Субота, 20.04.2024, 05:49

 Адаптація дитини до дитячого садочка - Форум

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Чи подобається Вам форум
Всього відповідей: 76
Погода
Друзі сайту
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Турботлива матуся » Дошкільнята (від 3 до 6 років) » Адаптація дитини до дитячого садочка (Психологічні труднощі)
Адаптація дитини до дитячого садочка
AssolДата: Середа, 16.01.2013, 17:18 | Повідомлення # 1
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
Перший відповідальний момент у спілкуванні з дитиною настає при розлуці. Всі почуття, що відкриваються у сімейних стосунках і манері спілкування, впливають на подальший тип поведінки дитини. Таким етапом стане адаптація до відвідування дитячого садка. Звичайно, у всіх діточок це проходить не однаково, проте як би дитинка не реагувала – спокійно чи більш експресивно, варто розуміти, що у всіх ситуаціях дитина переживає глибокий стрес і, саме від вашої, батьківської, поведінки в цей період буде залежати майбутній стиль спілкування і взаємодії вашого малюка.

Для успішної адаптації дитини до нового середовища, вам усією сім’єю необхідно підготуватися до цих змін. Адже у цьому процесі, страх відчуває не лише дитина, а й батьки. І діти дуже чітко можуть зчитати ваші емоції, навіть, якщо ви вважаєте, що добре їх контролюєте. Зазвичай адаптація відбувається за 1-2 місяці (в середньому), тому варто бути готовими і завчасно (наприклад, до виходу на місце праці) підстрахуватися і забезпечити себе цим часом. Перед знайомством із садком і його правилами, намагайтесь створити відповідні умови і вимоги в домашньому середовищі (тобто режим їжі, сну, прогулянок), аби прийшовши до садка дитина відчувала знайомі нотки.

Щоб полегшити дитині процес звикання до нових умов, необхідно:

Навчитись прощатись з дитиною швидко, даючи цим самим зрозуміти дитині, що ви впевненні в ній і її вмінні контролювати себе. Але не намагайтесь вислизнути непомітно («втекти») від дитини – це зруйнує довіру дитини до вас і ваших обіцянок. Обов’язково постійно розповідайте їй куди ви йдете і коли повернетесь: «Прийду після того як ти поспиш» або «Після прогулянки», але не намагайтесь пояснити в часі – для дітей дошкільного віку, години дуже абстрактне поняття.Вибрати якусь пам’ятну річ (бажано невеликого розміру), яку дитина буде брати з собою і, яка буде нагадувати їй про вас і про те, як сильно ви її любите.Не намагатись підкупити дитину за згоду йти чи залишитись в дитячому садку – трактуйте перебування в садку як свято і нагороду, а не покарання. Треба дати чітко зрозуміти дитині, що в садок вона піде за будь-яких обставин, створити позитивну мотивацію підібравши найбільш-вагомий аргумент – «там будеш малювати фарбами, бавитись машинками (ляльками), бавитись з дітками…», але не піддаватись на примхи, адже достатньо одного разу, щоб дитина відчула вашу слабинку і навчилась нею маніпулювати.

Залучити вихователя до співпраці - вам потрібна людина, яка радо зустріне вашу дитину, не соромтесь висловлювати свої побажання і прохання, адже робота вихователя власне і полягає в створенні найбільш комфортних умов для перебування і навчання діток. Проте пам’ятайте, що мета дитячого садка насамперед покликана реалізовувати колективне виховання, тому надмірна увага до однієї дитини може створити дискомфорт саме для цієї дитини – інші дітки швидко помічають зосередженість вихователя і починають капризувати. Тож висловлюючи певні вимоги, не забувайте про їх причетність до загальної місії.

Багато розмовляти про садок і його позитиви, розпитувати дитину про її досягнення і переживання, ділитись власними емоціями щодо цього.

Закріплювати отримані знання і навички вдома, а при виникненні розбіжностей пояснювати і обговорювати нюанси (при потребі, навіть з вихователем).

Ніколи не підривати авторитет вихователя, навіть якщо він вам не симпатичний – ця людина має безпосередній вплив на вашу дитину, саме з цією людиною починає формуватись думка на світ поза домом і, тому ваше ставлення зіграє важливу роль у вмінні вашої дитини спілкуватись і оцінювати оточуючих. Якщо ж у вас все ж виникнуть непорозуміння, намагайтесь залагоджувати їх не у присутності дитини – така поведінка збереже довіру дитини до вихователя і не створить непотрібного стресу.

Вчити дитину елементарного самообслуговування, спростіть її зусилля купуючи їй одяг, який легко одягається і защіпається, дайте змогу частіше самостійно проробляти подібні процедури (одягання, роздягання).

(продовження нижче)
 
AssolДата: Середа, 16.01.2013, 17:19 | Повідомлення # 2
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
Якщо ви хвилюєтесь за харчування дитини, тоді не заохочуйте відмову – не варто давати їжу з собою, зголоднівши дитина буде їсти садочкову їжу. Просто не отримавши згоди з вашого боку у вигляді «запасного» печива чи соку, вона не буде прораховувати інші варіанти, якщо від початку не буде їх знати. Правда ви повинні бути готові до аргументу, що інші там щось мають і пояснити, що в садочку це не можна, це порушення правил, а вдома ви вже домовитесь.

Найкращим варіантом послідовної адаптації, стане поступове відвідування дитячого садка – перший тиждень по пів дня з мамою, наступний тиждень вже без мами, наступний тиждень спробувати залишити на сон, а там уже відповідно до стану поведінки. Проте саме така поступовість без переривання стимулює позитивне закріплення режиму і обстановки садка, а також відпускання мами. Якщо у вас є така можливість, краще віддати дитину у садок після 3 років, в цьому віці дитина більш прийнятна до змін і її емоційний стан більш стабільний.
Ви маєте себе нлаштувати на те, що адаптація може затягнутись і просто не зважати на цей фактор буде неможливо і дуже небезпечно для психологічної стабільності вашої дитини. У такому разі вам необхідно прорахувати запасний варіант чи забезпечити себе часом на маленьку перерву, а тоді спробувати знову. Існує також ймовірність, що коли дитину у садок відводитиме інший член вашої сім’ї, її реакція зміниться, або ж зміниться ставлення до самого явища садка. Тому, якщо ви зрозумієте, що не можете самотужки справитись з таким завданням, то сміливо доручіть початок татові чи бабусі. Бажаю вам успіху і, пам’ятайте, що лише у відповідальному середовищі зростають небайдужі особистості.
Уляна Бонцьо, сімейний психолог
09/09/2012
Джерело
 
AssolДата: Середа, 16.01.2013, 17:39 | Повідомлення # 3
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 649
Статус: Offline
Іще ось така інформація на цю тему мені попалася:

"Психологи вказують на наступний парадокс: чим раніше дитина буде віддана до дошкільного закладу (наприклад, до 1 року), тим більше вона буде налаштована на колектив надалі. Первинний емоційний контакт така дитина встановить не з матір’ю, а з однолітками, що не кращим чином позначиться на розвитку її емоційної сфери – надалі така дитина може не відчувати глибокого почуття любові, прихильності, співчуття."


Свого старшого я віддала в садочок в 1 рік і 11 місяців, а тепер думаю: "Чи не даремно я поспішила?..."

А Ви в якому віці віддали свої дітей до дитячого садка і як проходила адаптація?
 
KulbabaДата: Субота, 02.02.2013, 21:53 | Повідомлення # 4
Фрау Цілеспрямованість
Група: Подружка
Повідомлень: 149
Репутація: 1
Статус: Offline
кожна дитина індивідуальна! Але чим більше дитина спілкується із своїми однолідками, тим більше вона розвивається! в дитсадку нічого страшного нема. Вони більшість свого часу граються) А потім ідуть додому зі своєю мамою! А мамі в свою чергу потрібно показувати всю свою любов і ласку, а не втомленість піся робочого дня((((

 
ZolushkaДата: П`ятниця, 13.09.2013, 12:53 | Повідомлення # 5
VIP
Група: Адміністратор
Повідомлень: 467
Статус: Offline
"Не хочу БАГАТО ДІТИ!"
Саме ця репліка розпочинає будній день у нашій сім"ї. Багато дітей - це кодова назва садочка.
Розпочали ми відвідувати садочок цього літа (дитині - 3 роки 3 місяці було). Але адаптуватися до сьогодні не можемо. Можливо, причина в тому, що наш син відвідує садочок за графіком: 3 дні ходимо, 1 тиждень хворіємо.
А може, як розповіла нам вихователь, деякі діти адаптуватися до садочка можуть і цілий рік.
 
Форум » Турботлива матуся » Дошкільнята (від 3 до 6 років) » Адаптація дитини до дитячого садочка (Психологічні труднощі)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: