Четвер, 28.03.2024, 16:08

 Гемоглобін - Форум

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Чи подобається Вам форум
Всього відповідей: 76
Погода
Друзі сайту
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Турботлива матуся » Здоров’я дитини » Гемоглобін
Гемоглобін
ZolushkaДата: Субота, 20.04.2013, 09:57 | Повідомлення # 1
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline


Гемоглобін - дихальний пігмент крові. Він складається з двох компонентів: небілкова частина, до складу якої входить залізо, називається гемом, білковий компонент - глобіном. В організмі людини весь гемоглобін знаходиться в еритроцитах - червоних кров'яних тільцях, за межами еритроцитів у нормі він не виявляється. Норма гемоглобіну для чоловіків становить 130-170 г / л, для жінок - 120-150 г / л. У дітей норма гемоглобіну залежить від віку і схильна до значних коливань.

Гемоглобін в організмі людини виконує надзвичайно важливі метаболічні функції:
*переносить кисень від легеневих альвеол до тканин;
*транспортує вуглекислий газ від тканин до легень;
*бере участь у підтримці буферної кислотно-основної рівноваги крові.

Причини зниженого гемоглобіну

Зниження концентрації гемоглобіну в крові призводить до розвитку анемії. Цей процес найчастіше буває пов'язаний із зменшенням кількості еритроцитів в одиниці крові. Однак при деяких станах (таласемія, порушення синтезу порфіринів та ін) незважаючи на знижений гемоглобін, вміст еритроцитів в крові може залишатися нормальним.

Основною причиною зниження рівня гемоглобіну є дефіцит заліза, який може виникнути при зниженні його загального вмісту в організмі. Причинами дефіциту заліза, у свою чергу, можуть бути:
*недостатнє отримання його з їжею;
*порушення всмоктування заліза;
*крововтрати.

Недостатній вміст заліза в раціоні зазвичай буває пов'язано з перевагою в ньому рослинної їжі. Так, аліментарна недостатність заліза нерідко спостерігається серед вегетаріанців. Ця обставина додатково обтяжується недостатністю вітаміну В12, що міститься в тваринних продуктах. Продукти рослинного походження містять негемове залізо, яке погано всмоктується в кишечнику - приблизно на 8-10%. Для порівняння, гемовое залізо з м'яса всмоктується в середньому на 25%. Тим часом, основним джерелом заліза для організму людини є все-таки рослинна їжа, поставляючи близько 85% цього елемента. Аліментарна недостатність заліза - досить поширене явище серед хворих нервовою анорексією.

Найбільш цінні джерела гемового заліза - свиняча і яловича печінка, яєчний жовток, всі види м'яса. Серед продуктів рослинного походження високим вмістом заліза відрізняються: крупа гречана, вівсяна, горох, петрушка.

Ознаки зниженого гемоглобіну

Знижений рівень гемоглобіну проявляється значним погіршенням здоров'я і самопочуття, хоча на ранніх стадіях анемії зміни можуть бути практично непомітні.

Важливою зовнішньою ознакою низького гемоглобіну є блідість шкіри і слизових оболонок.

При тривалому перебігу анемії спостерігаються дистрофічні зміни з боку шкіри і рогових утворень: шкіра сохне, можуть виникати тріщини по кутах рота; нігті стають ламкими, розшаровуються; стоншується волосся, сповільнюється його ріст.

Можуть спостерігатися порушення з боку серцево-судинної системи: застійна серцева недостатність, лівошлуночкова недостатність. Нерідко відзначається шум у вухах, запаморочення, можуть спостерігатися непритомність
 
ZolushkaДата: Субота, 20.04.2013, 10:22 | Повідомлення # 2
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
Продукти, що підвищують гемоглобін - ТОП 10

1. Морквяно-яблучний сік. Найкраще свіжовіджатий, у приблизно рівних пропорціях яблук і моркви. Після нього обов'язково з'їсти що-небудь жирне, наприклад ложку сметани. Як відомо, вітаміни А, Е, що містяться в моркві - жиророзчинні, засвоюються виключно в тандемі з жирами. У день випивати по склянці. Можна додати трохи буряків або фенхеля.

2.Виноград свіжий. Колір і сорт не має значення, головне, добре помити. Щодня з'їдайте гроно винограду, і ви забудете дорогу до лікарні.

3. Гранати. Це всім відомий засіб. Можна пити і соки, але чесно кажучи, більша половина виробників відверто обманює покупців і замість гранатового натурального соку використовує компот з чорної горобини (в кращому випадку). Краще з'їдайте по гранату вдень. І дітям давайте.

4. Вітамінна бомба. Цей рецепт особливо рекомендуємо вагітним жінкам та дітям: родзинки без кісточок, волоські горіхи, курага, мед (по одній склянці) плюс один лимон з шкіркою перемолоти на м'ясорубці, перемішати і скласти в скляну банку. Зберігати в холодильнику. За день вагітній жінці потрібно з'їсти 2-3 столові ложки. А дітям 1-2 чайні ложки, залежно від віку.

5. Мед, горіхи, журавлина. Всі інгредієнти змішуються в рівних пропорціях. З'їдати по пару столових ложок протягом дня. Дітям - по 1-2 чайні ложки.

6.Хурма, слива. Хурма містить приблизно в 10 разів більше заліза, ніж яблука. Слива відмінно підвищує гемоглобін і дуже добре виводить радіонукліди.

7. Буряк зі сметаною. Відмінно піднімає гемоглобін. Натерти на дрібній тертці відварну буряк і перемішати зі столовою ложкою сметани. Смачно, ситно і корисно.

8. «5 склянок».Смачне і ефективний засіб від анемії. По склянці морквяного, бурякового, лимонного соку, коньяку (ясно, що він повинен бути високої якості), меду. Перемішати дерев'яною ложкою, зберігати в холодильнику в скляному посуді. Дітям приймати по чайній ложці, а дорослим - по 3-4 ложки тричі на день.

9. Настій шипшини. Натщесерце випивати по склянці теплого настою шипшини з медом і лимоном.

10.Гречана халва. Стакан сухий гречаної крупи розмолоти на кавомолці, додати по склянці волоських горіхів (подрібнених) і натурального меду. Добре все перемішати, приймати по одній-дві столові ложки з кожним прийомом їжі. Дітям - по чайній ложці. Можна також додати сюди і склянку кураги.

Кращому засвоєнню заліза допомагає і фруктоза, яка в достатніх дозах міститься в меді. При цьому більше корисних мікроелементів саме в темному меді.

Слід звести до мінімуму вживання кави і чаю. Танін, який міститься в цих напоях, так само як і фітати, блокує засвоєння заліза. Замінити їх можна свежевижатими соками і компот із сухофруктів.

При анемії, для приготування їжі, рекомендується використовувати чавунну посуд. Як показали експерименти, приготування і кип'ятіння соусу протягом 20 хвилин в такому посуді, сприяє збільшенню кількості заліза в 9 разів.
 
ArielДата: Неділя, 12.05.2013, 21:29 | Повідомлення # 3
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 918
Статус: Offline
Ще чудово піднімає гемоглобін гарбузова каша! biggrin

 
Форум » Турботлива матуся » Здоров’я дитини » Гемоглобін
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: