного разу при зміні підгузника.
Використовуйте будь-яку можливість для проведення повітряної ванни — це прискорює процес загоєння. У цей період має сенс підмивати малюка водою з милом, а не користуватися очищаючими серветками.

Під час купання додайте у воду відвар череди або, відвар кори дуба (якщо, звичайно, ці засоби не викликають у дитини алергії). У особливо важких випадках можуть знадобитися мазі з кортикостероїдами, але призначити їх може тільки лікар. При розвитку молочниці допомагають протигрибкові препарати, їх теж застосовують після консультації з лікарем. При використанні протигрибкового крему слід продовжувати використовувати захисний крем під підгузник.


 
ArielДата: Субота, 04.05.2013, 12:55 | Повідомлення # 2
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 918
Статус: Offline

ЯК ЗАПОБІГТИ РОЗВИТКУ ПОПРІЛОСТЕЙ?


Попрілості розвиваються у більшості дітей, що носять підгузники. Проте часта зміна підгузників і ретельна гігієна цієї області дозволяє звести ризик важких попрілостей до мінімуму.
Дотримуйтеся чистоти. Підгузник потрібно міняти відразу ж, як тільки він намокне або забрудниться фекаліями. Це обов'язково робити перед кожним годуванням. Використовуйте очищаючий лосьйон або вологі дитячі серветки, щоб очистити шкіру, або підмивайте малюка з милом.

Використовуйте захисний крем під підгузник. Регулярно наносите захисний крем, особливу увагу приділяйте складочкам шкіри. Креми і гелі під підгузник захищають шкіру від вологи, оскільки містять вологовідштовхуючі компоненти. Присипки з тальком не варто використовувати, оскільки вони тільки посилюють запалення.

Влаштовуйте попці малюка повітряні ванни: покладете малюка на животик, і нехай він трохи «погуляє» без підгузника. Це збереже шкіру здоровою і прискорить процес загоєння при запаленні.
Наслідуйте правила гігієни : мийте руки до і після зміни підгузника, очищайте попку дитини спереду назад, щоб уникнути перехресного зараження, і використовуйте окремий рушник для попки немовляти. Усі використані підгузники потрібно викидати.

ВИБІР І ВИКОРИСТАННЯ ПІДГУЗНИКІВ

— Якщо ваш малюк страждає від попрілостей, спробуйте змінити марку підгузників або перейдіть на тканинні підгузники (чи навпаки).
- Багато одноразових підгузників зроблено так, щоб звести до мінімуму ризик розвитку попрілостей : вони мають підвищену всмоктуючу здатність, одночасно дозволяючи повітрю проникати до шкіри. Не варто наносити крем під підгузник дуже товстим шаром, оскільки це може порушити всмоктуючі властивості матеріалу підгузника.
— Багаторазові тканинні підгузники недостатньо полоскати, їх треба прати з милом або порошком, щоб усунути щонайменші сліди аміаку і знищити хвороботворні бактерії. Порошки без біодобавок рідше викликають роздратування шкіри.

Джерело: http://sprosimam.org.ua/a/popr%D1%96lost%D1%96

Як Ви боретесь з пелюшковим дерматитом у своїх дітей?


 
ArielДата: Вівторок, 07.05.2013, 14:05 | Повідомлення # 3
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 918
Статус: Offline
Після лікування атибіотиками у малої появився сильний пелюшковий дерматит, мазала Бепантеном, Деситином, Судокремом і приймали ванночки з відваром череди та ромашки. Допомогло правда не відразу!

 
Форум » Турботлива матуся » Здоров’я дитини » Попрілості (пелюшковий дерматит) у дітей
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: